Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

No nie w zakładce DRIVERS płyty od mobo mam tylko: AGP Drivers,USB 2.0 Driver,K8 CPU Drivers

To że nie am ich w menu płyy to nie znaczy że ich tam nie ma. Poszukaj dokładnie a znajdziesz od wszystkich urządzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Granica 274 jest standardem w Biosach od OCWB3 w zwyż (na co poniektórych niektórym udało się ją przekroczyć ale niewiele).

Sprawdź jeszcze raz OCWB1 i OCWB2. Daj mnożnik 4, div100 i musi przynajmniej do 300 dobić (oczywiście CPU>NB na 600).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem z ta płytą>Bardzo dziwny.Resetuje mi komp jak jestem na czacie w internecie.Poza czatem wszystko Ok-internet działa normalnie.czy to cos związane z JAVA? czy jak?mysle ze to cos programowo choc kto wie?Prosze o pomoc.Poprzednio miałem płyte na NForce2 i nie miałem takich jaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raven 88 to jest to!!!!Najpierw ustawiłem napiecie na pamięciach z auto na max .Pomogła na kilka minut.Zmiana pamięci z 1T na 2T wyeliminowała ten problem.Mam pamieci 2x512 Kingston HyperX AK2 PC-3200 i są na liscie pamieci niewspółpracujących dobrze.Dziwne bo w grach miałem ustawione na 1T i wszystko było OK a tu Java powodowała restart przy 1T.Dzieki Raven 88.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo's wcześniejszych pytań o pamięci to sam używam "Kingmax Hardcore PC4000 500Mhz 512Mb" i na tej płycie przy napięciu na HIGH idą spokojnie na 500,8Mhz , 183 divider z A64 Tweaker'a , ( niezłe OC 0,8Mhz :) ) i przy ustawieniach timingów na 3-4-3-7 1T i mają przy tym w evereście ok 3860/1520/43,7 przy pełnej funkcjonalności systemu tzn. z włączonym mnóstwem programów w tle na pasku zadań ( np podwójny antywirus AVK Pro 2005 , Tea timer z pakietu SpyBot S&D , Peer Guardian , oraz inne 6 programów ) . Z tego co Mi wiadomo to te pamięci idą dużo szybciej i na niższych timingach , ale potrzebuja większego napięcia w okolicach 2,85-3,0V więc czekam aż ktoś obmyśli jakiegoś ciekawego Moda VDIMM na 2,9-3,0V , bo niechcę ich odrazu puszczać na 3,14V , a inwestowanie w Boostera który się po jakims czasie wysypie na tej płyce jakoś już mnie nie kręci i wolę kupic drugą taką pamięć do kompletu w dualu.

Pamięci te są montowane na kościach Hynix D5 i z tego co wyczytałem to "max recomended" to 3,0V , ale jak ktos ma jakieś info na temat OC tych modułów to bede wdzięczny .

Niewiem na jakich kostkach są montowane , ale kosztują ok 245zł za sztukę więc chyba warto .

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A testował ktoś kiedyś (lub ma możliwość) płytkę z pamięciami PDP Patriot Signature line? 2.55-2.7V powinno sprawiać, że będą się nieźle na niej czuły...

Ja mam w planach nabycie tych ramków myśle ze w ciagu miesiaca dorwe je i zamontuje u siebie. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, czy opłaca się zmienić mój aktualny zestaw na AsRock 939Dual + Sempron 3000+?

myślę że tak

the Vcore could be 1.8V or higher

BTW: jak ktoś byłby chętny to mój AsRock niedługo leci na sprzedaz

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta jest ciekawa dlatego ze kosztuje ~ 230PLN.Z testów wynika że przewyższa w wydajnosci nForce 4 i ma SATA2(NCQ).No i oczywiscie jest najlepsza alternatywą dla tych którzy narazie niechca sie pozbywać(nie moga) kart na AGPx8.Pózniej mozna spokojnie przejśc na PCI-Ex16.Z moimi ramami jest jest troche dziwnie[mam 1GB(2x512MB)Kingston HyperX AK2 PC-3200] na 1T działa wszystko dobrze testy gry prime memtest86 ,wywalaja tylko przy JAVie jak siedze na czacie-moze wyjasni ktos te zagadkę?Narazie wymysliłem sposób że przed wejsciem na czat załączam 2T z A64Tweaker-a nie wchodząc do biosa.Kwalifikuję to jako małą niedogodność.Mam Semprona 3000+s.939@2,4GHz(9x267MHz);U=1,4V Rock Stable i przy tym działa QnQ za pomocą RightMark CPU Clock utility.Bios P1.20.dziwne ze jeszcze Chip nie klasyfikował tej płyty .Powiem tak płyta jest warta swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam problem, przy stabilnych ustawieniach po włączeniu Azureusa (Java) po od 15min. do 5h wywala niebieski ekran, brak pliku raportu i nie ma zrzutu pamięci, przy przeglądaniu net'u i w grach nie ma nibieskich ekranów, zmiana CR z 1T na 2T nic nie daje.

Podkreślam że problem występuje tylko przy wł. Azureusie :?: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inne aplikacje oparte o Javę chodzą OK? Może to wina samej aplikacji, sprawdź inną wersję. Jaki Bios?

@Zygmunt

Jakiego Biosu urzywasz?? Sprawdź OCWB1, u mnie na nim jest OK. Na tych oryginalnych pokombinujcie z tymi 2 ostatnimi opcjami od Ramu , moze tu tkwi różnica i pojawiają się niestabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem cuda niewidy z filmami, co włączylem to mialem rozdzielczosc 400x300 i nic nie moglem zrobic, pomagalo uspienie kompa i ponowne jego obudzenie lub restart, wszystko dzialo sie przy wlaczonym azureusie lub nawet po ale gdy jeszcze java pracowala. Obecnie uzywam BitCometa i mam problem z glowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem Vdimm 3,13V i nie dalo to zupełnie nic, no prawie- SP idzie o 10 min dłużej, ale nadal wywala :mur:

Vcore 1,55 też nic nie polepszyło

1T, 2T - to samo

jednak zmieniam na DFI <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem Vdimm 3,13V i nie dalo to zupełnie nic, no prawie- SP idzie o 10 min dłużej, ale nadal wywala :mur:

Vcore 1,55 też nic nie polepszyło

1T, 2T - to samo

jednak zmieniam na DFI <_<

Tzn co konktetnie, bo już sie powoli gubię kto z czym ma problem? A mówiąc inaczej: jeżeli od płyty oczekuje tylko tyle, żeby z sempronem biegała na 250, HTTx4, pamięci 5/6 (c.a. 208mhz), to będę jednym z narzekających w tym wątku? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie :) , u mnie chodzi tak jak w podpisie i niema najmniejszycvh problemów, wszytsko zależy też od twojego sampa.Niektórym biega bez problemu na 290-300 na napieciu 1,45 V , a innym już przy 230 lub się zatrzymać.Niema regóły, chyba ze bedziesz miał selekta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zygmunt

Jakiego Biosu urzywasz??

Używam P.1.20 u mnie występuje problem tylko z JAVĄ zmiana z 1T na 2T pomaga.robię to A64tweaker jest szybciej i tylko przed wejsciem na czat.Pozostałe rzeczy działaja na 1T nawet gry zero restartów.

Greg_1 musisz sprawdzić fora o Javie ponoć w przedostatniej wersji jest jakis błąd.Zrób uaktualnienie Javy.w Firefoxie błąd powodował np adblock.Usuń go jezeli uzywasz firefoxa .Pamieci daj na Hight.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie :) , u mnie chodzi tak jak w podpisie i niema najmniejszycvh problemów, wszytsko zależy też od twojego sampa.Niektórym biega bez problemu na 290-300 na napieciu 1,45 V , a innym już przy 230 lub się zatrzymać.Niema regóły, chyba ze bedziesz miał selekta ;)

niemożliwe :-P 2400 robi na def tylko że z pamięciami div 100 :mur:

jak zdobęde DFI to udowodnie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytaj sobie dokladnie jego siga a tam jest napisane ze pamieci ma ustawione na div 166 a poza tym jest naprawde masa pamieci ktora nadaje sie do krecenia na tej plytce chocby samsungi tccc uccc tccd goodramy na infineonie be-6 takze jak dla mnie napiecie 2.7V na ramy na tej plycie nie jest az taka wada jak dostane juz swoja po nowym roku to zdam relacje jak sie spisuje z samsungami uccc bo mam dwie kostki po 512MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, mój Sempron biega na 2,4Ghz(9x267Mhz),U=1,4V a ramy na 218MHz(DIF166) 2,5-3-3-6-1T,U=Hight(2,7V?).Nie mam zadnego selekta.dalej nie sprawdzałem bo ponoć bios P1.20 i tak jest do 274Mhz.I do tego działa QnQ.

Edytowane przez Zygmunt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...