arkady0 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 (edytowane) Planuję zakup nowego komputera i mam problem z wyborem płyty głównej oraz pamięci. Procesor na pewno Athlon 64 3000+ z jądrem Venice. 1) Co do płyty to zależy mi, aby miała niezły potencjał OC, żeby jeszcze z tego Athlonka wycisnąć jakieś dodatkowe herze :). Poza tym łącze PciE oraz kontroler Serial ATA II. Cena max koło 450 zł by była super. Myslałem nad tą płytą Asus A8N-E nForce4 Ultra. 2) Jeśli chodzi o pamięci to koniecznie zestaw dual channel 1GB. Także podatne na kręcenie. Co do ceny, to chciałbym na to przeznaczyć tak z 500 no góra 600 zł. Zastanawiam się czy jest duża różnica w potencjale OC między np taką pamięcią PDP Patriot - Signature , a taką PDP Patriot - Extreme. Nie znam się za bardzo na tym. Nie wiem (jeszcze) co oznaczają timingi i inne tego typu rzeczy :rolleyes:. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 20 Sierpnia 2005 przez arkady0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 plyta to Abit AX8 a pamieci jak sobie chcesz ,ale radze zmiescic sie do 500pln ,bo szkoda kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 A ja radze. 1. poczytac o tych plytach bo ludzie to juz walkowali 2. usunac obrazek z siga 3. przeczytac regulamin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkady0 Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Ok, tyle że z tego co widzę ta płyta nie obsługuje Serial ATA II :sad:. A co do obrazka to może zostać taki ? Na pewno nikogo nie obrazi jego treść ? geez <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 poza tym abit nie ma portow lpt i com, dla mnie porazka i ciekawe jak te wiatraki, czy sa glosne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marc-o-polo Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Co do plyty to polecam DFI NF4-DAGF (388,00) tylko ona nie ma SATAII. I tu pytanie do obeznanych - przepustowosc SATA1 jest w pelni wykorzystywana bo slyszalem ze nie, a SATA2 to juz tylko chwyt marketingowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Podobny sprzet jak ty wybralem, wlaciwie identyczny. Asus A8N-E, pamieci te pierwsze patriot z niebieskimi radiatorkami i venicek 3000+. Co do plyty zastanawialem sie nad tym DFI NF4-DAGF, ale o nim nic konkretnego nie wiadomo, malo opini. marc-p-polo --> znasz jakis link testy o DFI NF4-DAG? Z tego co wyczytalem w jednym topic, to ten DFi jest na nforce4, a asus a8n-4 na nforce4ultra. Brak SATA2 w DFI i jeszcze pare innych nie znaczacych zmian. Sam bede zamawial w wtorek sprzet i nad jedna z tych plyt sie zastanawiam, wlaciwie bylem juz przekonany do Asus, ale... Sprzet z sig plyta, proc, ram i grafa, sprzedana, jutro musze wyslac do 15, wiec w miare mozliwoci prosze o jak najszybsze odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 (edytowane) jak dla mnie asus wydawal sie najlepszym zakupem, bezproblemowa wymiana wiatraka na wysoi radiator ale jednak brak coma to pomylka dyskfalifikujaca te plyte co do dfi to brak sata2 i active armour raczej nie ma znaczenia, jakie urzadzeia wykorzystuja sata2? hdd wykorzystuja sata1. a firewall hardwarowy za ok 100pln nie ma sensu (nForce4 Ultra), rowniez dobre umieszczenie chipsetu i mozna sie pozbyc wyjca i ma coma i lpt mozesz tez wziac pod uwage plyty msi, gigabyte odpada gdyz nie zalozysz wysokiego radiatora no chyba ze tobie to rybka, tak samo jak porty com i lpt Edytowane 21 Sierpnia 2005 przez cmsydney Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Asus A8N-E kosztuje 380zl wiec to zaledwie 20zl roznicy, a nie 100zl. Propo tego hardware firewall. Jak on sie sprawuje jest to cos warte czy lepiej zainstalowac soft typu: sygate personal firewalll pro, norton firewall itp.? Obciazenie procesora pewnie przy hardware firwall jest znikome? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Asus A8N-E kosztuje 380zl wiec to zaledwie 20zl roznicy, a nie 100zl.ja mowie o roznicy pomiedzy plyta na nForce4 a nForce4 Ultra (czyli ta z Active Armour i sata2). Roznica wynosi 100pln jak nie wiecej. Jak dla mnie strata kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 ja mowie o roznicy pomiedzy plyta na nForce4 a nForce4 Ultra (czyli ta z Active Armour i sata2). Roznica wynosi 100pln jak nie wiecej. Jak dla mnie strata kasy Przeciez Asus A8N-E jest na ultra. Nawet jego pelna nazwa to Asus A8N-E Ultra cena 380zl, wiec mylisz z wersja SLI, ktora jest o ~100zl drozsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 poza tym abit nie ma portow lpt i com, dla mnie porazka i ciekawe jak te wiatraki, czy sa glosne 1605425[/snapback] radze sprawdzic ,zanim cos napiszesz to najtanszy AN8 nie ma LPT i COM - swoja droga szpanerskie wyposazenie :D ,tylko malo praktyczne AX8 kosztuje tyle samo i ma wszystkie potrzebne porty http://www.znak.pl/index.php?cid=327&scid=...prid=s939AbiAX8 no i dla porownania ogolona an8-v http://www.znak.pl/index.php?cid=327&scid=...rid=s939AbiAN8V niezle wygladaja wywalone porty ,ale funkcjonalnie plyta kuleje (chocby umieszczenie pci-e x16) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 faktycznie ale zmylila mnie jedna rzecz otoz plyty na nForce4 kosztuja ~400, na Ultra ~500, SLI ~600 a tu Asus Ultra stoi 400pln troche to dziwne AX8 jest na Via wiec nie ma co porowywac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Nic w tym dziwnego w koncu rozsadne ceny. Asus to dobry producent. Zreszta w topic o plytach Asus na nf4 same pozytywne opinie o tej plycie. Wlasnie przejrzalem topic o DFI, fakt maja potezne mozliwosci O/C, ale z opini uzytkownikow sa strasznie kaprysne. Ta tania wersja DFI pewnie bedzie jeszcze bardziej kaprysna. Coz wybieram jednak Asus A8N-E, gdybym mial wiecej kasy to pewnie wzialbym topowy model DFI, ale w cenie do 400zl, ten Asus NF4Ultra imo jest najlepszym wyborem. Jesli trafi sie na dobry proc to magistralke 300 tez idzie osiagnac bezproblemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Asus to dobry producentja tak nie uwazam, brak coma to kpina, moze i zwyklemu graczowi to jest niepotrzebne ale nadal duza liczba urzadzen korzysta z tego portu (tunery, programatory) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin.mb Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 (edytowane) mam tą plyte i bardzo polecam, super stabilna i 0 problemów oczywiscie przy w miare nowym biosie, COM jest dolaczony na dodatkowym śledziu, dostajemy bardzo dużo okablowania, taśm i innych dodatków wiec nie trzeba nic dokupować (nawet nalepke na obudowe), wiatrak jest prawie nieslyszalny (mam najnowszy bios) no moze bardzo wyczulony user bedzie mial cos do niego Edytowane 21 Sierpnia 2005 przez marcin.mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkady0 Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Dzięki za zwrócenie mojej uwagi na tego Abita. Biorę zwykły dysk Serial ATA bo S-ATA II to rzeczywiście pic na wodę. AX8 prezentuje się bardzo dobrze. Z tego co czytałem wynika, że ma świetny stosunek cena/wydajność. thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 no tak ,AX8 ma kompletne wyposazenie w porty,wyjscia itp. ,cene jak goly abit na nf4 ,nie sprawia problemow (nie jest wybredna) ,wyciska fsb300 z palcem w ..., po wlozeniu grafiki nie tracimy slota PCI (w przypadku bloku wodnego nie tracimy dwoch pci) i jest spora szansa ze COM na niej bedzie prawidlowo dzialal :D (juz na nf2 sa problemy z COMami ,z LPT nawet nie sprawdzalem ,wiec nie pisze) tylko nie ma tego sata2 ,ale to nie jest problem co do asusa to : Nie jest moim faworytem! ostatnio zdazylo mu sie kilka wpadek ,a poza tym w zadnej kategorii nie nie jest najlepszy - no i wyglad biosu nie przypadl mi do gustu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...