Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Czy wymiana tej "plasteliny" spod Fezera na AS5 Ultra dużo zmieni w temperaturach?

Ta plastelina to MX1 więc całkiem dobra pasta .

Zastosowanie AS5 to zapewne różnica ok - 1-2*C .

U mnie róznica pomiędzy standardowym freezerem , a zmodowanym to -3*C , a pasta narazie "działa" ok 24H więc jeszcze trochę zanim się wygrzeje i pewnie jeszcze z 1-2*C spadnie .

Na ustawieniach jak z podpisu na procku mam 28*C na starcie , 30*C przy normalnej pracy , 33*C pod mocnym obciążeniem , natomiast max do jakiego się nagrzewa przy SuperPi 32M to 39*C .

Dodam jeszcze że ostatnio nieźle grzeją u mnie grzejniki więc temperaturę w pokoju mam ok 24*C .

Aktualna temperaturka po przewietrzeniu pokoju wynosi teraz > 21*C HDD > 27*C NB > 32*C CPU > 28,5*C RAM > 46*C GPU > 30*C AUX ( najprawdopodobniej zasilacz bo mam podłączony jego kabelek do monitoringu obrotów pod 3pin na dole płyty )

macr0n>poczytaj sobie ostatnie kilka stron tego tematu , bo był ten problem poruszny i Dijkstra dokładnie opisał co trzeba zrobic żeby było dobrze .

Pozdrawiam

PS.> Edited By Kencho-1 > Dijkstra> możesz zawsze spróbować Dvidera 183 ( faktycznie jest to pewnie 180 czyli -10% ) z A64Tweaker'a . Jak pójdą to będziesz miał bardzo ładnie wykręcone pamięci .

IGI> Dla wujaszka też kupiłem Sempa w Bitcomputer ;) i spokojnie poszedł na 9x270 na 1,4V > więcej nie testowałem bo się kuzynki nie mogły doczekać nowego kompa , więc niemiałem czasu go przełożyć do mojego kompa i sprawdzić ile poleci , ale widać że te Sempy z Bitcomputer ładnie się kręcą .

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładnie ładnie dijkstra - tez dzisiaj sprawdze co sie bedzie dzialo na cr2

Nuklear postaram sie sciagnac dzisiaj freezera i zobacze oznaczenia ;)

Jezeli cos ci to da to kupowalem go w bitcomputers 349 zl z wysylka 367.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HM, a tak się cieszyłem że kupiłem procesor za 310 zł :D A dziad nawet na 2300 nie działa tak jak trzeba, tz. normalnie na 2400 jest stabilny przechodzi bez problemu superpi sandre itp. ale podczas kompilacji różnych programów pod linuxem czasami wywala mi błędy gdy je kompiluję, gdy ustawię nominalne taktowanie jest ok :). Mam pytanie, możliwe że procesor nie daje rady na 2400 przy 1.45 z powodu wykręconej grafiki na zasiłce jak z podpisu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem, dlaczego moja płyta nie chciała iść na HTT 300. Działa normalnie, a wtedy nie działała, bo trzeba zwiększać HTT powyżej 274 o 10 i restet komputera itd. Ja od razu zrobiłem z 200 na 300 i dlatego nie chciało chodzić. Takie małe pouczenie dla początkujących ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nuklear, jak sprawdzałeś od 400 w dół? Jaki miałeś bios? Ile ustawione HTT? Przy jakim mnożniku procka? Ja już nie wiem co mam zrobić. Komp mi sie uruchamia na 9*300, a na 8*334 nie chce. Próbowałem na OCWB2 teraz wgrałem OCWB1 zobacze co sie da zrobić. Wiem na 100% że nie jest to wina procesora, bo na wyższym taktowaniu przy niższym HTT działa.

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom wyniczek w normie:)

Robiłeś wszystko z radami powyżej czy musiałeś jakieś "czary-ary" zastosować? :) Jeśli by Ci się chciało zrób opis, moze udało by się umieścić go gdzieś na początku tematu, i zrobić małe FAQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom wyniczek w normie:)

Robiłeś wszystko z radami powyżej czy musiałeś jakieś "czary-ary" zastosować? :) Jeśli by Ci się chciało zrób opis, moze udało by się umieścić go gdzieś na początku tematu, i zrobić małe FAQ.

Właściwie najważniejsze jest to, że przy instalacji systemu poprostu trzeba wgrać sterwoniki z dyskietki do SATA2 bo inaczej nie ujdzie. Czyli ci, którzy nie montują już 1,44 muszą się z nimi przeprosić.

Poprieram stworzenie na pierwszej stronie FAQ odnośnie tej płytki z najczęstszymi porblemami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boundrose info o linuksie w sigu jest jeszcze z poprzedniego sprzetu teraz dopiero bede instalowal linuxa i sam sie obawiam czy znajde jakies stery :(

Co do oc to niestety moje geile okazaly sie byc koszmarem overclockera :(

Nie chca isc nawet mhz wiecej niz ich nominalna predkosc 400 mhz nie wazne jakie timingi dam, jaki bios uzywam i jakie cr ustawiam :/.

Postaram sie je wymienic w sklepie na cos sensowniejszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robilem wszystko wedlug opisu Dijkstra :], dodam ze w windzie juz nie instalowalem sterownikow sata2, jedynie przy instalacji windy z dyskietki

mozna w jakis sposob zwiekszyc zapis na dysk? chcialbym 60mb przekroczyc :P

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie najważniejsze jest to, że przy instalacji systemu poprostu trzeba wgrać sterwoniki z dyskietki do SATA2 bo inaczej nie ujdzie. Czyli ci, którzy nie montują już 1,44 muszą się z nimi przeprosić.

Poprieram stworzenie na pierwszej stronie FAQ odnośnie tej płytki z najczęstszymi porblemami!

Jak ja instalowałem WinXP (co prawda na dysku SATA, ale podpiętym do portu SATA-II), to wystarczyło żebym w biosie przełączył tryb pracy dysku SATAII na IDE. Instalator windowsa zobaczył twardziela i mogłem spokojnie kontynuować instalację. Potem instalujesz sterowniki pod windą do kontrolera i można w biose zmienić spowrotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@IGI: Ja postawiłem sobie Gentoo :) Co prawda trwało to 2 dni z kompilacją KDE, X-ORG itp. czyli ogólnie, ze zrobieniem wszystkiego co potrzebne do poprawnej pracy. I nie ma żadnych problemów ze sterami :)

@Jacek: OCWB1: HTT 340 | mnożnik 5x | - chciałem zobaczyć jakie maxymalne htt osiągnie moja płyta :)

Zaraz sprawdzę co z tym MA, przestawię na 2T i mam nadzieję że będzie ok, bo w takich okolicznościach największe sensowne taktowanie aby wszystko i wszędzie działało to 250 x 9 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IGI> Dla wujaszka też kupiłem Sempa w Bitcomputer ;) i spokojnie poszedł na 9x270 na 1,4V > więcej nie testowałem bo się kuzynki nie mogły doczekać nowego kompa , więc niemiałem czasu go przełożyć do mojego kompa i sprawdzić ile poleci , ale widać że te Sempy z Bitcomputer ładnie się kręcą .

To dobrze bo w tym tygodniu powinienem miec sempa własnie z bitcomputer oraz asrocka. Zobaczymy czy moj tez tak bedzie chodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@IGI: Ja postawiłem sobie Gentoo :) Co prawda trwało to 2 dni z kompilacją KDE, X-ORG itp. czyli ogólnie, ze zrobieniem wszystkiego co potrzebne do poprawnej pracy. I nie ma żadnych problemów ze sterami :)

oj mozliwe ze bedzie i to duzy jesli sprobujesz wpiac swoj dysk sataII w sataII :wink:

dlatego wlasnie moja uwage zwrocil sig IG1, gdyz jmcron nie podal specyfikacji swojego kontrolera -> problematyczne jest napisac do niego sterowniki

btw az dziwne ze nie powstalo jeszcze kompendium zawierajace opis radzenia sobie z roznymi przyadlosciami asrocka ;-)

Edytowane przez Boundrose

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nuklear narazie nie mam zadnej pasty zeby zalozyc w miejsce mx-1 z freezera wiec staram sie go nie sciagac ;) ale jak tylko to zrobie to podam serie proca

Przesiadlem sie dzisiaj w koncu na samsunga ncq sata2 250 gb i jestem zadowolony dysk smiga bez problemow zainstalowalem jak ktos juz pisal najpierw ustawilem kontroler w trybie zgodnosci z ide odpalilem instalatora i po postawieniu windy zainstalowalem stery do sata2 i przestawilem kontroler spowrotem na sata.

Nie wiem tez czy to mozliwe ale po zmianie dysku odrobine szybciej przeliczyl mi superpi (16 mb o 8 sek szybciej).

Probowalem tez zainstalowac linuxa jednak jest problem bo wogole nie wykrywa dysku :/

Edit znalazlem jakies info o patchu na kernela dzieki ktoremu dziala kontroler jmicron jmb360

http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux/ker...601.3/1732.html

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo nie można, a raczej prawdopodobnie taktowania PCI i AGP pracują na dzielnikach zgodnie z magistralą PCIE, więc to jej częstotliwość zmieniaj. Pytanie po co chcesz zmieniać częstotliwość i napięcie AGP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie raz było napisane, że napięcie AGP ma się nijak do kręcenia grafy, to tylko napięcie portu a nie napięcie GPU czy memek. Co więcej zmiana tego napięcia może skutkować zwaleniem się grafy a nie poprawą osiągów OC (stabilizatory na grafie będą się starały zbić nadwyżkę i coś może siąść).

Chcesz poprawić OC grafy to szukaj do niej modów. I czytaj, bo zwalić sprzęt nie trudno.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz do wszystkich, którzy mają jazdy z kartami na AGP:

Jak już pisałem zmieniłem chłodzenie na SB i freezy w grach ustały. Jednak ustały na krótko - dwa dni i wszystko było po staremu. A więc zacząłem szukać dalej...

Poradziłem sobie z tym zupełnie przypadkowo, zwiększając vcore o 0.025v - nie rozumiem tego ale bez zwiększenia vcore gry zawieszają mi system nawet na standardowym taktowaniu (1.8 GHz). Nie wiem czy to definitywny koniec z freezami, ale wczoraj rozegrałem parę spotkań w NBA06, dziś z godzinę w Warhammera 40k a co najważniejsze battlefield2 chodzi bez problemu, gdzie poprzednio (na agp x8) zawieszał się praktycznie od razu przy wyborze punktu respawnu. Teraz póki co wszystko chodzi bez problemu na agp x8.

Jezeli by znowu zaczęło się coś wysrywać, dam znać od razu - ale jeżeli ktoś ma takie problemy to warto spróbować.

Z mojej strony tak na marginesie: ta płyta to największy crap z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia. Ilość problemów chyba przebija te z ECSem K7S5A. Dobrze że nie mam żadnego dysku SATA II bo bym już pewnie dostał białej gorączki.

Problemy z ramem (z tego co czytam o bezproblemowym 4x512 mogę już zapomnieć, więc na razie pozostaje mi sprzedaż 2x512 i kupno 2x1024), dyskami (miałem kupić jakiś SATA II, ale też odpuszczam), grzaniem się mostków, coldbooty zależące chyba tylko od faz księżyca - już nawet nie próbuję dociekać 'dlaczego' bo jak widać po przykładzie z vcore nie wiadomo czego się spodziewać po tej płycie. Support ze strony firmy praktycznie zerowy, sterowniki badziewne.

To z pewnością jest mój ostatni Asrock, ja rozumiem że tanio, fajnie, prawie jak w tesco itp, ale żeby to chociaż jakoś wszystko w miarę poprawnie działało. Doprowadziłem to wszystko do jako-takiego działania, ale ile zębów na tym zjadłem to moje... A sprzęt służy mi nie tylko jako maszynka do grania więc stabilność to raczej rzecz priorytetowa.

Pozdrawiam, mam nadzieję że jesteście bardziej zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj coś chyba nieźle przesadzasz !!

Mój komp chodzi bezproblemowo i mam z nim ZERO problemów , więc może najpierw spróbujesz swój dobrze skonfigurować , poustawiać i wtedy się wypowiedz .

Przy dobrych ustawieniach biosu i dobrych komponentach/sterownikach niema mowy o jakichś problemach .

Ja moge swojego kompa włączyć i działać na nim przez powiedzmy dwa tygodnie i mogę się założyć że ani razu się nie zawiesi !!

Jeżeli chodzi o pamięci 4x512Mb to niewiem czy próbowałeś ustawić je na 2T ?? Może to rozwiąże problem .

To że gierki wysypują Ci się nawet na standardowym taktowaniu procka nieznaczy że jest to wina płyty !!

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba nie 8)

To że Ci chodzi dobrze to tylko się cieszyć - co nie znaczy że u każdego będzie śmigało. I sugerowanie mi dyletanctwa w temacie jest trochę nie na miejscu. Temat śledzę na bieżąco, a z tego co napisałem wynika jasno że mam 2x512 i drugie 2x512 na razie odpuszczam z powodu takiego a nie innego działania płyty. O 1T to mogę zapomnieć nawet przy 2x512, niewazne czy w czarnych czy w niebieskich slotach i niezależnie od taktowania.

Rozumiem że z drugiej strony barykady będą ci, którzy naprawdę są z tej płyty zadowoleni jak i również Ci, którzy wiedzą że wtopili kupując szajs ale głupio im się do tego przyznać i będą wychwalać ją pod niebiosa. Ale ja nie jestem zadowolony, a z czego to napisałem w poprzednim poście i uważam że tak bardzo niedopracowana konstrukcja nie powinna w ogóle trafić do sklepów. Nie wiem czy jest to niedopracowanie hardware'u czy też biosu, ale co to za różnica dla klienta...

Rozumiem że na wiele problemów są jakieś półśrodki i częściowe rozwiązania, ale nie o to w tym wszystkim chodzi.

A właśnie, dlaczego gry się wysypują na standardowym taktowaniu bez podniesienia napięcia? Zanim zasugerujesz że to wina uzytkownika a nie płyty to wiedz że wszystkie graty przełożyłem z 8rda3i i tam jakoś wszystko grało a tutaj nagle zaczyna się sypać? Pewnie, to że asrock może tam z czymś się gryzie to na pewno wina 'komponentów' ale nigdy tej wspaniałej płyty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z plytki jestem zadowolony... grafa na agp smiga bardzo dobrze i nawet lepiej sie kreci niz na starej plycie. Nie mam freezow, restatow kompa, karta sieciowa dziala, dzwiek (integra) tez chodzi super (zero piskow). Jedynie co mnie denerwuje to tylko coldbooty... ale da sie z tym zyc. Moze w pozniejszych biosach bardziej postaraja sie, zeby je zniwelowac.

No i pamieci na 1T tez smigaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu> Każda płyta główna może mieć jakieś wady i gryźć się z jakimś podzespołem , więc należy poszukać jakiejś solucji i problem będzie rozwiązany .

Niewiem na jakich podzespołach jest oparty twój komputer więc mogę rozważać czysto teoretycznie że jest to wina jakiegoś sterownika lub ustawienia biosu i nic Ci nie zarzucam , tylko próbuję pomóc i nakierować Cię na jakąś myśl która może rozwiązać ten problem .

Jak na płytę niskobudżetową to moim zdaniem jest to bardzo udana konstrukcja i te drobne wady można jej wybaczyć .

Wiadomo że nie jest to płyta idealna i są dużo od niej lepsze , ale ich cena jest również "lepsza" .

Płytki asrocka już miałem wcześniej ( K7S8X i K7Upgrade880 ) i nie miałem co do nich zastrzeżeń i żadnych problemów z nimi .

Moją poprzednią płytą był Epox 8RDA3+PRO i muszę przyznać że miał o wiele ciekawsze opcje OC takie jak regulacja napięć , ale na tym sprzęcie po zrobieniu dwóch banalnych modów mam 1,575V na CPU i 3,3V MEM które do mojego skromnego OC w zupełności wystarczy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez nie mam zadnych problemow z plyta, dysk na sata2 smiga az milo, jedyne co mi nie pasuje to za maly zakres zmiany napiecia na procku :)

jak zmniejszyc obroty freezera? speedfanem nie moge :P

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...