ChyeNNe Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam, posiadam pamięci PQI o oznaczeniach PQ4D328v5. Czy ktos coś słyszał o pamięciach tej firmy? W moje ręce wpadły przypadkiem i chcialbym sie dowiedziec czy sa 'grosza warte' ich CL to 2,5, DDR 400 Mhz - 2x 256MB jeżeli juz to chciałbym sie zapytac na jakich timingow powinienem użyć? tutaj licze na pomoc z waszej strony - bo w tym temacie jestem zielony (forum przeszukałem i nie znalazlem o tym nic co by mi rozjaśniło tą sprawe) próbowałem sobie testować róznych ustawień timingow w PcMarku`04, jednak ilość możliwosci jest tak duza, ze wolalem zalozyc nowy temat :) kilka przykladów: CL 2,5 -2-2-6 = 2781 pkt CL 2,5 -2-2-11=2796 pkt CL 2,5 -3-3-3=2712 pkt czekam na podpowiedzi ;] Edytowane 20 Sierpnia 2005 przez ChyeNNe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeNoN Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Generalnie im mniejsze timingi tym lepsze, a programy do testowania pamieci nie dadza ci powtarzalnego i wiarygodnego wyniku. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zaskocz nas i napisz ze dzialaja na 2-2-2-11 przy 200mhz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChyeNNe Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 na CL=2 nie wstają za chiny ;] to skad ja mam wiedziec tzn jak wiarygodnie sprawdzić jakie timingi rzeczywiscie są najszybsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpon Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 (edytowane) Tutaj jest topic o podkręcaniu pamięci dla poczatkujacych, czemu nie zajrzales najpierw tam? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=52396 Edytowane 21 Sierpnia 2005 przez Szpon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChyeNNe Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 szpon zauważ ze tam jest napisane ze sprawa na NF2 wyglada nieco inaczej... dlatego mam takie trudności z dobraniem optymalnych timingow ; O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpon Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 (edytowane) chodzilo mi o to żebyś poczytal ogolnie o timingach jako takich :wink: A timingi u siebie musisz dobrać experymentalnie. Posiedź nad tym troche i popróbuj różnych kombinacji. Pamietaj zeby ustawić możliwie jak najmniejsze CL oraz "RAS to CAS". Spróbuj też trybu synchronicznego [Memory frequency 100%]. Ja np mam szybszy odczyt i zapis pamięci przy 320Mhz (synchro z procem) niz 400mhz (asynchro) przypasowanie timingów sprawdzisz własnie dzieki testom odczytu i zapisu. Edytowane 21 Sierpnia 2005 przez Szpon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...