Michrz Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 (edytowane) //upd Postanowiłem odświeżyć recenzje po miesięcznym używaniu laptopa //upd2 I kolejny upd po ~pół roku używania Zaczne od tego, ze ten laptop chyba jest niedostepny w Polsce, wiec przydalaby sie specyfikacja : AMD Sempron 2800+ 512 MB RAM -> 2x256 MB //upd2 teraz mam 256 + 512 i w połączeniu z lepszym dyskiem laptop dostał skrzydeł HDD 40GB 4200rpm //upd2 teraz jest 40 GB z 5400 i jest duza roznica, juz nic nie przycina ATI XPRESS 200 (32/64/128) DVD 8x widescreen 14' 16:9 wbudowana k.sieciowa 10/100 oraz wireless Laptop byl b.tani - w przeliczeniu 2460 zl brutto i byl to glowny powod wyboru tego modelu. Ogolem Jakosc wykonania jest b.dobra, praktycznie zadnego skrzypienia, wszystko swietnie pracuje. klawiatura wygodna, regularne QWERTY, klawisze chodza miekko. //upd1 Po miesiącu utwierdzam się w przekonaniu, że klawiatura jest zdecydowanie dobra. //upd2 Po pół roku jak najbardziej podtrymuje, żadnych śladów zużycia, klawiatura i touchpad sa świetne. Aby wlaczyc karte bezprzewodowa trzeba wcisnac guziczek tuz nad klawiatura. Oczywiscie wszystko jest opisane w instrukcji, ale spotkalem sie z wypowiedzia na innym forum, ze ktos czul sie jak glupek przez 5 min :-) Laptp dziala b. cicho, wiatraczek wlacza sie sporadycznie. Jak nie robie nic wymagajacego, to faktycznie obniza taktowanie o polowe, co pozwala na zaoszedzenie energii. Czas pracy na bateriach to troszke powyzej 2h, ale jeszcze nie testowalem tego u siebie. //upd1Z tego co sprawdzałem, to jak gram na bateriach =~1,5 H, podczas normalnej pracy więcej. //upd2 wciąż bez problemu trzyma 2h przy narmalnej pracy, + dla hp. Oprocz wyjscia sluchawkowego, mikrofonu oraz modemu i k.sieciowej laptop ma tylko 2 porty USB 2.0 (wygodnie umieszczone - po bokach klawiatury, ale nie zmienia to faktu, ze to tylko 2) . To niewiele, moznaby sie spodziewac czegos wiecej. Kompa jeszcze nie wazylem, ale jest dosc lekki. //upd1 hmmmmm.... 2 porty USB mi wystarczają.... dziwne.... Grafika Ekran ma dobra jasnosc, powoli staje sie zwolennikiem Widescreena (Filmy, wiecej tekstu, Photoshop, Delphi etc.) martwych pixli nie zauwazylem. Co ciekawe jasnosc ekranu nie zmniejsza sie po odlaczeniu od laptopa kabla zasilajacego. ATI XPRESS 200 jest karta moze niezbyt wysokich lotow, czerpie RAM, ale jest zupelnie wystarczajaca jak na laptopa. Do plusow na pewno nalezy pelna obsluga DX 9.0 . Odpalilem demko 'Rome : Total war : Barbarian Invasion' i po obnizeniu detali (ale nie do min) i przy rozdzielczosci 1024x768,32 bit chodzi zupelnie plynnie. Zapuscilem takze 3D marka 03 i przy 64 MB wynik = 730 pkt. Jak zapuszcze na pelnych 128 to zupdatuje. //upd1wynik dokładnie taki sam. Dziwne, wydawało mi się, że dodatkowe 64 MB powinno coś zmienić. Jeszcze chyba potestuje... //upd2 wciągnąłem 894 3dmarki jeszcze przed upgradem, stery Omegi pomogły. Co do wydajności... Oblivion działa :D wszystko na minimum, ale da się grać :D Co do gier : zadaniem laptopa zdecydowanie nie beda gry, ale wbrew pozorom to rozciagniecie widescreenow praktycznie jest niezauwazalne. Az sie zdziwilem. Dzwiek Nieprzyjemnie zaskoczyly mnie glosniczki. Na poczatku dzwiek byl po prostu fatalny, nie dalo sie sluchac normalnie, ale po wylaczeniu i wlaczeniu jednej ocji (wydaje mi sie, ze to wlasnie to zrobilo roznice) zaczelo grac ok. Teraz sluchac juz sie da, chociaz wciaz nie jest swietnie. Oczywiscie podlaczenie sluchawek pomaga. //upd1 pomajstrowałem w opcjach i jest teraz całkiem dobrze //upd2 na słuchawkach wszystko ślicznie brzmi Dysk Dysk wymieniłem i był to strzałę w dziesiątkę. 5400 rpm, 8 MB cache i jest bez przycięć, wszystko odpala się znacznie szybciej, po prostu super. stary HDD służy mi jako przechoalnia danych podłączana przez USB. Zdjecia Fotki + recka po ang - jest tu tez recenzja po ang. laptopa takiego jak moj, tylko z 256 RAM. to tyle, jakby ktos byl w USA i potrzebowal laptopa, to polecam :) //upd2 po pół roku użytkowania nadal bardzo polecam ten sprzęt. Jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru, naprawdę polecam Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez Michrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...