langi Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Witam wszystkich. Jestem początkującym administratorem sieci WAN. Udostępniam połączenie sieciowe 7 osobom z dzielnicy. Ostatnio jednak odnoszę wrarzenie, iż z mojej sieci korzystają jeszcze osoby nieuprawnione. Słyszałem, że są programy do skanowania adresów MAC. Mając wszystkie adresy mógłbym udostępniać połączenie jedynie osobom z sieci a nie jakimś "złodziejom". I jeszcze jedno, można namierzyć osoby, które podłączyły się beż mojej wiedzy. Rozmawiałem z innym administratorem, który mówił, że namierzył takiego kolesia i zaczął z nim gadać przez gadu-gadu. Jest to możliwe. Jak to zrobić ?? Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Myślę, że niektóre z tych narzędzi mogą Ci pomóc. Są tam między innymi skanery pokazujace adresy MAC klientów podłączonych do serwera. Sprawdź - może coś się przyda: * http://www.nonags.com/nonags/lan.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Polecam rowniez programik NETSCAN. Pokazuje IP i MAC adresy kazdego podpietego do sieci usera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...