Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

RALF11Widocznie dobra sztuka procka .

Selekty A64 Venice 3000+ robią 2700Mhz na 1,4V , ale to rzadkość .

pandi > ja musiałem wyłamać 3 żeberka z zalmana na SB żeby jeden radiatorek na pamięci grafy się zmieścił i nie zachaczał o SB ;)

guziq24*C na NB ?? nie przesadzasz trochę :rolleyes: zamrozisz chipset :lol2: Na jakiej paście go zamontowałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sebx

czy ja cos pomieszałem??

Podałem nazewnictwo według specyfikacji platformy AMD64.

U AMD - HT - Hyper Transport - komuniakacja proca z NB (u nas dochodzi do tego komunikacja NB z SB)

U Intela - HT - Hyper Threading - wielowątkowosc - 2 "wirtualne" procesory

HTT = FSB

Powiedziałes ze to za duze uogólnienie - dlaczego??

Jest tak jak napisałem bo wszystkie czestotliwosci (pamieci, szyna HT) biora sie z pomnozenia HTT przez jakąs liczbe, czyli HTT jest ta wyjsciawa czestotliwoscią (jak dawniej FSB) z której naliczane sa wszystkie inne.

Wiec nie wprowadzaj ludzi w bład tylko przystosuj sie do nazewnictwa którym posługuje sie AMD.

"htt=fsb"

no teraz to faktycznie namieszane..... FSB=1000Mhz i to wiem napewno!! wiec to HTT tez ma 1000Mhz?

"HT - Hyper Transport - komuniakacja proca z NB (u nas dochodzi do tego komunikacja NB z SB)"

i co najdziwniejsze ze HT tez ma 1000MHZ????

chyba zapozno na myślenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB=1000Mhz i to wiem napewno!!

to mimo ze wiesz napewno to wiesz zle. FSB nie ma 1000. 1000 ma własnie HT. Poza tym w procach AMD64 nie ma czegos takiego jak FSB wiec tego sie nie uzywa.

Dołączona grafika

AMD K7

Dołączona grafika

AMD K8

Na egieldzie czytamy:

HT Frequency (inne możliwe nazwy: HT Ratio, LDT bus Frequency) – domyślnie x4 (800 Mhz) lub x5(1000 Mhz), ewentualnie Auto.

oraz:

Częstotliwość taktowania HyperTransport jest zależna od częstotliwości HTT, jaką taktujemy procesor. Powstaje ona wg następującej zależności

częstotliwość HT = częstotliwość HTT procesora x mnożnik magistrali HT

kolejny:

Drugą możliwą przyczyną jest za duża częstotliwość magistrali HT. Z doświadczenia bowiem możemy powiedzieć że często zmieniając HTT zapominamy o tak ważnej rzeczy jak mnożnik HT. Musimy wtedy zmniejszyć mnożnik HT lub ewentualnie zwiększyć napięcie HT, co jest możliwe na większości płyt

Wszystkie inne nazewnictwa sa błedne i nie należy na siłe komus wmawiac ze jest inaczej niż jest w rzeczywistosci.

@Kencho-1

nie przesadzam.

Dołączona grafika

po 3 godzinach pracy. W pokoju 21 stopni (wczoraj zgasło w piecu dlatego było tylko 19 i 24 na chipsecie)

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ello

mam pytanko czy sterowniki ktore sa na plyce i stronie asrocka do cpu cos daja ? ? wogole do czego on sa potrzebne ? ? :blink:

pozdrawiam

Te sterowniki służą do zarządzania energią CPU (zmiana mnożnika i napięcia zasilania), czyli Cool&Quiet. Czy oprócz tego coś dają to nie wiem, bo nigdy nie instalowałęm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz podac odczyt i zapis z everesta na tych ustawieniach memki masz sasmungi uccc jestem tez takimi zainteresowany

http://img37.imageshack.us/my.php?image=schowek010uj.jpg

http://img67.imageshack.us/my.php?image=schowek029ie.jpg

http://img37.imageshack.us/my.php?image=schowek033ku.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lucas234 dzięki za zainteresowanie ;)

już problem rozwiązany ;P podziałałem na niego suszarką i ładnie odszedł ufff...

miałem troche stresa ale przed chwilą włączyłem kompa i wszystko OK jest :D

aha i mój procek z tego co widziałem pod pastą (nie chciałem jej zdźierać bo nie mam narazie innej) jest z 28 tygodnia (chyba) <_<

@RALF11

no dobra niech ci będzie ;P ładne Sempronek ci się trafił. Ale czy na 2700 też chodzi ci stabilnie??

Edytowane przez bublus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor na 2700 też chodzi w 100% stabilnie,tylko że potrzebuje napięcia 1.45v.wolę mieć jednak o 90Mhz wolniejszy procesor,który chodzi na mniejszym napięciu ale za to na większym dzielniku pamięciu 183(A64 Tweaker),co daje 261Mhz.

Jak ustawię procesor na 2700 mogę jedynie ustawić pamięci na dzielnik 166,co da mi "jedynie" 245Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

guziq> No to bardzo ładną masz temperaturkę na NB !!

Jeżeli chodzi o FSB to weź do ręki pudełko od płyty głównej i zobacz co jest napisane na jego froncie w lewym górnym rogu , oraz tym okrągłym okienku ze specyfikacją przy prawym dolnym rogu ;)

to mimo ze wiesz napewno to wiesz zle. FSB nie ma 1000. 1000 ma własnie HT. Poza tym w procach AMD64 nie ma czegos takiego jak FSB wiec tego sie nie uzywa.

Moim zdaniem to co na tej płycie jest określone jako FSB to jeden kanał danych idący np. z proca do NB , ale ponieważ te kanały są dwa , bo komunikacja jest przeprowadzana jednoczeńnie z NB do procka i z procka do NB więc HT wynosi 2XFSB czyli 2000Mhz ( i tak jest to zazwyczaj przedstawiane w opisach płyt że HT wynosi 2Ghz/2000Mhz ) . Takich połączeń na naszej płycie są cztery ( oczywiście główne , bo niewiem jak to się dalej rozkłada ) a mianowicie CPU>NB , NB>CPU , NB>SB , SB>NB . A ponieważ jest to swego rodzaju wielowątkowość , bo dane idą jednocześnie do i z procka więc jest to ta magistrala Hyper Transport . Więc nie jest błędem twierdzenie FSB=HT jeżeli przyjmie się pod uwagę dwukanałowość tego połączenia czyli np. w moim przypadku FSB=2x1124Mhz i HT=2X1124Mhz . Moim zdaniem Hyper Transport jest to poprostu pewien algorytm który tą magistralę kontroluję i dba o to żeby dane poruszały się do i z procka w należytym porządku i przy jaknajmniejszej utracie wydajności , ponieważ magistrala ta ma z zasady poprawiać wydajność ;)

Zapodajcie sobie "SISoftware Sandra" i zakładkę "Mainboard information" , tam jest to wszystko ładnie i czytelnie pokazane .

RALF11> Co to za moduły pamięci ?? Masz bardzo ładne wyniki ;)

I przy okazji : A64Tweaker to bardzo pożyteczny programik , też przed Vdimm modem kożystałem z dzielnika 183 , realnie z tego co pamiętam było to chyba -10% ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze na pudełku od ASRocka pisze "FSB 1000" nie znaczy wcale ze jest to dobre okreslenie. Zreszta czego można spodziewac sie po producencie low-endowych płyt głównych??

Ja posługuje sie terminologia jaka posługuje sie samo AMD wiec oni jako twórcy architektury AMD64 chyba lepiej wiedza co jak sie nazywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze na pudełku od ASRocka pisze "FSB 1000" nie znaczy wcale ze jest to dobre okreslenie. Zreszta czego można spodziewac sie po producencie low-endowych płyt głównych??

Ja posługuje sie terminologia jaka posługuje sie samo AMD wiec oni jako twórcy architektury AMD64 chyba lepiej wiedza co jak sie nazywa.

Skończcie ten bezsenowny offtopic - proponuje panowie ustalcie wspólną wersję przez PW i potem podajcie ją do publicznej wiadomości :D

Pytanie z innej beczki - próbował ktoś działać na biosie 1.50Adv? Bios jest autentyczny, różni się kilkoma bajtami w jednym module (po rozpakowaniu AmiMM). Osiągnęliście jakieś lepsze wyniki O/C ta tym biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałeś tego 1.50Adv bez problemu i sprzęt działa ??? Co to za program AmiMM ???

AmiMM służy do budowania obrazu BIOSu z różnych modułów. Pozwala też rozpakowac poszczególne moduły z pliku binarnego. Można go pobrać stąd - strona Guni'ego z softem do biosów.

1.50Adv działał na mojej płycie bezproblemowo (na takich samych ustawieniach co 1.50) - ale nie mam zupełnie czasu na jakieś głębsze badania i O/C.

Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten Guni ma chyba trochę doświadczenia w grzebaniu w biosach Asrocka ,może by się z nim skontaktować czy dał by radę pogrzebać w biosach od 939Dual-SATA2 ??? Cała serię płyt ASROCK na SIS ma rozpracowaną :-)

Edytowane przez sebx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sebx - już napisałem do Guniego, mam nadzieję że chociaż on odpisze :)

Zaraz wgram 1.50Adv i zobaczę jak tam OC :)

Raczej nienapisze jest bialym na czarnym napisane zeby niewysylac mu mail i prosic o przerabianie biosu..

Please don´t waste your time asking for customized BIOS´s and, if you have problems with your system or technical questions, visit our Forum. Anyway, if you would like to contact me for whatever reason, don´t hesitate to use the following e-mail address

narpiew sie czyta a pozniej sie mysli co dalej..

Pytania i prozby o bios kazal kierowac na forum

http://thelostboy.info/phpbb/

narpiew trzeba sie zarejstrowac!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna ta plyta asrocka zmiejszylem na procku napiecie na 1.40V i zaliczyl sobie test 6 godzinny Hot CPU Tester Pro 4 max temperatura 52 stopnie na 2750MHz dlaczego po zmiejszeniu napiecia on sobie chodzi przy napieciu 1.35V na stantartowych ustawieniach czyli 3200 venice jest no problemo o co tu chodzi Pomocy A bios 1.50 czyli max 10*274

Pozwolisz ze odpowiem pytaniem na pytanie. O co tu chodzi? Mógłbyś to podzielić na zdania i przedstawić w formie zrozumiałej, bo narazie to wynika że nie podoba Ci się że na 1,4V procek przeszedł testy na 2750.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna ta plyta asrocka zmiejszylem na procku napiecie na 1.40V i zaliczyl sobie test 6 godzinny Hot CPU Tester Pro 4 max temperatura 52 stopnie na 2750MHz dlaczego po zmiejszeniu napiecia on sobie chodzi przy napieciu 1.35V na stantartowych ustawieniach czyli 3200 venice jest no problemo o co tu chodzi Pomocy A bios 1.50 czyli max 10*274

u mnie pierwsze miejsce pod względem nie zrozumialości posta :lol: :mur:

czy pracuje może ktoś na biosie OCWB4 bo nie wiem czy warto go instalować??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wgrałem potestowałem i wywaliłem .

Najlepszy jak dla mnie jest nadal OCWB1 ale niema kilku opcji które są w tym 1.50ADV :

Dodatkowe ustawienia SATA2 , te dwie dodatkowe zakładki na samym dole ustawień pamięci ( read reamble i max async latency ) , ale z SATA2 nie kożystam , a te ustawienia pamięci przestawiam sobie w A64Tweaker .

Sorki za wcześniejszy OT z efesbekami > więc się poprawię :

W biosie 1.50ADV działa VCORE MOD i VDIMM MOD , ale Hyper Szryper jest zamixowane na 274Mhz tzn 270> idzie , 274>idzie , 280> pocałuj się w d... .

Jak już pisałem wcześniej nie interesuje mnie jak to się fachowo u speców z AMD nazywa , ważne żeby kumac czaczę , rzezać megaherce , rozgrzewać do czerwoności chłodziwa na procach i cieszyć się z wyników swojego grzebania przy tajmingach , efesbekach , hyperszryperach , mnosznikach , SuperPliczkach , 3dsmarkach i innych cyferko duperelkach

Tylko pamiętajcie MZIOS ostrzega czytanie tych bredni może być szkodliwe dla zdrowia :mur:

A wracając do tematu , zauważyłem dziwną rzecz po zmienie tego biosu > Jak ustawie HT x3 to temperaturę procka mam ok 2*C wyższą niż na x4 czyli 1124Mhz . Pomimo że przy x4 jest to 12,4% więcej niż wynosi standardowa przepustowość HT to wszystko jest stabilne na max . Dziwne . Może ktoś to sprawdzić u siebie ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ello

I co sprawdzał juz ktoś jak to jest z tym obciążeniem procka i jego temperaturą w zależności od ustawień HT ( X3/X4 ) .

U mnie jest ewidentnie różnica , bo sprawdzałem w takich samych warunkach i jak ustawię x3 to temperatura jest wyższa o 2*C niż na x4 :blink:

A swoją drogą to żeśka jest ta płyta jak na model budżetowy za ok 250zł , szkoda tylko że trafiłem na takiego marnego procka .

Pytanie do posiadaczy procków 3200+ > Jak z ich krętliwością ?? tzn na jakie sztuki udało wam się trafić , bo zastanawiam się nad wymianą na 3200+ > Proszę o opinię na PW lub przy okazji odpisywania "na temat" w tym temacie .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam 3200+ aczkolwiek winiego jak widzisz... coz - nie moge przekroczyc magicznej cyfry 2600 na 1,45v:P (sp2004 wywala mi bledy ) dlatego mysle o modzie ... ale ogolnie itak myslalem ze bedzie gorzej, mialem brac opka od ibiza pozniej od arche ale mi bank kiche odwalil wiec poszedlem do sklepu pod domem i sie winnie trafil (nie mam sie co czepiac niby w ofercie w necie jest ze venice ale na paragonie niema tego wyszczegolnionego)

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...