Skocz do zawartości
jogo

Czym Pojechac Plastik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam własnie taki problem, bo chce wmontowac sobie wentylator 120mm na przedni panel a nie bardzo wiem czym pojechac plastik tak zeby tego nie zrąbac. Posiadam urządzonko ala dremel ale to ma za duze obroty i poprostu topi plastik, co byscie mi polecili ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam cięcie (czyli pojeżdżanie :P) wyżynarką z brzeszczotem o małych zębach (np. do metalu) i chłodzenie plastiku wodą z mydłem (obficie). plastik wtedy nie topi się i daje ładnie wycinać. tak właśnie cięliśmy otwór pod fan 120mm na froncie budy saimka. wyszło chyba całkiem nieźle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież są gotowe kółka z brzeszczotem (takim czymś choćby wycina się dziury pod gniazda w płytach gips-kart), takie cos posiada w srodku wiertło , które robi 1 otwór, a potem idealnie reszta wicina ci upragnione koło.Wystarczy to na wiertarke założyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież są gotowe kółka z brzeszczotem (takim czymś choćby wycina się dziury pod  gniazda w płytach  gips-kart), takie cos posiada w srodku wiertło , które robi 1 otwór, a potem idealnie reszta wicina ci upragnione koło.Wystarczy to na wiertarke założyć

1606015[/snapback]

to sie nazywa otwornica ;]

u mnie na wiosce widzialem niestety tylko do drewna (srednica gora 63mm bodajze) i do betonu

do metalu ciezko dostac, ciekawe ile by kosztowala, no i jeszcze problem ze srednica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie nazywa otwornica ;]

u mnie na wiosce widzialem niestety tylko do drewna (srednica gora 63mm bodajze) i do betonu

do metalu ciezko dostac, ciekawe ile by kosztowala, no i jeszcze problem ze srednica

1606028[/snapback]

Moge podac ci koszt mniejwiecej otwornicy do metalu tylko podaj jakiej srednicy koronka by cie interesowała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMNSHO plastik tez powinno śmignąć bez większych problemów - w sumie czym sie różni otwornica do drewna a do metalu?? Do metalu może być trwalsza, twardsza, mieć cieńsze i ostrzejsze ząbki żeby lepiej metal kroic i być ostrzejsza - tylko tyle różnic widze pomiędzy nimi, zresztą plastik nie jest pancerny...

btw. chociażby ta do drewna okazała się zbyt tępa żeby "ugryźć" plastik to można jej przecież pilnikiem wyostrzyć ząbki :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi