Skocz do zawartości
R.i.P.

Radeon 9800pro - Sypie Artami I Krzakami

Rekomendowane odpowiedzi

A wcale to nie musi być to. Ostatnio miałem taki przypadek: Radeon 9800Pro z podniesionym taktowaniem na 425/378 w kompie z sempem 2300+ na płycie MSI NF2 oraz zasiłka Fortron FSP 350-60MDN. Wszystko niby ok. Podpięte dodatkowe zasilanie do karty. Po włączeniu kompa karta sypie artami już podczas logowania windy. Konsternacja :| Wszystko posprawdzane napięcia wzorowe stery czyściutko zainstalowane. Jak się okazało karcie nie podobało się iż zasilanie do niej było puszczone z linii na której też był uwieszony dysk twardy. Po przpięciu na drugą linię wszystko śmiga jak gdyby nigdy nic. Dodam, że zasiłka jest starego typu więc nie ma oddzielnych dwóch linii +12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ostatnio tez borykałem się z artefaktami w moim R9800pro nawet opdczas logowania do windy.. :( a o grach to juz nie wspomne....

Więc zaczołem szukać przyczyny.. najpier stery, nic dalej, wypróbowałem moze z 5 wersji, następnie zdiołem radioator wyczyściłem wszysko dałem nową pastę i dalej to samo :(

następnym krokiem był zakóp Silencera i tak go miałem kupić bo stary radiatorek zaczynał juz wyć.

Wieć dostałem ładnie pięknie zapakowane podłaczyłem zgodnie z instrukcją właczam no i nie ma artów na starcie windy no to się ucieszyłem, ale odpalam grę i co i lipa :( arty takie ze az boli....

Wieć juz myśle no trudno wysyłam na serwis ale po wyciągnieciu karty postanowiłem jeszcze wysztko wyczyścić odłaczyłęm wszystko i kiedy doszedłem do wtyczki zasilaącej płytę głowną i odłączyłem ją zamarłem... :( wszystkie 3 linie 3.3V (pomarańczowe kabelki) byłu zajechane... plastik do okoła był brązowy.. więc nie zwazająć na nic poleciałem do kolego pozyczyć zasilacz wziolem 400W poskładałem wszystko spowrotem i co i śmigało az miło nawet udało mi sie podkręcić na tym silencerze :D

Następnego dnia poszedłem do sklepu po zasilacz i było pięknie tamten zasilacz wywaliłem.

Ale niestery ta historia nie ma happy enda... przedwczoraj w godzinach rannych Radeon umarł :( nic się nie pokazuje na ekranie, na innych zailaczach i w innych kopach tez nie działa, jak NIE podłacze dodatkowego zasilania do karty to ten czerwony ekranik też się nie pokazuje :(, wyczyściłem styki itp. ale dalej nic... jednak pojedzie do serwisu :-) , a ja wróciłem do jakze to wspaniałego GeForca 2 :D

I Tutaj moje pytanie znacie jakieś dobre serwisy które to zrobią, bo w postach widziałem o MTEC, ppcenter i vgacostam... czy zancie jeszcze jakieś inne ?

No chyba ze sami znacie odpowiedz na ten poblem moze jakiś ukłądzik tylko padł od zasilania albo coś :>

Pozdrawiam Pasiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze mało. pomyśl sobie że jest już teraz możliwe zmiana szyny pamięci z 128 na 256 MHz!!! www.vgaservice.pl

ciekawe jakby tak w moim gecubie r9550 128/128 szyne na 256mbitow zrobic :lol2:

kreci sie karta wysmienicie, ciekawe ile pktow w marku03 urosloby - aj teoretyzuje :lol:

Pewnie silencer zabił kolejnego Radka :(

to co to za fenomen z tymi radkami i silencerami? za mocno dokrecaja ludzie tego coolera czy co??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomatti

Mam identiko problem z tym ze upadla mi srobka na jeden z ukladow na gorze(zwarcie) i tys ma takie smieci na ekranie. Jutro zaworze ja do serwisu oby przyjeli na gwar. .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identiko problem z tym ze upadla mi srobka na jeden z ukladow na gorze(zwarcie) i tys ma takie smieci na ekranie. Jutro zaworze ja do serwisu oby przyjeli na gwar. .

No chłopie, jak majstrowałeś na włączonym sprzęcie i sobie śróbką coś spaliłeś to sameś sobie winien... Będziesz musiał nieźle naściemniać w serwisie, ja się nie znam zbytnio na elektronice ale to chyba będzie widać że sam zepsułeś, samo by się nie spaliło :? chiba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi