michal_s Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Nie wiem czy dobry dzial wybralem jesli nie to przepraszam. Chcialem zapytc jako moge podpiac wiecej niz 4 napedy/dyski do plyty ktora ma 2 zlacza IDE (chyba to standard). Mam 3 dyski & 2 napedy i nie wiem jak to razem spiac. Czy sa jakies dluzsze tasmy niz na 2 urzadzenia ? Czy moze musze dokupic dodatkowy kontroler na PCI (raid). Jesli tak to jaki ? Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Nie wiem czy dobry dzial wybralem jesli nie to przepraszam. Chcialem zapytc jako moge podpiac wiecej niz 4 napedy/dyski do plyty ktora ma 2 zlacza IDE (chyba to standard). Mam 3 dyski & 2 napedy i nie wiem jak to razem spiac. Czy sa jakies dluzsze tasmy niz na 2 urzadzenia ? Czy moze musze dokupic dodatkowy kontroler na PCI (raid). Jesli tak to jaki ? Prosze o pomoc. 1604730[/snapback] Na jednym kanale IDE moga pracowac tylko dwa urzadzenia i tego nie przeskoczysz chocbys nie wiem jak chcial. Pozostaje ci dokupienie kontrolera IDE na PCI. Koszt takiej imprezy to ok 50zl i jeden slot PCI mniej ;), teraz wybieraj czy czegos sie pozbywasz czy pchasz nowe (graty) do kompa "troszke to bez sensu...." , za to zostana ci jeszcze 3 kanaly IDE :razz: :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Urzadzenie IDE mozesz tez podlaczyc do USB lub FireWire poprzez specjalna przejsciowke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Urzadzenie IDE mozesz tez podlaczyc do USB lub FireWire poprzez specjalna przejsciowke. 1607269[/snapback] ...Ktorej koszt jest rowny lub wiekszy od kontrolera IDE na PCI, a jak ktos nie potrzebuje zewnetrznego kontrolera i dodatkowych kabli na biurku to wyjscie z kontrolerem na PCI jest najlepsze. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (edytowane) ale obudowe do dysku zewnętrznego z USB mozna nabyc tez za 50zł albo i mniej i ma sie hdd przenośny dodatkowo i mniejszy bajzel z kablami IDE w budzie aka lepszą wentylacje... wiec moim zdaniem kontroler PCI->IDE nie jest wcale najlepszy.... Edytowane 24 Sierpnia 2005 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Wydaje mi sie ze chodzi tylko o to zeby przedstawic istniejace mozliwosci, zainteresowany sam wybierze odpowiadajace mu rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...