Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Arti_S napisał(a):

Kości są dwustronne.

Jakie kości ? 512MB ?

Nie w temacie jestem - 256MB są jedno i dwustronne a 512MB tylko drustronne ?? :>

Jakie to ma znaczenie ? które powinny być stabilniejsze ?

Aha i jeszcze jedno - macie obudowy z tunelem nad procesorem ?

Jak to się ma do Freezera64 Pro? Przecież on ma wentyl z boku radiatora - nie będzie zasysał świeżego powietrza z tunelu :> może lepiej kupować freezona 100 ALCU+ ?? :>

Edytowane przez Elgreen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RALF11 napisał(a):

ja robiłem testy Everestem i różnica między timingami 3-4-4-11 2T a 2.5-3-3-8 1T wynosiła w odczycie pamięci tylko 200mb.dlatego napisałem że timingi wiele nie dają.

oooo fuck

jak dla ciebie 200MB/s to niewiele to respect :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Odśnieżę" pytanie :)

Cytat

Mam pytanko do osób, które zrobiły vmoda (1.15@1.55v). Działa wam C'n'Q?

U mnie po modzie na standardowym napięciu jest ok, ale po wybraniu któregokolwiek zmodyfikowanego i włączeniu w biosie C'n'Q komputer zawiesza się podczas zaraz po wykryciu dysku i napędów. Próbowałem różnych biosów...

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi. Chipset M1695 obsługuje PCI-E 2x8. Czy byłaby więc mozliwość korzystać z karty dwuprocesorowej (single-board SLi)??? Podejrzewam, że nie - ograniczeniem moze być tu bios Asrocka i sterowniki nVidii, ale może kiedyś... Taki Gigabyte 3D1-XL mógłby być ciekawą alternatywą dla GF6800GS :)

EDIT

misiektychy napisał(a):

Ja mam takie pytanko, chce zakupić Samsung-a 120GB 8MB HD120IJ sATA-2 i ciekawi minie czy nie będzie sprawiał problemów z tą płytą ?? Ma ktoś samsunga na sata-2??Jak z wydajnoscia itp. itd. ??

Mam tylko SATA1 z NCQ, ale wzrost wydajności dysku twardego jest wyraźnie odczuwalny. Zresztą kontroler SATA2 (korzystający z PCI-E) to chyba najmocniejszy punkt tej płyty (obok AGP + PCI-E x16). Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

misiektychy napisał(a):

Ja mam takie pytanko, chce zakupić Samsung-a 120GB 8MB HD120IJ sATA-2 i ciekawi minie czy nie będzie sprawiał problemów z tą płytą ?? Ma ktoś samsunga na sata-2??Jak z wydajnoscia itp. itd. ??

Ja mam , patrz podpis. Nie ma żadnych problemów, a RAID 0 to fajna rzecz:P

Assassin_ napisał(a):

"Odśnieżę" pytanie :)

I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi. Chipset M1695 obsługuje PCI-E 2x8. Czy byłaby więc mozliwość korzystać z karty dwuprocesorowej (single-board SLi)??? Podejrzewam, że nie - ograniczeniem moze być tu bios Asrocka i sterowniki nVidii, ale może kiedyś... Taki Gigabyte 3D1-XL mógłby być ciekawą alternatywą dla GF6800GS :)

M1695 moze działać w konfiguracji 2x8, była kiedyś prezentacja ze specjalną przejściówką i dwoma kartami. 2d działało spoko, niestety wtedy stery nie były dopracowane i "SLI" się sypało pod 3D.

Pierwsze słysze żeby karty dwuprocesorowe miały specjalne wymagania co do mobo. Wydawało mi się że są tak zaprojektowane że korzystaja z PCIEx16 które już "wewnątrz" karty jest dysponowane dla tej która potrzebuje więcej przepustowości i tylk owymaga odpowiednich sterów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajsi napisał(a):

Pierwsze słysze żeby karty dwuprocesorowe miały specjalne wymagania co do mobo. Wydawało mi się że są tak zaprojektowane że korzystaja z PCIEx16 które już "wewnątrz" karty jest dysponowane dla tej która potrzebuje więcej przepustowości i tylk owymaga odpowiednich sterów.

Tak jak mówisz byłoby logiczne, w praktyce jednak wieloprocesorowe karty na Geforce 6/7 wymagają płyty wspierajacej SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Naczytalem sie troche o tej plycie i teraz sie zastanawiam czy jej nie kupic, tzn zamienic. Teraz mam Gigabyte'a K8NMF-9. Wyrabiam na niej HTT 267 przy standardowym napieciu i HT x3 i mnozniku 9, wiecej nie probowalem z braku czasu (procek Athlon 3000 Venice). Pamieci jednak nie daja rady. Moduly to 2x256 GOODRAM CL3, max jaki moglem wyciagnac to 420 przy 2,5 ,3,3,9, 1T. I teraz niewazne czy zmienie na 2T i timingi na 3,4,4,11 + wieksze napiecie i tak wiecej niz 420 nie rusza. Jezeli bym zamienial to roznice w cenie moglbym dolozyc do lepszych kostek. Czy oplaca sie cos takiego. Aha i jeszcze jakie kostki polecacie, na ktorych mozna cos zdzialac na malych napieciach (pytam o to bo chyba ten ASrock nie oferuje jakichs tam kosmicznych napiec na memki). Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lub UCCC,TCCC z tym ze UCCC sa znacznie lepsze tymbardziej 1 gigowe moduly kreca sie nawet do 280mhz poczytaj topic o pamieciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Assassin który Vmod masz na myśli? Bo ten który pamiętam wymagał zmiany rezystora montowanego powierzchniowo, a to juz wymaga sprzętu idoświadczenia.

EDIT: Na OCW znalazłem jakiś niejasny opis jak puścić RAM z Raila. Jedna metoda na 3.14V druga na pełny rail.

Jak ktoś ma coś więcej to niech pisze (zdjęcia mile widziane) bo bo sypiący się DDR Booster nie zachęca:(

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajsi napisał(a):

Assassin który Vmod masz na myśli? Bo ten który pamiętam wymagał zmiany rezystora montowanego powierzchniowo, a to juz wymaga sprzętu idoświadczenia.

http://www.techpowerup.com/articles/overcl.../voltmods/130/3

Ten pierwszy od góry.

U siebie nie robiłem, bo pamięci i tak by nie spożytkowały takiego napięcia, ale dla posiadaczy Winbondów jak znalazł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Assassin!

Z tego co rozumiem to mam połaczyć czerwony kwadrat z tym wypustem pod strzałką? Robił to ktoś? Wystarczy szeroka maź lakieru elektroprzewodzącego czy muszę szukać kabla i lutownicy punktowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja znalazlem schemat jeszcze jednego Vcore moda nie wiem czy to juz bylo ale zawsze cos jeszcze jak znajde dokladnego linka do opisu to wrzuce o to link http://www.rhcf.com/sis-bin/ultimatebb.cgi...30;t=000029;p=0

wrzucajac rezystor 10k mozemy regulowac napiecie az do 1.6V

post-115193-1135706516_thumb.jpg

Edytowane przez lucas234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki lukas234, jest tam to o co mi chodziło, real fotka Vdimm moda na 3,14V:)

Coś czuje, że nie będę czekał kiedy wróci Booster z gwary i zakupię lutownicę punktową:)

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam problem...:|

zainstalowanie sterowników innych niż te, które dostałem wraz z kartą (ForceWare'y z lutego bodajże) powoduje albo bluescreena po starcie systemu albo ładuje się winda, ekran gaśnie i zaczyna ino dioda migać...

miał ktoś coś takiego ?? :|...

najpierw walczyłem o agp (coś działać nie chciało)...teraz to...:|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Awaryjny działa...

Stery oczywiście odinstalowywane, w użyciu DC :)

na tych starych lipa straszna...cod w menu ok 1 fps :|...

3d01 (tak o zainstalowałem)......132 pkt :huh:...

EDIT...

nie no zaczyna mnie już trafiać...teraz reset już przy instalce sterów mam :|...

Edytowane przez raven_88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem mam...

ustawiam w biose div166, ale mimo to po wejsciu do windy w kazdym programie wyswietla sie 133, jest sposob zeby temu zaradzic?

ustawienia w zalaczniku

aha jeszcze jedno, w najnowszej wersji everesta 2.50.480 nie dzialaja mi testy pamieci (klikam przykladowo testy - odczyt z pamieci i wyskakuja mi od razu wyniki...), w wersji numerek nizej rowniez, sprawdzilem cos starszego i na 2.0 wszystko jest ok, hm wtf? :)

post-103028-1135710851_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zasadnicze pytanko-czytałem cały post i nieznalazłem wiążącej odpowiedzi.Czy ta płyta posiada jakieś sterowniki pod chipset nie znalazłem nawet na stronie producenta.zarówno nForcy jak i VIA posiadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zygmunt

Musiałeś wyjątkowo lipnie szukać bo w tym temacie się to przewijało kilka razy. Tak, płyta posiada sterowniki, nzywa sie to Integrated Drivers 2.1 i chyba już 2.11. Do tego dochodzą stery do Audio i SATA2.Wszystko jest na płytce z mobo.

@macrOn

Podejrzewam że masz w Biosie włączone Flexibilit option. Daj na Disable i powinno być normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...