Skocz do zawartości
MaPi

Złużcie Mi Kompa...

Rekomendowane odpowiedzi

:D witam, chcę kupić nowy komputer (tylko komp... bez monitora i takich tam)... problem w tym, że za bardzo się nie znam... kasę jaką mogę przeznaczyć na ten cel to 3000 zł... +/- 200 zł... proszę o pomoc... tzn podanie konkretnego modelu sprzętu i ceny (bo jak porównałem ceny ze strony komputronik.pl z innymi to zauważyłem "minimalną" różnicę)... a oto moje wymagania (komp ma być we wszytkim co najmniej średni):

Płyta główna: no taka przyszłościowa i ze "wszystkim"... jak się skąś dowiem jak to się robi to i sie może po jakimś czasie podkręci...

Procesor: to samo co z płytą główną... tzn. te same wymagania :P

Dysk twardy: 160 GB

Karta graficzna: hmmm? myślę, że taka do max 750 zł...

Pamięć: minimum to 512 MB

Nagrywarka DVD: jakaś sprawdzona... nie musi być szybka, ale efektywna i bezproblemowa :P

Zasilacz: eee... musi być "extra" :lol: chyba nie ma większego znaczenia jaki?

Obudowa: taka, żeby sie w cenie zmieścić...

pozdrawiam i prosze o proffesional porady...

:mur:

Edytowane przez MaPi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Athlon 64 3000+ s.939 Venice oem 509,00

Chłodzenie proc. Arctic Cooling Freezer 64 69,00

Płyta główna AMD DFI LanParty UT NF4 Ultra-D 606,00

Obudowa Chieftec DX-01B-D-U 410 Watt 405,00

Pamięć TwinMOS DDR 512Mb/400Mhz CL 2.5 PC3200 199,00 *2

Dysk twardy Samsung SpinPoint 160 GB HD160JJ (7200) Serial ATA II 356,00

Karta graficzna GeForce 6600GT Galaxy 128MB (128-bit) HDTV/2xDVI BOX (PCI-E) 735,00

Razem: 3068,00, a komputer nie jest średni tylko wypasiony :)

Przyjełem ze masz juz monitor, myszke i te [ciach!]ły.

Pozdro.

Edytowane przez danrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast twinmosów wes kingstony bo pewniejsze i nie ma lagów na nich w grach

1602030[/snapback]

Chyba mi nie powiesz, ze przycinki w grze sa zalezne wylacznie od marki! Majac sprawne pamieci x i y(z takimi samymi taktowaniami i timingami) chyba nie powiesz mi, ze bedzie roznica w dzialaniu gry.

A jesli juz wogole mam byc skrupulatny, to powiem Ci ze "lagi" sa raczej zalezne od lacza/obicazenia lacza, a nie od ramu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taka propozycje

ramki to twinmosy ale tylko na serii 1a4t lub aa4t oczywiscie 2x512 w dziale pamieci ram jest tematr przyklejony o tych pamiatkach wiec poczytaj tam

2. w vobisie 6600gt gigabyte'a mozna miec za 600zl tylko trzeba przyjsc, wplacic zaliczke albo od razu calosc i oni ci zamawiaja i przychodzisz za 2 dni odebrac karte

zreszta danrok c wybral karte z dwoma wyjsciami dvi a mozesz miec monitor crt wiec by byl problemik

3. bude wez jakiegos chiefteca dragona albo matrixa albo i inna co ci sie bardziej podoba ale bez zasilacza!!! (patrz tu chieftec.pl)

zasilacz zamiaste tego wzialbym huntkey'a hk-350AP pisze ze moc ma tylko 350W ale jega moc to 400W bo to jest dokladnie ten sam zasilacz co hk-400ap - rozni sie tylko naklejka i nazwa - benito ci to moze potwierdzic a huntkey o mocy 400W bedzie zdfecydowanie lepszym wyborem niz chieftec a jakby ci starczylo kasy to kup taka zasiłke: Topower TOP-526P6 420W Titanium zajefajnie wyglada i jest nie do zdarcia - najstabilniejsza zasilka na polskim rynku

4. aaa no i ta plytke dfi (ktora ci z calego serca polecam :D) mozesz dostac za 560 zl w pcprojekt.pl

5. no i zawsze mozesz sobie dokupic Sound Blaster Audigy 2 ZS :)

6. no i co do dyskow to moze zamiast tego samsunga jakis hitachi ale to ja ci juz nie doradze bo sie dobrze na tym nie znam

no i taki to bedzie zestaw idealny !!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki zestaw bedzie dobry?

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ (Socket 939) Venice - chyba dobry :), ale pomozcie w jednej kwestii... nie lepiej wziac BOX? to az o 2 lata wiecej gwarancji! no, ale tez troche drozej (chociaz wentylator jeszcze dolaczaja)

Plyta glowna: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

Wentylator: Arctic Cooling Freezer 64 - ten by zastapil ten co jest w wersji BOX o ile nie polecacie OEM

Karta graficzna: GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128D 128MB TV/DVI (PCI-E) BOX - wczoraj przeczytalem na tym forum o X800GT... moze poczekac? tyle to jeszcze moge sie wstrzymac... wlasnie ile?

Dysk twardy: tu juz wiem na pewno co wezme... przeczytalem u kolegi w Komputer ŚWIAT Testy... biore WD Caviar SE 120 GB WD1200JD 8MB cache Serial ATA

Pamięć: juz sam nie wiem... kazdy mowi cos innego... co brac? starczy kasy (3200 zl) na 2x512 MB?

Nagrywarka: eee? nie wiem... :? moze ta? LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B BOX... jak czytalem forum to duzo dobrego o niej slyszalem no, ale moze sie nie znam... na pewno sie nie znam :mur:

Zasilacz: kolega polecil mi Tagan 380W - PFC... moze byc? czy zdecydowac sie na cos innego?

Obudowa: mozecie dac jakis link do obudowy bez zasilacza, ktora wy byscie kupili jakbyscie mieli kupic sobie... heh polska mowa byc gumowa... :D

dzieki za wszystkie porady :) pozdo

edit: oooo i bardzo prosze 3200 zl to jest max z maxow...

edit2: sorki ze nie na temat, ale mozecie mi jeszcze powiedziec ile dostane za tego mega kompa?

Plyta glowna: pewnie jakas badziewna...

Procesor: celeron 400 mhz

Nagrywarka: lite-on LTR-48125S

Dysk twardy: 6,4 gb

Karta graficzna: wbudowana w plyte glowna: sis 620 8 mb, ktore bierze z ramu

Pamiec: 56 mb bo 8 idzie na kart graficzna

Karta sieciowa: realtek RTL8139(A/B/C/8130) PCI Fast Enthernet NIC

Zasilacz i obudowa: to juz na pewno badziewne...

caly zestaw smiga az milo... :mur:

one more time pozdro :)

Edytowane przez MaPi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk twardy: tu juz wiem na pewno co wezme... przeczytalem u kolegi w Komputer ŚWIAT Testy... biore WD Caviar SE 120 GB WD1200JD 8MB cache Serial ATA

1602807[/snapback]

Jesteś całkiem pewien? Podobno WD to ostatnio najbardziej awaryjne dyski. Myslę że Hitachi na SATA2 byłoby lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki zestaw bedzie dobry?

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ (Socket 939) Venice - chyba dobry :), ale pomozcie w jednej kwestii... nie lepiej wziac BOX? to az o 2 lata wiecej gwarancji! no, ale tez troche drozej (chociaz wentylator jeszcze dolaczaja)

Plyta glowna: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D

Wentylator: Arctic Cooling Freezer 64 - ten by zastapil ten co jest w wersji BOX o ile nie polecacie OEM

Karta graficzna: GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128D 128MB TV/DVI (PCI-E) BOX - wczoraj przeczytalem na tym forum o X800GT... moze poczekac? tyle to jeszcze moge sie wstrzymac... wlasnie ile?

Pamięć: juz sam nie wiem... kazdy mowi cos innego... co brac? starczy kasy (3200 zl) na 2x512 MB?

Nagrywarka: eee? nie wiem... :? moze ta? LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B BOX... jak czytalem forum to duzo dobrego o niej slyszalem no, ale moze sie nie znam... na pewno sie nie znam :mur:

Zasilacz: kolega polecil mi Tagan 380W - PFC... moze byc? czy zdecydowac sie na cos innego?

Obudowa: mozecie dac jakis link do obudowy bez zasilacza, ktora wy byscie kupili jakbyscie mieli kupic sobie... heh polska mowa byc gumowa... :D

dzieki za wszystkie porady :) pozdo

oooo i bardzo prosze 3200 zl to jest max z maxow...

1602807[/snapback]

przepraszam czy mozecie odpowiedziec na pare pytan widocznych powyzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mi nie powiesz, ze przycinki w grze sa zalezne wylacznie od marki! Majac sprawne pamieci  x i y(z takimi samymi taktowaniami i timingami) chyba nie powiesz mi, ze bedzie roznica w dzialaniu gry.

A jesli juz wogole mam byc skrupulatny, to powiem Ci ze "lagi" sa raczej zalezne od lacza/obicazenia lacza, a nie od ramu!

1602057[/snapback]

lag na singleplayer zalezy od lacza ? to ciekawe

KOLES radze nie brac twinmosów bo mozesz miec lagi w grach (ja w niektórych mialem ) albo ci padnie kosc poczytaj zreszta komentarze na komputroniku

bierz kingstony to dobre i niezawodne ramy

Edytowane przez Hamm3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam czy mozecie odpowiedziec na pare pytan widocznych powyzej?

1603599[/snapback]

Procesor: Kup OEM, proc ci nie padnie sam z siebie a jak go spalisz podkręcaniem to i tak gwary nie uznają.

Plyta glowna: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D - dobra do OC, ale musisz się trochę znać na kompach żeby z nią bezstresowo pracować

Wentylator: Arctic Cooling Freezer 64 - dobry wybór

Karta graficzna: GeForce 6600GT Gigabyte GV-NX66T128D 128MB TV/DVI (PCI-E) BOX - weź 6600GT, masz pixel shadera 3.0.

Dysk twardy: kup Hitachi SATA2 z NCQ

Pamięć: Zwykłych kingstonów prawie wcale nie podkręcisz, ale jesli maz wybrać pomiędzy 512 markowych pamięci dobrych do OC, a 1024mb zwykłych to kup 1024.

Nagrywarka: Dobre nagrywarki to: LG, NEC, Pioneer, Benq. Z każdej powinieneś być zadowolony

Zasilacz: kolega polecil mi Tagan 380W - PFC - dobrze ci polecił

Obudowa: zalezy ile ci starczy kasy, jak ci nie zależy to kup najtańszego big towera, jak masz więcej to chiefteca albo thermaltake soprano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lag na singleplayer zalezy od lacza ?  to ciekawe

KOLES radze nie brac twinmosów bo mozesz miec lagi w grach (ja w niektórych mialem ) albo ci padnie kosc poczytaj zreszta komentarze na komputroniku

bierz kingstony to dobre i niezawodne ramy

1605459[/snapback]

Na singleplayer nie ma pojecia "lag". Wiec lepiej juz sobie daj spokoj ze swoimi wywodami. Masz konkrety? To pisz, a nie ze miales lagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na singleplayer nie ma pojecia "lag". Wiec lepiej juz sobie daj spokoj ze swoimi wywodami. Masz konkrety? To pisz, a nie ze miales lagi.

1605572[/snapback]

dobra nie mam zamiaru z toba gadac bo czuje ze by ta rozmowa sadzac po tobie trwala bardzo dlugo ....

Mapi jak juz muwilem bierz kingstony albo inne typu geil, hynix ale lepiej nie bierz twinmosów bo mozesz miec pechowy egzemplarz

takie jest moje zdanie po swoich doswiadczeniach

Mod Edit: http://so.pwn.pl/slowo.php?co=m%F3wi%E6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

male ot bo nie cierpie jak n00b :evil: tlumaczy cos newbie

lag

/ lag /

Czas, jaki upłynął między wysłaniem pakietu informacji a jego odebraniem. 

Zazwyczaj opóźnienie takie jest rzędu kilkudziesięciu milisekund, jednak w przypadku wystąpienia problemów z funkcjonowaniem sieci (spowodowanych np. przeciążeniem serwera), może dojść do jego wydłużenia - nawet do kilku sekund.

wiec przestan [ciach!]lic ze lag jest przez ram. :evil: nie znasz sie to nie pisz glupot bo jeszcze skrzywisz innym pojecie o swiecie. :evil:

mozecie mi powiedziec ze jestem wulgarny ale i tak mnie to<piii>

Edytowane przez Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

male ot bo nie cierpie jak n00b :evil: tlumaczy cos newbie

lag

/ lag /

Czas, jaki upłynął między wysłaniem pakietu informacji a jego odebraniem. 

Zazwyczaj opóźnienie takie jest rzędu kilkudziesięciu milisekund, jednak w przypadku wystąpienia problemów z funkcjonowaniem sieci (spowodowanych np. przeciążeniem serwera), może dojść do jego wydłużenia - nawet do kilku sekund.

wiec przestan [ciach!]lic ze lag jest przez ram. :evil: nie znasz sie to nie pisz glupot bo jeszcze skrzywisz innym pojecie o swiecie. :evil:

mozecie mi powiedziec ze jestem wulgarny ale i tak mnie to<piii>

1606263[/snapback]

heheh a temu tez cos nie pasuje :mur:

jak ci nie pasue slowo lag w singlu , to mozsna to nazwac naglym superspadkiem fps przez chwile (np ze 100 do 3) , koniec.

nie chce mi sie o tym opowiadac bo sa rozne objawy tego "czegos" nie tylko spadki fps , ale wynika to od ramów według mnie bo na kingstonach tak nie mialem

Edytowane przez Hamm3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi