Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszym podejrzanym byłyby układy zasilani AGP, ale skoro gf2mx nie daje rady to chyba zostaje przegrzany SB. Miałem na tej mobo GF4Ti i chodziło bez zarzutu (tylko zmieniona pasta pod SB). Ale mobo było wtedy na stole i na GF był wiatraczek jakieś 70x15mm ze starego radiatora na SocketA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam z tą płytą inny denerwujay problem :cry: Korzystam z opcji suspend to ram.

Wszystko działa OK ale komp nie wyłącza wiatraków :mur:

W biosie awarda mozna było ustawic ACPI S1 lub S3. Tu niestety nic takiego nie ma

Nie wiecie może gdzie to mozna ustawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki Panowie,

tymczasem założyłem Pentagrama, przesmarowałem Arctic Ceramique SB i NB i poznaję się z nową platformą (w socket A wszystko było łatwiej :D)...

Jak na razie mój lamerski OC do 2,25 Ghz standard V core.

Mój procesor to Sempron E6

dane z procka: LBWE 0532 EPMW

Jak będzie jakiś miły wynik to śmiem poinformować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bobson37> na takim procu to zapewne tyle wymiodzisz ;) , a Ja klejenie mosfetów mam już za sobą , bo zabrałem się za to dwa dni temu . Przy okazji szperania w moich zapasach części zamiennych znalazłem idealnie nadający się radiatorek , który pociąłem na części i przykleiłem taśmą SEKSUI której akurat kawałek miałem pod ręką ;)

torque8> jeżeli chodzi o pamięci to Hynixy na kostkach D43 mieli w Areście , natomiast te Kingmaxy Hardcore PC4000 są już ogólnodostępne i je radziłbym kupic > jak się kręcą możesz sobie zobaczyć w moim podpisie .

Jeżeli chodzi o magistralę HT to powtórze poraz kolejny : Płyta ta wytrzymuje spokojnie ( tzn. bez zawieszek ) HT 2X1124Mhz /16bit > Ja mam tak ustawione i zero problemów ze stabilnością .

Stosowanie Karty na AGP na tej płycie zawsze będzie się wiązało z gorącym SB i raczej niema jakiejś dobrej solucji na ten problem ze względu na umiejscowienie SB względem AGP . Zawsze można spróbować zamontować jakiś wentylator wiejący w jego stronę lub jakieś zmodyfikowane chłodzenie typu zalman z powyginanymi żeberkami , ale dalekie jest to od ideału .

Moja rada jest taka : Jak kupujesz tą płytę to zmień grafę na PCIEX . Ja tak od razu zrobiłem i sprzedałem swojego R9550 i kupiłem GF6600TF .

Dark Arrow> U mnie takie freezy windy robi PeerGuardian ( jak go wyłącze to się zamyka odrazu , a jak działa w tle to się zamyka z 30s ) , więc sądze że u Ciebie jest to również kwestia jakiegoś oprogramowania .

Moim zdaniem Chipset NB/SB nie powinien się nagrzewać do temp. wyższej od 40*C , bo może wywalać błędy i skróci się jego żywotność .

Proponuję również nowym właścicielom tej płyty zdjęcie radiatorów z NB i SB i przesmarowanie ich np. Arctic Silver 5 > odejmie to napewno kilka stopni , bo ta oryginalna past to jakieś białe mazidło i nie rozprowadzone po całym układzie tylko pacnięta taka plama wielkości 50groszówki .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktoś na jakimś radeonie ten problem z SB? Na tym forum wszyscy, którzy napisali o grzejącym się SB mają NVIDIE, zauważyliście to? Proszę, żeby się wypowiedział ktoś, kto ma radeona jakiegos, najlepiej jakiegoś z nowszych X700 lub wyższe modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma ktoś na jakimś radeonie ten problem z SB? Na tym forum wszyscy, którzy napisali o grzejącym się SB mają NVIDIE, zauważyliście to? Proszę, żeby się wypowiedział ktoś, kto ma radeona jakiegos, najlepiej jakiegoś z nowszych X700 lub wyższe modele.

Ma. Ja mam 9800se@pro, kręcony oczywiście.

Moja rada jest taka : Jak kupujesz tą płytę to zmień grafę na PCIEX . Ja tak od razu zrobiłem i sprzedałem swojego R9550 i kupiłem GF6600TF .

Heh, jakbym miał zmieniać za jednym zamachem grafikę to uwierz, raczej bym tej płyty nie kupił :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma. Ja mam 9800se@pro, kręcony oczywiście.

Heh, jakbym miał zmieniać za jednym zamachem grafikę to uwierz, raczej bym tej płyty nie kupił :wink:.

Hmmm... Ja zmieniłem od razu, za jednym zamachem - to przecież najtańsza, sensowna płyta z PCI-Ex pod s939.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kencho mozesz zaznaczyc na fotce, ktore elementy najlepiej oradiatorowac?

Wszystkie mosfety ( takie kwadratowe pierdółki które są np. za prockiem pomiędzy kondziołkami , oraz przy slotach ram od strony NB .

U mnie wygląda to tak :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

( druga fotkę trzeba sobie trochę rozjaśnić to będzie dobrze widać .

Jeżeli coś ma się grzać to napewno mosfety .

W sumie to nie sprawdzałem jak się grzeją , ale wolę dmuchać na zimne . <_<

Ja za jednym zamachem musiałem kupić: płytę , procka , ram , chłodzenie proca , grafę , radiatorki na NB i SB i wentyl 4x4cm . I w sumie z tego co pamiętam wychodziłem z domu z niezłą gotówką ( coś ok 1600zł ) , ale się spłukałem do ostatniego grosza i gdyby nie pożyczka od kumpla 20zł to bym zalmanków nie kupił .

Jeżeli chodzi o grafę na AGP to jak jest wydajna grafa na AGP ( niezależnie od producenta ) to napewno bedzie obciążać w dużym stopniu SB i będzie się on grzał , bo to chłodzenie na nim jest mega badziewne ( jak z jakiejś starej płyty K7 ) . Dlatego też proponuję , żeby jak ktoś się będzie zabierał za kupno tej płyty to niech pomyśli odrazu o karcie na PCIEX lub jak będzie jednak używał karty na AGP to niech zmodyfikuje

chłodzenie na SB .

lucas234> takie rozwiązanie też brałem pod uwagę , ale poniewaz kupowałem karte na PCIEX to wybrałem radiatorki zalmana . Stwierdziłem że jak ten na SB też się będzie grzał to na nim tez zamontuję wentyl 4x4cm.

Na rynku jest dostępnych kilka takich okrągłych chłodzeń z wiatraczkami . Z tego co widziałem to np. SPIRE wygląda bardzo ciekawie , tylko pewnie trzeba by go przyciąć tak jak to zrobił ten gostek z OCWB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

to moze zaloz cos aktywnego na ten mostek tak jak w tym temacie na ocwb http://www.ocworkbench.com/ocwb/ultimatebb...ic/30/6083.html

nie polecam, no chyba że ktoś lubi chałas

ja np. miałem 9550 na tej płytce

SB grzeje się tak dlatego że to w nim jest kontroler AGP i jakakolwiek karta AGP obciąża głównie SB, natomiast jak jest karta PCIe to SB jest chłodniejszy, ale NB wtedy nadrabia z nawiązką...

nawiew niezbędny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadomo że te tandetne manhattany i titany są głośne , ale coś TAKIEGO , czyli "SPIRE CF201NBL CoolForce " jest całkiem żeśkie i z tego co pamiętam to ma niebieskie podświetlenie . Jest trochę duże więc bez cięcia się nie obejdzie i to najprawdopodobniej również od strony slotu AGP .

Moja propozycja jest taka :

Podstawa chłodzenia to ten gadget Spire > przymieżyć do SB > odkręcić ten plastik > wyciąć to co przeszkadza w instalacji > zamontować > włożyć grafę > dokleić tam gdzie się da i nie koliduje to z chłodzeniem grafy , jakieś miedziane/aluminiowe radiatorki z cienkimi żeberkami ( np takie mosfetowe )> odpalić kompa i się cieszyć z niskiej temperatury SB

Jedynie cena do najniższych nie należy , ale i tak niema tragedii , bo za takiego tandetnego titana zapłacicie 20-25zł a ten Spire kosztuje ok 35-40zł .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam GeForce'a 6800 Ultra (nie GT@Ultra tylko default'owy Ultra) na AGP i nie mam żadnych problemów. Nie sprawdzałem temperatury SB, nie mam jednak żadnych freezów. (AGPx8 FW Disabled) Gdy dostałem tego ASRock'a, to zaraz na początku nim poskładałem wszystkie elementy, posmarowałem Ceramique SB i NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, kupiłem dysk na SATA, będzie w poniedziałek, i teraz pytanie, co musze zrobić aby wszystko dobrze działało...będzie to jedyny dysk, na nim ma być system postawiony.Napiszcie mi teraz bo później już nie bede miał jak odczytac :]

PozdrooO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz sobie zrobić dyskietkę z driverami SATA :

Wystartuj kompa z cd Asrocka w napędzie > zrób dyskietkę ze sterami > wystartuj kompa z CD z windą > klikaj F8 jak będzie info czy chcesz zzainstalować dodatkowe sterowniki > zamontuj stery z dyskietki > instaluj windę .

Poprostu cały ten cyrk rozchodzi się o dyskietke i klikanie F8 żeby potem instalator widział dysk SATA ;) .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o temperaturę na NB i SB, to bez żadnego nawiewu w obudowie oba radiatorki PARZYŁY - nie dało się trzymać na nich palca dłużej niż kilka sekund. Temperaturę oceniam na 70-80 stopni. Ale dobrze umieszczony wentylator 120mm w bocznym panelu owiewa je oba i sprawia, że są właściwie zimine. Przy okazji wieje z boku na radiatory grafiki i freezera oraz część mofsetów. <-- Warto wyciąć dziurę w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz sobie zrobić dyskietkę z driverami SATA :

Wystartuj kompa z cd Asrocka w napędzie > zrób dyskietkę ze sterami > wystartuj kompa z CD z windą > klikaj F8 jak będzie info czy chcesz zzainstalować dodatkowe sterowniki > zamontuj stery z dyskietki > instaluj windę .

Poprostu cały ten cyrk rozchodzi się o dyskietke i klikanie F8 żeby potem instalator widział dysk SATA ;) .

Pozdrawiam

F6 :D

kurde mysalem ze mozna bez dyskietki, poprostu zainstalować go, i pozniej w windzie mu wgrac te stery. No nic trzeba będzie załatwic nowa stacje dyskietek, bo ta jakas niekumata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F6 :D

kurde mysalem ze mozna bez dyskietki, poprostu zainstalować go, i pozniej w windzie mu wgrac te stery. No nic trzeba będzie załatwic nowa stacje dyskietek, bo ta jakas niekumata...

Można w windzie póżniej zainstalować, przynajmniej sata2 tak jak u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, kupiłem dysk na SATA, będzie w poniedziałek, i teraz pytanie, co musze zrobić aby wszystko dobrze działało...będzie to jedyny dysk, na nim ma być system postawiony.Napiszcie mi teraz bo później już nie bede miał jak odczytac :]

PozdrooO

Podłącz do portu SATA2 i ustaw w biosie tryb IDE. Windows zobaczy twardziela w trybie zgodności - zresztą sterowniki z CD Asrocka nie pomogą, gdy masz twardziel podłączony do tego portu i w trybie SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie chyba to jest F6 ;) Windę instalowalem jakiś czas temu i zapomniałem .

Bez stacji dyskietek się nie obejdzie więc pożycz od kogoś lub kup .

Arti_S> Bo te radiatorki są takie raczej "noting speszyl" , a ten na SB to już wogóle porażka , więc bez wentylacji to się smażą , szczególnie przy jakimś mocniejszym OC i grafie na AGP .

Jak bym kożystał z grafy na AGP to zapewne zrobiłbym na SB takie chłodzenie jak proponowałem powyżej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ello

A czy grzanie mausfetow , SB , Nb moze wplywac na to ze proca nie mozemy wiecej podkrecic ? czy nie ma to nic wspolnego z tym ? poprostu proc jest zaslaby ? czy jesli jest mniejsza temperatura na Sb Mp itp to bedzie troche lepiej wszystko sie krecilo ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z tym asrockiem, troche lamerski :rolleyes:

mianowicie nieumiem zainstalowac windowsa, mam dysk samsunga SATA II robie dyskietke ze sterami sciagnietymi ze strony asrocka (probowalem obu w tej chwili dostepnych wer 1,07 i beta 2) i gdy OS sie po nie zglasza staram sie zainstalowac, jak wybieram wersje 64bit pisze mi ze jeden z plikow jest uszkodzony (probowalem juz 3 dyskietek wszystkie nowe verbatimy) jak wybieram 32bit niby cos instaluje ale potem system dalej nie widzi dysku :huh: probowalem zarowno ze zworka na dysku ustawiona na sata1 i 2 za kazdym razem to samo :mur: dysk oczywiscie podlaczam do portu sataII zeby niebylo niepotrzebnych pytan :P

a i co ciekawe wczeseniejsza instalacja windowsa jeszcze z plyty nf2 odpalila mi sie bez problemu (mialem sciagniety sp2)

windowsa na plycie mam bez sp2 niestety :/

w biosie ustawialem zarowno tryb IDE jak i SATA

Edytowane przez Femto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z tym asrockiem, troche lamerski :rolleyes:

mianowicie nieumiem zainstalowac windowsa, mam dysk samsunga SATA II robie dyskietke ze sterami sciagnietymi ze strony asrocka (probowalem obu w tej chwili dostepnych wer 1,07 i beta 2) i gdy OS sie po nie zglasza staram sie zainstalowac, jak wybieram wersje 64bit pisze mi ze jeden z plikow jest uszkodzony (probowalem juz 3 dyskietek wszystkie nowe verbatimy) jak wybieram 32bit niby cos instaluje ale potem system dalej nie widzi dysku :huh: probowalem zarowno ze zworka na dysku ustawiona na sata1 i 2 za kazdym razem to samo :mur: dysk oczywiscie podlaczam do portu sataII zeby niebylo niepotrzebnych pytan :P

a i co ciekawe wczeseniejsza instalacja windowsa jeszcze z plyty nf2 odpalila mi sie bez problemu (mialem sciagniety sp2)

windowsa na plycie mam bez sp2 niestety :/

w biosie ustawialem zarowno tryb IDE jak i SATA

Hmm, troche dziwne.U mnie ruszyło za pierwszym razem(sprzęt jak w podpisie) przy starcie instalacji nacisnołęm F6, po chwilii pokazał mi do wyboru dwa sterowniki, wybrałem X32 bodajrze trzeba nacisnąć S i leci pięknie dalej :) (partycje wcześniej robiłem Acronisem).Więc nie wiem w czym leży problem.Spróbuj porobić partycje(Jeżeli oczywiśćie masz jak), albo sprawdż czy dobrze zrobiłeś dyskietke ze sterownikami.powinno śmigać.No i jeszcze mozżesz sprawdzić czy dysk czasem nie jest uszkodzony.Good Luck ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko robilem jak nalezy, partycje wczesniej zrobione (NTFS), dysk dzialal mi na starej mobo bez problemu, sterowniki 32bit mi sie wgrywaja ale potem dalej niewidzi dysku, ten dziala buczy i sie grzeje jak zwykle i NIC

misiektychy : jakich sterow dokladnie uzyles i z kad je sciagnoles ? dysk mam identyczny jak Ty tylko 200Gb

Edytowane przez Femto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz bios?.Biosy do AsRocka sa na ogół fatalne.Jeden bios pasuje do tego drugi do czego innego.Do tej pory np . nierozwiązano bug z 1T.Kolega poprzednik ma 1.50(widze z podpisu).Słyszałem ze do S-ATA2 działa 1.50Adv .Powatarzam ze najprostsza instalacja dysku sata to windows z zintegrowanym SP2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...