Skocz do zawartości
Songokuh

Thermal Pad Czy Pasta?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Na radiatorze boxowanego cooler'ka od mojego Celerona naklejona jest tzw. podkladka termiczna, jednak na wielu forach i stronach czytalem, ze jest to slaby material termoprzewodzacy i zalecana jest jego zmiana na paste termiczna ... czy ktos z wlasnego doswiadczenia moze mi powiedziec kilka slow na temat temperatur i stabilnosci przy pozostawionej podkladce termicznej? Jesli zmianialbym material na paste, to podkladke powinienem usunac, czy moze ona zostac? :)

sytuacja wyglada tak, ze komp lezy w czesciach, bo czekam na pamiec, wiec moge od razu zmienic na paste lub pozostac przy pad'zie :D

prosze o wyrozumialosc :P

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że zmień na (dobrą) pastę a thermal pad dokładnie usuń.

1605837[/snapback]

i postepowac zgodnie z instrukcjami dla procesorow na socket 775 czyli wycisnac na procka krople wielkosci "polowy ziarnka ryzu" [ :D ] i docisnac cooler'em czy najpierw rozprowadzic paste po procku jakims plaskim przedmiotem?

dzieki za odzew!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym nakladaniem to jest tak ze jeden powie ci tak drugi inaczej :)

ja ostatnio przy okazji wymiany mobo dalem nieco wiecej pasty i rozprowadzilem ja po procku - wydaje mi sie ze efekt jest nieznacznie lepszy od metody 'ziarna ryzu' - przynjamniej w moim przypadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zaraz znów się zacznie dyskusja na temat sposobu nakładania pasty na CPU.

1606299[/snapback]

A tobie o co chodzi???

Nawet jesli, to co? O ile mi wiadomo to forum dyskusyjne - sluzy do dyskutowania. <_<

====EDIT====

Odpowiedz do posta nizej:

eeehhh...... przeczytaj caly watek raz jeszcze to moze dotrze do ciebie kto tu pisze niepotrzebne posty i zasmieca..... <_< czlowiek zadaje proste pytanie - dostaje krotka i tresciwa odpowiedz. Vtg, czy ty masz jakis kompleks na punkcie bycia odsylanym do innych tematow? LOL

Edytowane przez Sir_ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tobie o co chodzi???

Nawet jesli, to co? O ile mi wiadomo to forum dyskusyjne - sluzy do dyskutowania.  <_<

1606357[/snapback]

Chodzi mi o to że były już o tym 2 tematy, więc po co zaśmiecać ten temat skoro jest o czym innym.

Sorry za OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta podkladka termiczna wcale nie jest taka zla :P

zobaczcie sobie filmik na tomshardware

1606445[/snapback]

ja osobiscie WSZEDZIE uzywam arcticsilver 5 - zaplace te pare zlotych ale przeciez to nie tak duzo, a masz ten komfort ze nie stosujesz zadnych kompromisow ani polsrodkow, bo stwierdzenie 'wcale nie taka zla' jakos mnie nie przekonuje :lol:

Edytowane przez Sir_ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiscie WSZEDZIE uzywam arcticsilver 5 - zaplace te pare zlotych ale przeciez to nie tak duzo, a masz ten komfort ze nie stosujesz zadnych kompromisow ani polsrodkow, bo stwierdzenie 'wcale nie taka zla' jakos mnie nie przekonuje  :lol:

1606457[/snapback]

Jesli jutro moj pracodawca okaze sie wyplacalny, to ja lece do skepu po Arctic Ceramique :) wiele dobrego o niej przeczytalem ... jak starczy to jeszcze machne nia GPU na grafie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi