Sid Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Witam! Tak założyłem topic bo chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was trenuje, jak się wogóle zapatrujecie na ten typ sportu? Bo mnie się bardzo podoba, ale "łatwiej powiedzieć niż zrobić" ;) Jakby ktoś nie wiedział co to: WWW: http://pl.wikipedia.org/wiki/Parkour Film: Yamakasi [2] ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zobacz sobie film "13 dzielnica" - tam jest kwintesencja Le Parkour. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Mi sie parkour bardzo podoba :D Ale nie sadze zebym kiedykolwiek do czegos doszedl wiec nie trenuje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 fajne to jest ale samemu nie chce mi sie trenowac [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Dokladnie, to co gl bohater 13. wyprawia to sie w glowie nie miesci... sowja droga, jakies 5dni temu w UK nastoletni szczawik chcial przeskoczyc z dachu pobliskiego swojej szkole domu i... spadl na ulice. Smierc na miejscu- bez odpowiedniej zaprawy to mozna co najwyzej 13. dzielnice ogladac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flo3 Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 powiem wam, ze to bardzo fajne, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Overclocked Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 http://members.lycos.co.uk/xxxmarkxx/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 parkour jest klawy ale potrzeba duuzo treningu. a w 13 dzielnicy naprawde niezly akcje;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Ostatnio na TVN byl program jak po jakims wiekszym polskim miescie gania taka wataha ;] Prze kolesie, w sumie lepsze to niz opipczanie sie z flaszka i zaczepianie kazdego kto przechodzi... Z kumplem nad morzem wymyslilismy "fotbolur:. Kupilismy pileczke gumiata za 5zł, i ganialismy po lesie, po plazy, po miesice za pileczka ;] Dziwnie sie lludzie patrzyli na nas. Troszke techniki nam brakowala, ale czasem jakies podania i triki ladne wychodzily. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 ostatnio Parkour miałem jak przed wilczurem sąsiada zwiewałem...13 dzielnica się chowa...:|...:) a tak serio - bardzo ciekawe i tak Xpektor mówi...lepsze to niż opierniczanie się...zwłaszcza w dużych miastach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyferencjal Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Ja trenuje le parkour z kolegami we Wrocku. Jeśli się ktoś orientuje to biegamy w okolicach Kredki i Ołówka. Bardzo fajna sprawa, tylko szkoda że nie podoba się policji. Ten koleś, który występował w 13 Dzielnicy to David Belle. Można powiedzieć, że on zapoczątkował ten sport/hobby. Jeśli chodzi o trening, to największy nacisk trzeba położyć na stawy. Jak nie będziesz miał stawów wyrobionych i nie nauczysz się umiejętnie upadać, to zbyt długo nie poskaczesz. Ja wcześniej trenowałem teakwondo, trochę break-a i akrobatyki. http://www.davidbelle.com/ < strona David-a Belle http://www.le-parkour.pl/ < oficjalne polskie forum le parkourowe. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuC!o^ Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 (edytowane) dyfer może byś zarzucił jakieś foty spod kredki ? :D Edytowane 23 Sierpnia 2005 przez GuC!o^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Mam znjomego który to trenuje,jeśli ktoś jest z okolic Wawy to może kojarzy P-3 Team??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Nie jestem zbytnio w temacie (zatrzymałem się na etapie Yamakasi czy jak to się pisze ;-) )- informacyjnie podam, że wczoraj w wieczornej panoramie był reportaż o polskich parkourowcach. Pokazali jeden nieudany skok- z dachu na dach. Filmowali z ulicy więc efektu widać nie było ale już w locie gość rozłożył się- prawdopodobnie lądował twarzą na dachu... W tle było słychać "Dzwoń po karetkę" :-) która okazała się zbędna- skończyło się na zadrapaniach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drunk_ZoZol Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 hehe, widziałem to nie raz nie dwa;] i normalnie korci mnie do spróbowania, tylko u mnie nie bardzo gdzie, nie ma takich fajnych budynków do skakania po nich ;] jak będe we francji to zobacze jak tam to leci;] a teraz musze najpierw poćwiczyć te moje słabiuuutkie mięśnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyferencjal Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 dyfer może byś zarzucił jakieś foty spod kredki ? :D 1609446[/snapback] Spoko, przy najbliższej okazji pożycze od kolegi aparat i zrobie pare fotek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 @Dyferencjal: Też myślałem o PK, żeby zacząć... Ale chyba jeszcze nie w tym roku... No może troszke - jakimi trickami powinienem zaczynać? Z tego co widziałem na filmikach to jakieś vaulty proste... A salto jest trudno zrobić? :> Tzn ile trzeba mniej wiecej zaliczyc glebe zanim sie zrobi? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 znalazlem forum z fajnymi how-to :> http://www.parkour-czwa.prv.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 @Dyferencjal: Też myślałem o PK, żeby zacząć... Ale chyba jeszcze nie w tym roku... No może troszke - jakimi trickami powinienem zaczynać? Z tego co widziałem na filmikach to jakieś vaulty proste... A salto jest trudno zrobić? :> Tzn ile trzeba mniej wiecej zaliczyc glebe zanim sie zrobi? :> 1614992[/snapback] a ja mysle ze trzeba najpierw pocwiczyc na sali [; na jakis materacach basenach z gabkami itp. :D bo tak to raczej nie poskaczesz [; a sport bardzo fajny kiedys probowalem ale problem z warunkami fizycznymi i kolanem eliminuja mnie :-) BTW WKOOONCU MOGE NA FORUM WEJSC :{{{{{{{{{{ eh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 a ja mysle ze trzeba najpierw pocwiczyc na sali [; na jakis materacach basenach z gabkami itp. :D bo tak to raczej nie poskaczesz [; a sport bardzo fajny kiedys probowalem ale problem z warunkami fizycznymi i kolanem eliminuja mnie :-) BTW WKOOONCU MOGE NA FORUM WEJSC :{{{{{{{{{{ eh 1617826[/snapback] Jak sie nie przewrócisz to sie nie nauczysz ;) Być może najszybsza jest nauka na betonie - czuje się respekt przed upadkiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 ja trenuje brakdance ale jak mam okazje i materace to tez sie bawie w salta od sciany i tym podobne :) najpierw lepiej sie uczyc na materacach bo na betonie moze sie to naprawde zle skonczyc.. a wiezcie mi ze nawet jak juz umiecie dobrze na materacu to jest duzy stach zeby zrobic to bez nego.. :P teraz musze znalezc miejscowke zeby cwiczyc salto do tylu z wyzszego punku na nizszy :P bo salke z materacami nam zabrali :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 (edytowane) Jak sie nie przewrócisz to sie nie nauczysz ;) Być może najszybsza jest nauka na betonie - czuje się respekt przed upadkiem ;) 1618100[/snapback] albo jak sie przewrocisz juz to wogole sie nie nauczysz :D :lol: :lol: Edytowane 28 Sierpnia 2005 przez ??????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Najpierw nauczyć się najlepiej niejakiego rolla i spidera, chyba tak to się nazywa. To jest jakby technika lądowania. Ja tak troche z kumplem czasem poczytaliśmy i poszliśmy sobie pobiegać. Mi akurat do gustu przypadł roll, spidera żadziej robie. PRoste vaulty są proste :D Mi prawie front-flip wychodzi. Czasami nawet dokręce ;) <jupi :P > Sport bardzo fajny, ale też trudny i trzeba mieć z kim i trzeba mieć wyobraźnie...Ja polecam filmy z japońcami na hali, ale to są LOL'e...Krąży Street Flow vol.2 to filmik z moich stron, paru kolesi nagrało sobie poczynania z parkourem. Pozdro i wysokich skoków :D Polecam ten filmik na początek http://rapidshare.de/files/1325491/demon_-...lts102.wmv.html Edytowane 19 Lipca 2006 przez lechu1777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Ja lubie na to popatrzec :) Za stare kosci mam na takie sporty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 jeszcze zeby bylo na co popatrzec. chyba ze na francuskich filmach. ci kolesie co biegaja kolo mojego bloku za grosz gracji i techniki juz ja lepiej umiem bez przygotowania.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 mi się to podoba, ale w wersji proffesional ;] jak widze brudnych małolatów skaczących na przystankach tramwajowych to leje;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 piekna rzecz, jak ktos umie to robi naprawde fajne rzeczy. Fajnie se pooglodac profesjonalistow w akcji :) ale ja i tak wole bmx'a :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 tyle, ze to wszystko nie z milosci do danego sportu, tylko mody, czy stylu jaki narzuca moda. for example skateboarding - kiedys mozna byla spotkac kilka facetow, teraz pobudowane skate-parki i całe watahy dzieci. wiele wiele innych tego typu sportow, m.innymi pk, ktory tez niebawem wyjdzie z mody. a szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Jak bedzie wiecej filmow o PK typu 13 Dzielnicy i Yamakasi to nie ma sie co bac o przyszlosc tego sportu. PK jest dobry jak sie z kims cwiczy i lata po miescie, bo jak samemu tak zaczniesz to nie za fajnie sie na ciebie ludzie patrza ;) Cwicze to juz od jakiegos czasu i umiem troche podstawowch vault'ow i wallrun'ow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 No ja jakbym miał z kim to bym nawet znalazł miejsce i to nie jedno ;) Ludzi się dziwnie patrza jak skaczesz przez barierki itd, ale jakbyś zrobił np. back flip z murka to by już Cie podziwiali - sory, dupki... To, że ludzie robią coś dlatego bo taka moda to nie rutyna. Szela umiesz może front flip'a? Kurcze, bo ja nie wiem czy to lepiej wybijać się na twardych nogach, czy ogiąć, czy z wysokiego naskoku? Zawsze braknie mi pare stopni żebym dokręcił :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...