Skocz do zawartości
michal_s

Wiecej Niz 4 Urzadzenia Na Ide

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy dobry dzial wybralem jesli nie to przepraszam. Chcialem zapytc jako moge podpiac wiecej niz 4 napedy/dyski do plyty ktora ma 2 zlacza IDE (chyba to standard). Mam 3 dyski & 2 napedy i nie wiem jak to razem spiac. Czy sa jakies dluzsze tasmy niz na 2 urzadzenia ? Czy moze musze dokupic dodatkowy kontroler na PCI (raid). Jesli tak to jaki ? Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobry dzial wybralem jesli nie to przepraszam. Chcialem zapytc jako moge podpiac wiecej niz 4 napedy/dyski do plyty ktora ma 2 zlacza IDE (chyba to standard). Mam 3 dyski & 2 napedy i nie wiem jak to razem spiac. Czy sa jakies dluzsze tasmy niz na 2 urzadzenia ? Czy moze musze dokupic dodatkowy kontroler na PCI (raid). Jesli tak to jaki ? Prosze o pomoc.

1604730[/snapback]

Na jednym kanale IDE moga pracowac tylko dwa urzadzenia i tego nie przeskoczysz chocbys nie wiem jak chcial. Pozostaje ci dokupienie kontrolera IDE na PCI. Koszt takiej imprezy to ok 50zl i jeden slot PCI mniej ;), teraz wybieraj czy czegos sie pozbywasz czy pchasz nowe (graty) do kompa "troszke to bez sensu...." , za to zostana ci jeszcze 3 kanaly IDE :razz: :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urzadzenie IDE mozesz tez podlaczyc do USB lub FireWire poprzez specjalna przejsciowke.

1607269[/snapback]

...Ktorej koszt jest rowny lub wiekszy od kontrolera IDE na PCI, a jak ktos nie potrzebuje zewnetrznego kontrolera i dodatkowych kabli na biurku to wyjscie z kontrolerem na PCI jest najlepsze. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale obudowe do dysku zewnętrznego z USB mozna nabyc tez za 50zł albo i mniej i ma sie hdd przenośny dodatkowo i mniejszy bajzel z kablami IDE w budzie aka lepszą wentylacje... wiec moim zdaniem kontroler PCI->IDE nie jest wcale najlepszy....

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi