mmardok Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Zamieżam kupić dysk seagate 80 GB barke IV, chce podzielić ją na partycje 5 GB i 75 GB ... i mam pytanie, czy tak duża partycja nie będzie wolno chodzić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biker Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 heh...? dlaczego? to nie ma nic do rzeczy!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 nie ma obawy. ja posiadam prawie taka partycje i nie ma roznicy. partycja 5gb i 55gb chodzi u mnie tak samo :D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 ja tez nie mam problemow z duzymi partycjami (oczywiscie ntfs ;]) proponuje jednak mniejsza partycje na system (3-4gb) a dodatkowo jedna partycje na swapa wielkosci 1.5 *wielkosc ramu +10mega zapasu (taka wg microsoftu jest optymalna) i sformatowac ja na ntfs z jak najwiekszym rozmiarem jednostki allokacji. staraty nie ma bo to i tak jeden plik (pagefile.sys) a jest przyrost wydajnosci. partycja ta albo przed albo po systemowej. jesli to twoj jedyny dysk i na nim trzymasz multimedia (filmy, mp3, etc) to warto zaopatrzyc sie w norton utilities i przejechac ta partycje od czasu do czasu speeddiskiem z opcja zeby na koniec partycji (albo na koniec dancyh na partycji) przesunal pliki o rozszezeniach jak mp3 avi mpg i tak dalej. pozdrownienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 nO WIESZ TAKA PARTYCJA MOZE SIĘ OSTRO FRAGMentować a defragmentasja jej trwa będzie napewno długo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmardok Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Dzięki wszystkim za pomoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 nO WIESZ TAKA PARTYCJA MOZE SIĘ OSTRO FRAGMentować a defragmentasja jej trwa będzie napewno długo. defragmentacja na ogół długo trwa - ja włączam wtedy, kiedy gdzieś wychodzę, albo jak nie mam nic do roboty na kompie przez kilka godzin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 co do defragmentacji. U mnie trwa 20 min. Norton Speed Disk RoolZ. I jest za free na stronie symanteca wersja 30dniowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 Z moich doświadczeń wynika, że optymalnie jest podzielić dysk na partycję systemową i jeszcze dwie. Stracisz trochę z całości, ale defragmentacja 75 GB to horror przecież będzie. A tak systemową defragmentujesz raz w tygodzniu albo dwóch, na następnej instaluj gry i większe programy (office itd) i tą defragmentujesz w/g potrzeb, a trzecia na rzeczy typu filmy i mp3 może nawet nie być defragmentowana. Gdybyś chciał mieć więcej systemów na ukrytych partycjach, to rozwiązanie jest wręcz idealne, bo część gier i programów chodzi bez instalacji i po zainstalowaniu na d:/ możesz używać ich z pod innego systemu, nie tracąc miejsca na instalowanie 2x tego samego. A do defragmentacji faktycznie tylko Norton Speed Disk, chyba że chcesz się młodo postarzeć ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 nie wiem o co wam chodzi. takie rzeczy sie robi jak jest sie w pracy/na uczelni/spi sie. ja mam ustawione codzienne skanowanie dysku nav 2003 na 4 rano i do tego defragmentacje 2 razy w tygodniu - tez w nocy. chyba ze ktos wylacza kompa... niektorzy sa dziwni... komp chyba nie jest po to zeby stal wylaczony - i tak za 2 lata do niczego nie bedzie sie nadawal, to niech on tez ma cos z zycia ;] ROTFL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...