rysiu-neo Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Mam mojego Radeona juz 2,5 roku i zamierzam zmienic go,ale dopiero za 2 miechy jak bedzie kasa.A wentylatorek zaczął mi hałasować jakies 3 dni temu i to BARDZO GŁOŚNO.Mam pytanie do Was czy ma ktoś wentylator do tego radka?Bo jest to berdzo nietypowy wentylator.Pasuje do radiatora,którego nie można odczepić bo jest przymocowany na stałe to karty :cry: Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Radiator jest na kleju, najlepiej go odkleic wkladajac karte do zamrażarki albo maxymalnie rozgrzac i wrzuc na karte jakiegos zalmana za 15 zl o tyle.. To dosyc skomplokowana operacja wiec polecam zachowac ostroznosc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Mialem Herculesa 9100 i znam ten bol ;). Radiator przyklejony, trudno go odkleic. U mnie zamrazarka nie pomogla. Ja wymienilem tylko wentylator. Znalazlem podobny wentylator w sklepie i wszstko bylo oki. Z odkreceniem starego wentyla tez mialem problemy ;) ale jakos sie udalo :). Mozesz jeszcze sprobowac poprzez rozgrzanie karty, np. wlaczyc jakiegos marka na 30min, potem wylaczyc kompa, wyciagnac grafe i wtedy sprobowac odczepic radiator. Musisz to zrobic szybko lub wykorzystac suszarki, podgrzac radiatorek suszarka i wtedy sprobowac odkleic radiatorek, potem wyczyscic rdzen z resztek kleju i zalozenie nowego chlodzenie. Z tego co pamietam w PCB mojej karty nie bylo dziur(w wiekszosci 9100 nie bylo) wiec pewnie u Ciebie tez nie ma wiec bedziesz musial na nowo przykleic cooler, pamietaj o tym przy kupnie coolera odrazu kup klej termoprzewodzacy chyba ze przykleisz cooler np. na kropelke. Mozesz tez po odkreceniu starego wiatraczka przeczyscic go i nasmarowac np. smarem grafitowym. Na jakis czas powinno wystarczyc i jest to tansza alternatywa oraz napewno bezpieczniejsza niz wymiana calego coolera(wiatrak+radiator) Pamietaj ze podczas wymiany coolera mozesz uszkodzic karte, musisz wszystko robic bardzo ostroznie aby np. nie uszkodzic rdzenia albo urwac jakiegos elementu z na PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 A nie lepiej wyczyścić wiatraczek i naoliwić :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 z reguly to nie pomaga, tydzien spokoju i na nowo, ale lepiej sprobowac, z mojego doswiadczenia najlepsze efekty dawal olej..... kujawski :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Ja nie polecam oleju bo latwo lapie drobiny kurzu a wtedy to mozna bardziej zaszkodzic niz pomoc. WD40 tez nie polecam podobnie jak w przypadku oleju bardzo szybko lapie drobinki kurzu i niedlugo po nasmarowaniu wentl znowu jest zapchan i to gorzej niz poprzednio. Ja uzwam smaru grafitowego ale korzystnie z niego wiaze sie z rozebraniem wiatraczka, jednak nie jest to trudne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 (edytowane) Sucker a jak inaczej używać oleju do olejenia wiatraczka bez robierania go :>? Edytowane 21 Sierpnia 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiu-neo Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 A tak w ogóle to gdzie można nabyć smar grafitowy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 A nie lepiej odłączyć ten wiatraczek i przyczepić taki 80mm?? Tak jak ja mam? Podłączony bezpośrednio do zasilacza karta teraz chodzi do 230, a na standardowym do 190... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiu-neo Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Tyle,że tam nie da rady przyczepić takiego wentylatora.Jak znajdziesz gdzieś zdjęcie takiego Radka to przekonasz się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 No to gdzieś w obudowie daj , tak żeby na niego dmuchał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Mam takie pytanko. Jakie napiecie jest dawane na wentylatorek z karty PCB? Z plyty glownej jest to 12V a z grafiki moze jednak 5V? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...