Skocz do zawartości
Sid

Le Parkour

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak założyłem topic bo chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was trenuje, jak się wogóle zapatrujecie na ten typ sportu? Bo mnie się bardzo podoba, ale "łatwiej powiedzieć niż zrobić" ;)

Jakby ktoś nie wiedział co to:

WWW: http://pl.wikipedia.org/wiki/Parkour

Film: Yamakasi [2] ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, to co gl bohater 13. wyprawia to sie w glowie nie miesci... sowja droga, jakies 5dni temu w UK nastoletni szczawik chcial przeskoczyc z dachu pobliskiego swojej szkole domu i... spadl na ulice. Smierc na miejscu- bez odpowiedniej zaprawy to mozna co najwyzej 13. dzielnice ogladac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na TVN byl program jak po jakims wiekszym polskim miescie gania taka wataha ;] Prze kolesie, w sumie lepsze to niz opipczanie sie z flaszka i zaczepianie kazdego kto przechodzi...

Z kumplem nad morzem wymyslilismy "fotbolur:. Kupilismy pileczke gumiata za 5zł, i ganialismy po lesie, po plazy, po miesice za pileczka ;] Dziwnie sie lludzie patrzyli na nas. Troszke techniki nam brakowala, ale czasem jakies podania i triki ladne wychodzily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trenuje le parkour z kolegami we Wrocku. Jeśli się ktoś orientuje to biegamy w okolicach Kredki i Ołówka. Bardzo fajna sprawa, tylko szkoda że nie podoba się policji. Ten koleś, który występował w 13 Dzielnicy to David Belle. Można powiedzieć, że on zapoczątkował ten sport/hobby.

Jeśli chodzi o trening, to największy nacisk trzeba położyć na stawy. Jak nie będziesz miał stawów wyrobionych i nie nauczysz się umiejętnie upadać, to zbyt długo nie poskaczesz. Ja wcześniej trenowałem teakwondo, trochę break-a i akrobatyki.

http://www.davidbelle.com/ < strona David-a Belle

http://www.le-parkour.pl/ < oficjalne polskie forum le parkourowe.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem zbytnio w temacie (zatrzymałem się na etapie Yamakasi czy jak to się pisze ;-) )- informacyjnie podam, że wczoraj w wieczornej panoramie był reportaż o polskich parkourowcach. Pokazali jeden nieudany skok- z dachu na dach. Filmowali z ulicy więc efektu widać nie było ale już w locie gość rozłożył się- prawdopodobnie lądował twarzą na dachu... W tle było słychać "Dzwoń po karetkę" :-) która okazała się zbędna- skończyło się na zadrapaniach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, widziałem to nie raz nie dwa;] i normalnie korci mnie do spróbowania, tylko u mnie nie bardzo gdzie, nie ma takich fajnych budynków do skakania po nich ;] jak będe we francji to zobacze jak tam to leci;] a teraz musze najpierw poćwiczyć te moje słabiuuutkie mięśnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dyferencjal: Też myślałem o PK, żeby zacząć... Ale chyba jeszcze nie w tym roku... No może troszke - jakimi trickami powinienem zaczynać? Z tego co widziałem na filmikach to jakieś vaulty proste... A salto jest trudno zrobić? :> Tzn ile trzeba mniej wiecej zaliczyc glebe zanim sie zrobi? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dyferencjal: Też myślałem o PK, żeby zacząć... Ale chyba jeszcze nie w tym roku... No może troszke - jakimi trickami powinienem zaczynać? Z tego co widziałem na filmikach to jakieś vaulty proste... A salto jest trudno zrobić? :> Tzn ile trzeba mniej wiecej zaliczyc glebe zanim sie zrobi? :>

1614992[/snapback]

a ja mysle ze trzeba najpierw pocwiczyc na sali [; na jakis materacach basenach z gabkami itp. :D bo tak to raczej nie poskaczesz [;

a sport bardzo fajny kiedys probowalem ale problem z warunkami fizycznymi i kolanem eliminuja mnie :-)

BTW WKOOONCU MOGE NA FORUM WEJSC :{{{{{{{{{{ eh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mysle ze trzeba najpierw pocwiczyc na sali [; na jakis materacach basenach z gabkami itp. :D bo tak to raczej nie poskaczesz [;

a sport bardzo fajny kiedys probowalem ale problem z warunkami fizycznymi i kolanem eliminuja mnie :-)

BTW WKOOONCU MOGE NA FORUM WEJSC :{{{{{{{{{{ eh

1617826[/snapback]

Jak sie nie przewrócisz to sie nie nauczysz ;) Być może najszybsza jest nauka na betonie - czuje się respekt przed upadkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja trenuje brakdance ale jak mam okazje i materace to tez sie bawie w salta od sciany i tym podobne :)

najpierw lepiej sie uczyc na materacach bo na betonie moze sie to naprawde zle skonczyc.. a wiezcie mi ze nawet jak juz umiecie dobrze na materacu to jest duzy stach zeby zrobic to bez nego.. :P

teraz musze znalezc miejscowke zeby cwiczyc salto do tylu z wyzszego punku na nizszy :P bo salke z materacami nam zabrali :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie nie przewrócisz to sie nie nauczysz ;) Być może najszybsza jest nauka na betonie - czuje się respekt przed upadkiem ;)

1618100[/snapback]

albo jak sie przewrocisz juz to wogole sie nie nauczysz :D :lol: :lol: Edytowane przez ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Najpierw nauczyć się najlepiej niejakiego rolla i spidera, chyba tak to się nazywa. To jest jakby technika lądowania. Ja tak troche z kumplem czasem poczytaliśmy i poszliśmy sobie pobiegać. Mi akurat do gustu przypadł roll, spidera żadziej robie. PRoste vaulty są proste :D Mi prawie front-flip wychodzi. Czasami nawet dokręce ;) <jupi :P > Sport bardzo fajny, ale też trudny i trzeba mieć z kim i trzeba mieć wyobraźnie...Ja polecam filmy z japońcami na hali, ale to są LOL'e...Krąży Street Flow vol.2 to filmik z moich stron, paru kolesi nagrało sobie poczynania z parkourem. Pozdro i wysokich skoków :D Polecam ten filmik na początek http://rapidshare.de/files/1325491/demon_-...lts102.wmv.html

Edytowane przez lechu1777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze zeby bylo na co popatrzec. chyba ze na francuskich filmach. ci kolesie co biegaja kolo mojego bloku za grosz gracji i techniki juz ja lepiej umiem bez przygotowania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle, ze to wszystko nie z milosci do danego sportu, tylko mody, czy stylu jaki narzuca moda. for example skateboarding - kiedys mozna byla spotkac kilka facetow, teraz pobudowane skate-parki i całe watahy dzieci. wiele wiele innych tego typu sportow, m.innymi pk, ktory tez niebawem wyjdzie z mody. a szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedzie wiecej filmow o PK typu 13 Dzielnicy i Yamakasi to nie ma sie co bac o przyszlosc tego sportu.

PK jest dobry jak sie z kims cwiczy i lata po miescie, bo jak samemu tak zaczniesz to nie za fajnie sie na ciebie ludzie patrza ;)

Cwicze to juz od jakiegos czasu i umiem troche podstawowch vault'ow i wallrun'ow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

No ja jakbym miał z kim to bym nawet znalazł miejsce i to nie jedno ;) Ludzi się dziwnie patrza jak skaczesz przez barierki itd, ale jakbyś zrobił np. back flip z murka to by już Cie podziwiali - sory, dupki... To, że ludzie robią coś dlatego bo taka moda to nie rutyna. Szela umiesz może front flip'a? Kurcze, bo ja nie wiem czy to lepiej wybijać się na twardych nogach, czy ogiąć, czy z wysokiego naskoku? Zawsze braknie mi pare stopni żebym dokręcił :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi