Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

hmm rozumie zgietymi tak ze jednak wchodza w socket ? ... phh ja pare razy tak nozki .. PROSTOWALEM na soc a ;] watpie zeby to byla wina nozek ... zegarmistrz... wez nozyk np od wykladzin i nim sproboj odgiac...

jesli dalej nie bedzie dzialac to testuj po kolei wszystkie elementy ...

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z zagiętymi nóżkami wchodzi w socket.

Jednak wole oddac sprawe zegarmistrzowi on to zrobi tanio i solidnie:D

ALe wciąz nie wiem co może być przyczyną nie właczania się obrazu, bo komputer działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże przeczytaj sobie wczesniej troche ten temat. Miałem identyczny problem jak pannie składałem kompa. Winny był proc - co było w nim nie tak nie wiem. Odesłałem proca do apollo i wymienili na nowy. Chyba oczywiste jest to że jesli nic nie pomoże to trzeba odesłac sprzet do serwisu nie?

Co nie zmienia faktu ze potem przysłali mi takiego co robi 2700MHz na 1.45V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawde nie mam pojecia - nie sprawdzam jakos takich rzeczy. Dzisiaj bede rozbierał kompa (płyte trzeba wysłac do serwisu) to obadam

A czy mój zrobi 2750 na 1.45 to nie wiem. Sprawdziłem czy idzie na 9*300 i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe wiesci z frontu - postawilem na plycie linuxa distro to ulubiony slackware 10.2.

Na najnowszym kernelu w wersji 2.6.16-rc5 wszystko dziala super stabilnie i zapierdziela az milo :) lacznie z kontrolerem sata2, kontrolerami sata i ide uli :). Jedyne czego nie udalo mi sie (jeszcze) uruchomic to karta sieciowa, bo nie mam pojecia na jakim ukladzie jest.

Jak juz sie z wszystkim uporam to bede mogl walnac jakis opisik do FAQ ale nie obiecuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie się znajdują czujniki AUX i czujnik temperatury MOBO na tej płycie głównej o której jest ten wątek. Bardzo mnie to ciekawi, bo aux mi czasami pokazuje 9*C, a w stresie czasami 37*, to 37*C to by mi na chipset pasowało, ale czemu on czasami taki zimny? :) Która temperatura to temperatura chipsetu?

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zainstalowaniu wszytkich sterowników ( Tu chciałbym przeprosić za moje posty wyżej - Faktycznie wszystko było w FAQ) wszystko jest niby ok. w 3dmar03 mam 11000 a w 3d05 tylko lekko powyżej 3000 i to mnie dziwi bo w starym kompie czyli : Duron 1800 mobo jakiś epox krai i 512 ramu bezfirmówku miałem tyle samo!!! a gierki też teraz wcale rewelacyjnie nie chodzą;( Na prawde przepraszam jeśli to jest już na formu ale się nie doczytałem. Może coś trzeba w biosie zmienic a za bardzo się nie znam.

Jeśli by ktoś mógł napisać jakie w biosie mają być ustawienia optymalne ( komp do gier) byłbym bardzo wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam malo prosbe mozecie podac swoje wyniki na tym mobo posiadacze GF6800AGP oto moje:

3dm06-1475-cos malo

3dm05-4080-na starszym bartonie i NF7 o 600pkt wiecej????????

3dm03-11463

3dm01-22003

Aquamark-70348

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z RAMami na tej płycie. Miałem tez problemy na innej platformie ale pomogły ręczne ustawienia. Teraz na AsRocku jestem w kropce.

Nie moge zainstalowac Windowsa bo mam zawiechy, restarty i błędy STOP. Mam RAM 400 mhz Elixir Nanyta 3.0 a mimo ze Flexibility Option mam na Disabled wykrywa mi 333 mhz. Rewizja 1.04, BIOS P1.50 (tak mi pokazuje). Ustawienia w BIOSie:

Flexibility Option - Disebled (na Enabled to samo)

DRAM Clock - Auto (próbowałem ręcznie na 200/400 DDR ale to nic nie dało)

CL - AUTO (próbowałem na 2.5 i 3.0 ręcznie przy zegarach 333 i 400 mhz)

Voltage - AUTO

Burs Longth - 4 beats (do wyboru 2 beats i 8 beats)

Gated Clock Function - Enabled (na Disabled to samo)

Pozostałe funkcje na AUTO

odczyt, zapis - AUTO

RAM miałem w czarnym i niebieskim slocie.

EDIT:

Udało mi sie "dojsc" do menu instalatora Windowsa XP, naciskam Enter, F8 ze zgadzam sie z umową i błąd STOP. Oto ustawienia (tylko te które zmieniłem):

DRAM Voltage - High

Gated Clock... - Disabled

Boot Failure... - Disabled

Spread spectrum - Disabled

CL - 3.0

Flexible... - Disabled

Bank Inter... - Disabled

Dalej mi wykrywa 333 mhz

Mam nadzieje ze jestem na dobrej drodze.

Mam nadzieje że mi pomożecie z uporaniem sie z ustawieniami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe wiesci z frontu - postawilem na plycie linuxa distro to ulubiony slackware 10.2.

Na najnowszym kernelu w wersji 2.6.16-rc5 wszystko dziala super stabilnie i zapierdziela az milo :) lacznie z kontrolerem sata2, kontrolerami sata i ide uli :). Jedyne czego nie udalo mi sie (jeszcze) uruchomic to karta sieciowa, bo nie mam pojecia na jakim ukladzie jest.

Jak juz sie z wszystkim uporam to bede mogl walnac jakis opisik do FAQ ale nie obiecuje ;)

niedawno kupilem sobie ta plytke i rowniez sobie pingwinka postawie. Tak wiec milebym widzial Twoj wklad w FAQ :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, właśnie wgrałem bios ocwb beta 5, tylko mały zonk, tam nie ma już dzielnika ddr100 (chyba że ślepy jestem)? był tylko w starszych wersjach? pytam bo mam na razie pamięci ddr 333 i taki dzielnik jest jedyną możliwością przekroczenia htt 250.

...jeśli nie ma to wgrywam natychmiast ocwb1, jednak bios ten jako chyba jedyny ma rozszerzenie .bin, nie robi to różnicy? wgrywać go standardową komendą "asrflash ocwb.bin"? (będę korzystał z asrflasha z of. biosu 1.20 tak jak w jednych z pierwszych postów było zalecane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam malo prosbe mozecie podac swoje wyniki na tym mobo posiadacze GF6800AGP

Też właśnie mam trochę dziwnie - na 6800le@16/6 i podkręcony na 420/840 miałem:

3DM03 - 12200

3DM05 - coś ponad 4000

3DM06 - koło 1400

Coś właśnie mało w 06. Na starym sprzęcie i bartku 2500+@3200+ miałem 1900 punktów. Co prawda mam system stary (nie reinstalowałem po wymianie mobo), ale nie wiem czy to o to chodzi.

Te wyniki były na tej karcie co podałem + oczywiście asrock i do tego semp 3000 @ 270x9, 2x256MB TwinMOS 225MHz @ 2,5-3-3-9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie marków karta chodziła na 6800GT@405/1150

.............. barton 2200mhz ......... a64 2400

3dmark06 ..... nisprawdziłem ..... 2700

3dmark05 ..... 5875 .... ..... 5660

3dmark03 ..... 12081 ..... ..... 12200

3dmark01 ..... 175xx ........ .. 24xxx

.

jejszcze jedna sprawa - na starym kompie uzywalem sterow DNA 77xx, ktore maja troszke przewagi w markach

Edytowane przez Kipek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, ale jak widzisz mam pamięci ddr333, i gdy ustawiam dzielnik 133 to przy htt 250 mam już 160mhz na pamięciach, a są to no-name'y więc nie będę ich przekręcał, htt 274 w zupełności mi na co dzień wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z RAMami na tej płycie. Miałem tez problemy na innej platformie ale pomogły ręczne ustawienia. Teraz na AsRocku jestem w kropce.

Nie moge zainstalowac Windowsa bo mam zawiechy, restarty i błędy STOP. Mam RAM 400 mhz Elixir Nanyta 3.0 a mimo ze Flexibility Option mam na Disabled wykrywa mi 333 mhz. Rewizja 1.04, BIOS P1.50 (tak mi pokazuje). Ustawienia w BIOSie:

Flexibility Option - Disebled (na Enabled to samo)

DRAM Clock - Auto (próbowałem ręcznie na 200/400 DDR ale to nic nie dało)

CL - AUTO (próbowałem na 2.5 i 3.0 ręcznie przy zegarach 333 i 400 mhz)

Voltage - AUTO

Burs Longth - 4 beats (do wyboru 2 beats i 8 beats)

Gated Clock Function - Enabled (na Disabled to samo)

Pozostałe funkcje na AUTO

odczyt, zapis - AUTO

RAM miałem w czarnym i niebieskim slocie.

EDIT:

Udało mi sie "dojsc" do menu instalatora Windowsa XP, naciskam Enter, F8 ze zgadzam sie z umową i błąd STOP. Oto ustawienia (tylko te które zmieniłem):

DRAM Voltage - High

Gated Clock... - Disabled

Boot Failure... - Disabled

Spread spectrum - Disabled

CL - 3.0

Flexible... - Disabled

Bank Inter... - Disabled

Dalej mi wykrywa 333 mhz

Mam nadzieje ze jestem na dobrej drodze.

Mam nadzieje że mi pomożecie z uporaniem sie z ustawieniami :D

Pomóżcie bo nie wiem czy kupowac nowy RAM czy reklamowac płyte. Wolałbym to jakos ustawic w BIOSie :) Edytowane przez Adrian eS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też ustawiła RAMy na 333Mhz i też miałem błąd STOP. Lecz w nim pisało coś o kontrolerze dysków i dyskach że odłączyć, wtedy zacząłem instalacje jeszcze raz poszło OK. A z tymi Ramami spróbuj dać je na 266Mhz i zainstalować Windowsa jak nie pomoże spróbuj na AUTO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o co ci chodzi ? ustaw na 400 i nie truj :> płyta sama niczego nie wykrywa :>

Człowieku, chyba nie przeczytałes dokładnie. Ja sie chciałbym dowiedziec jak ustawic RAM zebym nie mial zawiech, resetów i blue screenów przy instalce Windowsa. To ze RAM mi wykrywa inaczej to już nie jest sprawa aż tak zasadnicza. Kupiłem tą płytę i przez kilka dni sie bawie w ustawienia i mam nadzieje ze tu chociaz ktos mi cos podpowie lub powie co dokładnie zrobic zeby wszystko było OK. Pozdro

Mi też ustawiła RAMy na 333Mhz i też miałem błąd STOP. Lecz w nim pisało coś o kontrolerze dysków i dyskach że odłączyć, wtedy zacząłem instalacje jeszcze raz poszło OK. A z tymi Ramami spróbuj dać je na 266Mhz i zainstalować Windowsa jak nie pomoże spróbuj na AUTO.

Zaraz spróbuje, ale rzeczy typu napięcie, CL i inne opcje na AUTO czy ręcznie cos pozmieniac na inne?? Które funkcje na Disabled, które na Enabled?? TM na 2T czy na 1T czy na auto? Na auto i na 2T na ustawieniach 333 mhz i 400 mhz tez miałem błędy STOPu itp.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem na 266 mhz i napięcie AUTO. Wogole nawet płyta nie chciała sie bootowac. Gdy dałem napięcie na High tez przy 266 mhz tez udało mi sie wejsc do menu instalacji Windowsa i tez po nacisnięciu klawisza F8 miałem błąd STOPu.

sprobuj przelozyc ramy w inne sloty oraz pobawic sie tymi wszystkimi opcjami. Mysle ze zwiekszenie napiecia + 2T powinno nieco ustabilizowac system.

Jesli mozesz wlacz preamble 7ns (nie ma tego we wszystkich biosach)

RAMy oczywiscie przekładałem, w opcjach tez sie bawiłem. To preamble to w czym ma byc 7 ns - w read czy w async? Ktos pisał ze mozna jeszcze ustawic tak: read preamble=5ns i async preamble=7ns. Bedzie wszystko ok?? Nic sie uszkodzi?? I jeszcze jedno: Jak juz ustawie READ i ASYNC to jakie zegary ustawic, jakie napięcie i jakie inne opcje bo pewnie same ustawienia PREAMBLE nie pomogą.

Z góry dzięki.

Edytowane przez Adrian eS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

a masz mozliwosc wyprobowania plyty z inna kostka ramu

napiecie daj na highz zegar ustaw na 133(DDR266) i mozliwie jak najnizsze timingi jesli to nie pomoze to wtedy bedziesz musial sprawdzic z inna kostka innej rady nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...