kamilo23 Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Poczytajcie sobie źródło www.gazeta.pl 24-letni kielczanin sprawcą ogólnoświatowego zamieszania z kradzieżą nowego teledysku grupy Depeche Mode? Według policji złamał zabezpieczenia niemieckiego producenta i skopiował utwór "Precious", który swoją premierę będzie miał dopiero w październiku, i zamieścił go w internecie Zatrzymali go policjanci z zespołu do walki z przestępczością intelektualną i internetową KWP w Kielcach. - To spokojny młody człowiek, zagorzały fan Depeche Mode. Nie jest hakerem. Tłumaczył, że nie mógł się doczekać premiery nowego teledysku i dlatego go wykradł. Przekonywał, że zrobił to nieświadomie, ale to oczywiście nie zwalnia go od odpowiedzialności - mówi Artur Niedbała z biura prasowego KWP w Kielcach. Europejską premierę teledysku do utworu "Precious" zaplanowano na 3 października tego roku. Singel miał promować nową płytę grupy Depeche Mode i związaną z nią gigantyczną trasę koncertową. Na koncerty zespołu sprzedano już ponad 350 tysięcy biletów, mimo że trasa rozpoczyna się w styczniu. Tymczasem kilka tygodni temu teledysk w wersji roboczej, ale z pełną ścieżką dźwiękową pojawił się na ogólnodostępnej angielskiej stronie www.ifilm.com, która zamieszcza zwiastuny filmów i klipy z całego świata. Błyskawicznie ściągnęli go fani i przerobili na format mp3. Pojawił się na niemal wszystkich forach internetowych fanów zespołu i był kopiowany tysiące razy. Tylko na polskim forum Depeche Mode wątkiem o wycieku "Precious" zainteresowało się ponad 33 tysiące osób. Efekt jest taki, że prawie każdy fan zna już nowy utwór i publikuje opinie na jego temat. "Precious" został nawet kilka razy wyemitowany na antenie zachodnich stacji radiowych. Produkcją teledysku zajmowała się niemiecka firma QFilmProduction. Po przeanalizowaniu rejestrów z serwera specjaliści stwierdzili, że zanim plik został odnaleziony i pobrany, było aż 40 prób jego kradzieży. Potem okazało się, że "łączenia" z serwerem pochodziły z adresu, który znajduje się na terenie Kielc. Pozostawione w sieci ślady doprowadziły policję do kielczanina. Wczoraj jego mieszkanie zostało przeszukane. Grozi mu do 2 lat więzienia. - Zdobycie dostępu do pliku nie było łatwe. Trzeba było znać dane, które posiadali tylko pracownicy niemieckiego studia. Mimo to kielczanin pokonał zabezpieczenia, pobrał teledysk i umieścił go na ogólnodostępnej stronie - informuje Elżbieta Różańska-Komorowicz, rzecznik świętokrzyskiej policji. Firma Mute Records - wydawca nagrań Depeche Mode - szacuje, że straty spowodowane przez kradzież utworu wyniosły około 130 tys. funtów. Na razie nie zdecydowała, czy będzie domagać się od kielczanina odszkodowania. Udało nam się skontaktować z 24-letnim Michałem. - Teledysk ściągnąłem najzupełniej normalnie ze strony niemieckiego producenta. Nie łamałem żadnych zabezpieczeń. Po prostu byłem pierwszy i na serwerze został mój "ślad" - wyjaśnia chłopak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 lol, jak mozna cos ukrasc 'nieswiadomie' ?? Prawdziwy fan, a to dobre... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 (edytowane) No i dopsz... po kiego grzyba trzymają takie pliki na kompach z dostępem do netu... Jestem fanem DM- swego czasu nawet całkowicie pochłoniętym "fanowaniem" (została mi pamiątka w postaci nieudolnego tatoo na ręce) i ciekaw jestem jaką muzę chłopaki zapodadzą tym razem... Dlatego ciągnę ten klip :-) . Edytowane 19 Sierpnia 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Chłopaki tylko jednej rzeczy nie rozumiecie on wcale sięnie wkradł na serwer. Problem polega na tym że admianistrator tej strony wstawił sam plik do pobrania , a że on był pierwszy i go pobrałto inna sprawa i później dał tylko linka do pliku. A teraz to jego wina i musi odpowaidac za innych . :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 W ogole smieszy mnie cala ta sytuacja. Chlopak najprawdopodobniej nie beknie za teledysk, tylko za to co mu zarekwirowali na kompie :mrgreen: . Inna sprawa, ze zawsze zastanawialo mnie, czy ataki typu HTML/SQL Injection to przestepstwo ? Moge sobie przeciez wpisac w adres przegladarki co chce, i skad mam wiedziec, ze moge cos uszkodzic ? Jak jakis skrypter jest lamusem i robi include($_GET['data']); (skrajny przypadek), to czemu ja mam za to placic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 hehe, mocne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mist Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Tutaj jets wyjasnienie goscia http://www.depechemode-forum.pl/viewtopic....der=asc&start=0 ,on wlasciwie nic nie zrobil debilepolozyliten plik na otwartyh serwerach,zreszta jest tam mnostwo innych wersji roboczych niewydanych teledyskow i mozna je sobie wyszukiwareczka znalesc:) to tak jakbyscie dotarli tam googlem a potem was by zgarneli za prawa autorskie :D lol.Pozdrawiam wszystkich i uwazajcie bo mzoe kiedys i wy znajdziecie tajny i wart 140k Ł plik ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenixthx Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 ale gosc moze byc dumny ze swoich dokonan w niektorych srodowiskach :P i to za to ze prawie nic nie zrobil <lol2> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...