Skocz do zawartości
tomcyk

Jeszcze raz o qlerze!!!!!!(Volcano7)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Panowie kto z Was szlifował radiarora???CZy to poważnie daje spadek temperatury czy tylko to taki pic na wode fotomontarz????

Nie wiem czy sie za to brać(wiem jka i co -pytanie czy warto)

Drugie pytanko -dotyczace uzytkowników V7(nie!!! plus)..Czy puszczenie tegoż qlera na 7V da mi dobrą wydajność przy niskim poziomie halasu????O ile wzrośnie temp?

Bo na 12V to nie moge tego słuchać :evil: :evil: :evil: :evil:

Dzieki za pomoc

Szacuneczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZlifowanie radiatorka obniza temperature procka o 1-2 C

Jeszcze tego nie probowalem.Na www.overclocking.biz mozesz sie nauczyc jak szlifowac bloki wodne :roll: w sumie podstawa (jedno i to samo) .

Jeśli chcesz obnizyc predkosc obrotowa wiatraka to

-pobaw sie w elektronika 8) Jesli nie wiesz jak - bylo pare topicow ... bylo ; poszukaj sobie .. chocby

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=10774&start=30

-Wybul 20zetow na FAN-MATEa ZALMANA (jakis wy3ymaly potencjometr)

-ThermalTake sprzedaje oddzielnie te suwaki do regulacji V7+ wiec mozesz zapodac takze to.

Ja osobiscie proponowalbym pierwsza opcje (wiecej zabawy i ile radochy jak zadziala) :D

p.s

Zwykle jak cos nie dziala ' uklad zaczyna sie fajczyc :( [/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku przeciez masz tam regulator napiecia dla volcano, ustawiasz go na minimalne ustawienia i wiatrak kreci sie na 3500 tys obrotow czyli znosnie.

Przeciez pisal wyraznie, ze ma Volcano bez plusa 8O

Zapodaj FanMate, to dobre rozwiazanie, albo sam zrob regulacje.

Na 7V puszczalem niekreconego A XP 1800+ i wyrabial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowe rozwiązanie to obciąć ten termistor i w jego miejsce wstawić rezystor liniowy 22kOHM. Wyprowadzić na przedni panel w obudowie i masz regulację od 1700 obrotów do pełnej 4963. Po testach doszedłem do wniosku że większe obroty od 2800 i tak nic nie dają. Ja normalnie mam 2100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowe rozwiązanie to obciąć ten termistor i w jego miejsce wstawić rezystor liniowy 22kOHM. Wyprowadzić na przedni panel w obudowie i masz regulację od 1700 obrotów do pełnej 4963. Po testach doszedłem do wniosku że większe obroty od 2800 i tak nic nie dają. Ja normalnie mam 2100.

U mnie miedzy 5000 a 4000 nie ma roznicy. Ale jak zjade ponizej 3500 to temp skacze odrazu o 2 st C. Zreszta zrobilem moda tylko zeby mozna bylo smacznie spac. W dzien moge miec 10k obrotow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok skacze o 2 stopnie tylko co to jest? U mnie też o tyle skacze może nawet o 3 stopnie. Tylko nie widzę różnicy mieć 47 a 50 stopni ot co. Jak gram to dochodzi do 55stopni wtedy trochę podkręcam i mam znowu 53 stopnie. Ale mam w miarę cicho i mam kontrolę nad tym wentylem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotowe rozwiązanie to obciąć ten termistor i w jego miejsce wstawić rezystor liniowy 22kOHM...

nie za mocny - ten termistor na wentylatorku ma tylko 10kOhm

jak ktos zainteresowany to TU PDF z danymi tych termistorow (jezyk kosmiczny ale tabelek da sie odczytac) model TTC-103

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...