Macio19 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Cześć mam internet z TVK i moje łącze jest wolno jak diabli... Poszedłem z moim kompem do kumpla który ma szybsze łącze odemnie, ale gdy podłączyliśmy jego kabel do mojego kompa okazało się, że prędkość netu nie jego lecz moja jest tak jak i IP - wydaje mi się, że w biosie sieciówki są zapisane ustawienia dla poszczególnych uzytkowników. Chciałem się dowiedzieć, czy można w jakiś sposób zwiększyć szybkość mojego internetu zmieniając jakieś wartości karty sieciowej i jak to zrobić - z góry dziękuję - pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elKuba Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 ...okazało się, że prędkość netu nie jego lecz moja jest tak jak i IP... że co?? :blink: macie neta od tego samego dostawcy? jak tak, to na serwerze sa zapisane parametry (czyli prędkość) dla danej końcówki (karty sieciowej, modemu kablowego...) i nie ma znaczenia gdzie się podepniesz. i sprecyzuj to: moje łącze jest wolno jak diabli... nie spełnia parametrów z umowy?? jak to mierzyleś? na oko? postaraj się następnym razem jak zadasz pytanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macio19 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Chodzi o to, że każdej sieciówce ( u mnie kumpla i innych którzy mają neta ode tego samego dostawcy ) jest ustawiona przepustowość. Na początku myślałem, że na switsh'ach jest ustawiona prędkość dla danego użytkownika lecz okazało się, żę tak nie jest. Potwierdziłem to ponieważ poszedłem z moją budą do kumpla który ma szybsze łącze ode tego samego dostawcy co ja i okazało się, że szybkość netu jest taka sama co i u mnie oczywiście po podłączeniu mojego kompa do jego kabla. PYTANIE: jak można dostać się do ustawień aby zwiększyć przepustowość PS: Wiem, że jak podłączali mi neta to gość wpisywał coś w "URUCHOM" i coś zmieniał... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 (edytowane) Chodzi o to, że każdej sieciówce ( u mnie kumpla i innych którzy mają neta ode tego samego dostawcy ) jest ustawiona przepustowość. Na początku myślałem, że na switsh'ach jest ustawiona prędkość dla danego użytkownika lecz okazało się, żę tak nie jest. Potwierdziłem to ponieważ poszedłem z moją budą do kumpla który ma szybsze łącze ode tego samego dostawcy co ja i okazało się, że szybkość netu jest taka sama co i u mnie oczywiście po podłączeniu mojego kompa do jego kabla. PYTANIE: jak można dostać się do ustawień aby zwiększyć przepustowość PS: Wiem, że jak podłączali mi neta to gość wpisywał coś w "URUCHOM" i coś zmieniał... :mur: 1604853[/snapback] Nie w sieciowce jest ustawiona tylko na serwerze, a rozpoznawani jestescie na podstawie numeru MAC karty sieciowej, zmiana numeru we wlasnym zakresie to lamanie regulaminu operatora. Sieciowki nie spowolnisz ona ma 100 mbit i koniec, hamulec masz na serwerze a nie na swoim komputerze :). P.S. A co to za siec TVK ;) Telewizja KOMSAT :mur: :mur: :mur: :mur: ??????? Edytowane 20 Sierpnia 2005 przez best-boy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macio19 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 TVK - Telewizja Kablowa Rypin - Triax z Gdańska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmic Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 mzoe zobacz czy golega ma ip wpisane i sprobuj je wpisac u siebie(jezeli twoj provider nie ma dhcp)i zobacz jak dziala! moze problem tkwi w kompie a nie u providera!wirusy itp! jak mozesz to wytez troche swoja glowke i rece i napisz nam cos blizej na ten temat! co znaczy moje łącze jest wolno jak diabli...i choc troche postaraj sie pisac poprawnie i zrozumiale! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Z tego co wiem, kablowki nie blokuja transferu po MAC adresie sieciowek, ale po MAC adresie modemu kablowego..., a tego nie zmienisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 (edytowane) Z tego co wiem, kablowki nie blokuja transferu po MAC adresie sieciowek, ale po MAC adresie modemu kablowego..., a tego nie zmienisz. 1606885[/snapback] Wszystko zalezy od modemu i jego oprogramowania. Powiedzmy, ze mozna znalezc w sieci alternatywne, wrzucic do modemu i cieszyc sie opcja zmiany adresu MAC. NIe ma jednak sensu sie w ten temat zaglebiac bo to nielegalne, grozi zerwaniem umowy ze strony sieci kablowej i nalozeniu wcale nie niskiej kary. Edytowane 22 Sierpnia 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Wszystko zalezy od modemu i jego oprogramowania. Powiedzmy, ze mozna znalezc w sieci alternatywne, wrzucic do modemu i cieszyc sie opcja zmiany adresu MAC. NIe ma jednak sensu sie w ten temat zaglebiac bo to nielegalne, grozi zerwaniem umowy ze strony sieci kablowej i nalozeniu wcale nie niskiej kary. 1608197[/snapback] Dokladnie! MACa teoretycznie da sie zmienic, praktycznie w tym wypadku jest to niezgodne z prawem (ale konkretnie w tym wypadku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...