Skocz do zawartości
mojpecet

Obudowa Do 300zł. Cicha I Dobrze Wentylowana.

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o obudowe bez zasilacza do max 300zł. Musi posiadać drzwiczki i otwór z tyłu na wentylator 12x12cm. Kolor: srebrna, lub srebrno-czarna, coś w tym stylu. Kolega chciał kupić, a niestety nie ma dostępu do neta więc prosił mnie żeby coś poszukał :D Szukałem i... W zasadzie spodobały mi się 2 budki, jemu też, tylko że jest pewien problem...

Jeśli chodzi o obudowy to:

1) Thermaltake SOPRANO VB1000SNS

2) Cooler Master Cavalier 3 CAV-T03

Obie kosztują mniej więcej tyle samo, z tyłu wentyl 12x12, tylko który będzie cichszy? Wydaje sie że ten z Thermaltake'a, ale jak wypada w praktyce? Z przodu budy jest już inaczej. Thermaltake ma 120mm ten sam co z tyłu, a Cooler Master tylko 80mm. SOPRANO posiada filtr na przednim wentylatorze, ale za to drzwiczki tylko plastikowe (podobno niektórzy mieli z nimi problemy). Cooler Master nie ma żadnego filtru, ale za to drzwiczki bardziej masywne i z aluminium. Obie budki są ze stali 0.8. Nawet ściągnołem mu 2 recki video:

1) Thermaltake SOPRANO

2) Cooler Master Cavalier

Całkiem przyzwoicie wypadły te obudowy trzeba przyznać. Tylko sprawa z wentylacją i chłodzeniem. Zapewne do Thermaltake'a więcej wejdzie, większy cooler i w ogóle. Ktoś ma tą obudowe? Czy np. Big Typoon się zmieści? :? A w Cooler Masterze? To jeszcze nic, największa udręka jest z tymi plastikowymi szynami do montażu napędów 5.25'' i 3.5''. Dysk to jeszcze pal licho, ale napędy CD i inne? Kumpel ma założony na dysku radiator Zalman radiator HDD ZM-2HC2 i czy takie chłodzenie można zapiać w te plastikowe zapinki? :? Zapewne można je ściagnąć, ale co wtedy? Będzie można przykręcić normalnie taki radiator z dyskiem? To samo tyczy się małych i krótkich paneli z kontrolerami obrotów. Czy większość będzie można zapiąć? Szukałem jakiegoś info ale tak dokładnych rzeczy nei znalazłem. Zapimnki w Cooler Masterze wydają się bardziej pewne i lepiej zbudowane, jak i przemyślane. Co wy na to? W imieniu kumpla prosze o jakąś opinie, może ktoś ma takie budy? Jedną albo drugą. Jak się one sprawują? Jak temp i rozmiary?

Pliiis: Jak mu odpowiem na te pytania i już kupi bude, to odsprzeda mi swoją starą (roczną) po symbolicznej cenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupił... Niestety w ciemno bo nikt tu nic nie napisał i nie mogłem mu doradzić, sugerowalismy sietylko opisami i komentarzami z różnych sklepów. Kupił tego Cooler Mastera i jest niezadowolony. Już ma kupca na nią, i chce nową kupić. Kurde ale zamieszanie :? Myslicie ze ten Thermaltake będzie dobry? Jak znowu okaże się jakiś niewypał to będzie kiszka :? W Cooler Masterze panel przedni jest z aluminium, ale z drzwiczkami jest problem jakby były krzywo zrobione. Pozatym jest mało miejsca jeśli chodzi o wysokość, SOPRANO jest troche wyższa. I jeszcze te okropne zapinki na sloty 3.5'' i 5.25''. Kumpel 3 urwał, a naprawde ostrożnie wszysystko robił. Taki sztywny kruchy plastik, nie wiem taki sprawiało wrażenie :blink:

Nikt nic innego nie dopowie? Jaka budke polecacie zamiast Coller Mastera (z postu wyżej)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że Chieftec to wielkie i brzydkie obudowy moim zdaniem :? Bardzo funkconalne i dobre, ale np taka Soprano z Thermatake'a jest o niebo ładniejsza. A obudowa jakby nie patrzeć jakaś funkcje z wyglądem także pełni... Pewnie ktośzaraz na mnie siądzie że tak gadam na Chieftec'a, nie mam nic do obudów tej firmy bo wiem że wiele osób ma i sobie chwali, są bardzo dobre, ale ani mi ani (co ważniejsze) mojemu kumplwi się nie podobają z wyglądu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O gustach się nie dyskutuje co prawda, ale chyba nie widzieliście na żywo Soprano... polakierowane aluminium świeci jak "....". Poza tym widać każdą najmniejszą ryskę na nim... Odpustowo - jarmarczna obudowa moim zdaniem. Mamy w sklepie wszystkie modele Thermaltake i Coolermastera, więc mam porównanie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mówisz? :blink: Widziałem Soprano ale tylko na zdjęciach i rzeczywiscie się świeci, ale aż tak to źle wygląda? :? Domyślam się że jeśli pracujesz w sklepie masz większe rozeznanie niż ja, mógłbyś coś polecić? A Tsunami? Wiem że to juz nie ten przedział cenowy, ale może byłaby kasa na taką obudowe. Co o niej powiesz?

Może w ogóle proponujesz inną bez zasilacza? Tylko jaką skoro cooler master odpada i soprano jest jaka jest :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thermatake Tsunami to całkiem przemyślana konstrukcja o niebanalnym, eleganckim wyglądzie. Soprano się oczywiście nie umywa, jedno ale tak jak napisałeś to już zupełnie inny przedział cenowy...

Musisz sobie przede wszystkim odpowiedzieć na zasadnicze pytanie czy ma być bardzo funkcjonalna, czy dopracowana wizualnie... Idealnego kompromisu nie znajdziesz...

Jeśli chodzi o funkcjonalność to najbardziej odpowiada mi CoolerMaster Stacker (tylko cena zwala z nóg), wizualnie najbardziej eleganckie są Coolermaster Wavemaster (szczególnie w wersji z bocznym szklanym panelem z Logo CM lub NVidia, pięknie, dyskretnie świeci na niebiesko przód) i Thermaltake Kandalf, choć te przednie (drzwiczki to ergonomiczna porażka)... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak myślałem, że padnie podobne zdanie co do funkcjonalności i wyglądzie :? I jak tu mieć coś extra? Chyba się nie da :-| Masz racje, co do funkcjonalności to CoolerMaster STACKER jest wypasiona, zgodna z BTX, chłodzenie, wszystko, ale cena? :blink: Za dużo, stanowczo za dużo.

Tak samo CoolerMaster WaveMaster, za droga, choć wyglądem powala...

Thermaltake Kandalf też nie świeci przykładem jeśli chodzi o cene...

Ale co by nie, za coś dobrego trzeba zapłacić :?

Jedyna jaka została to Tsunami, ale i tak jest dosyć droga.

Czy mi się wydaje czy zarówno w Tsunami jak i w Soprano zastosowano ten sam model szyn plastikowych na napędy? Wiesz może jak one działają w połączeniu z radiatorem zalmana na HDD czy przednimi panelami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mieć fajny wygląd to strzel sobie obudowę z plexi, jak się postarasz to sam sobie zkroisz więc cena będzie minimalna. JA osobiście kiedyś rozważałem zakup Stacker'a albo Akasa Eclipse 62 Black AK-BKCSE-01, Akasa lepiej wygląda w/g mnie od stackera, ale znowu te bajerki do stackera :rolleyes: Obie kosztują ponad 600 PLN więc raczej to już musi być przemyślany wybór <obudowa ze wskazaniem na WC-in>

POZDRO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ten Antec jest cały czarny, musi być srebrny albo srebrno-czarny, żeby pasował do reszty. Może sie czepiam, ale wydając na obudowe wiecej niż standardowe szajsy z modecoma czy codogena chcemy aby wyglądała tak jak pasuje nie? :D

A tak w ogóle to chyba nie ma innej obudowy niż te 2 które ooisane były w 1 poście, no powiedzcie sami? Yesico Open Air cała się trzęsie jak stary Traccer, podobno ta siateczka metalowa sprawia że obudowa wpada w drgania :-| Pozatym widzieliście ją w środku? Miałem okazje zobaczyć w pewnym sklepie, prawie to samo jak zwykły codegen, no może troszke lepiej, ale naprawde Yesico nie warto kupować :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mieć dobrą budę, to poskładaj jeszcze trochę i kup coś co cię zadowoli. Wiemy że jesteś wybredny :D więc nikt tu się już raczej silił na rady nie będzie. Chcesz cichą, dobrze wentylowaną obudowę, dobrze konstrukcyjnie zrobioną i z dobrych materiałów, to ja wiedze 450 PLN minimum, jeżeli ma ona jeszcze jakoś wyglądać.

Edytowane przez GREGSMRQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ten Antec jest cały czarny, musi być srebrny albo srebrno-czarny, żeby pasował do reszty

Jak tak, to jeszcze jedna propozycja :

http://sklep.nipvideo.pl/index.php?AK=prod...64&produkt=1886

Wygląda chyba nieźle, cena trochę wyższa niż chciałeś ( 322 zł ), ale może sprzedali by bez zasilacza ( albo go opchniesz ) - no i ma regulatory obrotów wiatraków, 4 wentyle, czujnik temp. a nawet regulator oświetlenia w budzie :D

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mialem podobny problem do twojego i doszedlem do wniosku ze trzeba troszke dolozyc kasy zeby cos dobrego kupic :>

W kwocie okolo ~400zl masz :

Sharkoon Silvation Taka "podrobka" budy silverstone za 1700zl :lol: wiadomo , ze materialy troche inne ale uklad budy bardzo fajny...

Aerocool BayDream Ta buda jak na moje oko jest rewelacja w tej cenie :> Z wygladu Bardzo podobna do Stackera , material z ktorego jest zbudowana tez jest dobry . Fajnie przemyslane wnetrze . Jeden minus taki , ze jest "kopnieta" :lol: Czyli zamiast mobo na prawej sciance obudowy jest na lewej... Gdybym nie mial Sharka (ktory jak dla mnie ergonomia miazdzy wiele obudow) to pewnie bym sie skusil na tego aerocoola...

Edytowane przez Heat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może taka??

AeroCool AeroEngine Junior SILVER

Tyle, że topicowe' 300 PLN trudno zachować :-|

Gdyby w temacie było ...do 450 zł... wybór byłby większy :lol:

No ale tak to możemy dojechać i do 2000 zł a chyba nie o to chodziło??

Na marginesie czy ktoś wie jak sprawują się budy tej firmy??

Czy można ją uznać za taki "midle midle class"??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zasiłki do 300 zeta bym polecał Chiefteca, to solidne budy i bardzo funkcjonalne. Wiadomo, że nie każdemu sie podobają, ale ich funkcjonalność i jakość wykonania jest ich wielkim plusem.

Nie łatwo coś złamać, porysować itp. Blacha gruba (1mm) wiec bardzo solidna, nic nie klekocze i ma dużo miejsca na wentyle, dyski twarde też mają dobry przewiew (i bardzo pomysłowy system montażu, który pozwala na błyskawiczne wymontowanie HD)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że nie każdemu sie podobają, ale ich funkcjonalność i jakość wykonania jest ich wielkim plusem.

Podłączę się do kolegi. Polecam Chieftec'a z serii BX .. Mi szczególnie przypadł do gustu model:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_18968.html

Na benchmark.pl w dziale recenzje masz pełny artykuł o jej wadach i zaletach. Niedawno ukazał się także artykuł o serii LCX ..

Edytowane przez qlf0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, za 300 zł raczej ciężko coś kupić lepszego od Chiefteca, ja ze swojej jestem bardzo zadowolony, z tyłu zapodałem Glacialtecha Silent Blade 12 cm i wszystko pięknie wyciąga...obudowa warta swojej ceny a przy tym bardzo estetyczna, POLECAM !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie, sam mam ta bude i jestem bardzo zadowolony, estetyczny wyglad i swietne wykonanie a i cena przystepna.

1642942[/snapback]

A nie orientujecie się gdzie można kupić taką bez zasiłki ? Planuję kupno kolejnej ale wolałbym obyć się bez kombinowania ze sprzedawaniem niepotrzebnego mi zasilacza, w zamian nabywając od razu taki, jaki mi się podoba.. Edytowane przez qlf0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi