Amarith Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Witam Zastanawiam się nad zakupem laptopa z kartą graficzną x700 64MB. Czy jest duża różnica w wydajności do wersji posiadającej dwa razy tyle pamięci? Czy te 64 mega zbytnio jej nie blokują i czy przypadkiem w grach w jakiś większych pomieszczeniach nie będzie zbytnio przycinać? W testach syntetycznych wypada całkiem ładnie, ale w praktyce może mieć momentami duże spadki fps'ów. Pytanie brzmi czy nie przejmować się 64 MB czy poszukać czegoś ze 128MB. Jeśli powtórzyłem czyjeś pytanie to przepraszam, ale nie znalazłem podobnego wątku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 (edytowane) temat taki sam : http://forum.pclab.pl/t100193.html ale odp. trudno sie doszukac :wink: zdaje sie,ze niektore gry(nowsze) wymagaja i beda wymagac 128MB grafiki pozdr. Edytowane 18 Sierpnia 2005 przez Phuong Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuncio Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Witam Zastanawiam się nad zakupem laptopa z kartą graficzną x700 64MB. Czy jest duża różnica w wydajności do wersji posiadającej dwa razy tyle pamięci? Czy te 64 mega zbytnio jej nie blokują i czy przypadkiem w grach w jakiś większych pomieszczeniach nie będzie zbytnio przycinać? W testach syntetycznych wypada całkiem ładnie, ale w praktyce może mieć momentami duże spadki fps'ów. Pytanie brzmi czy nie przejmować się 64 MB czy poszukać czegoś ze 128MB. Jeśli powtórzyłem czyjeś pytanie to przepraszam, ale nie znalazłem podobnego wątku. 1601403[/snapback] Ja bym bral 128MB... Nawet jesli wydajnosc jest podobna, to czesc gier i tak bedzie chciala 128MB na pokladzie zeby sie odpalic.I to zapewne juz niedlugo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 wg mnie wielkosc pamieci nie idzie w parze z wydajnoscia.Wieksza ilosc pamieci przy malej przepustowosci moze ogolnie spowolnic karte. Np. desktopowy Radeon 9100 128bit przy przepustowosci pamieci ok 10GB/s w wersji 128 MB wypadal gorzej niz ta sama karta z 64MB. W przypadku X700 przepustowosc jest bynajmniej u mnie 5,5GB/s czyli pamieci sa jeszcze wolniejsze a zatem 128 MB moze miec odwrotny skutek.Sens wielkosci pamieci ma dopiero przy szybszych pamieciach o przepustowosci grubo powyzej 10GB/s Duza rola w tym takze jest rodzaj gry. Np. moznaby przetestowac benchmarkiem z Dooma i wtedy moze by cos wykazalo czy roznica jest znaczaca i na czyja korzysc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majselbaum Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 w moim przypadku wiązało się to z tym że 64mb wersja miała poobcinane strumienie. miałem laptopy z 9600 64mb i x700 64mb i niewielka była różnica w wydajności. Dopiero jak teraz mam x700 128mb to widzę że jest duży dopał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...