Skocz do zawartości
-Sid-The-Rat=>

Ctrl + Shift - Czy Da Się Wyłączyć?

Rekomendowane odpowiedzi

jak pewnie większość z was wie, jednoczesne naciśnięcie ctrl+shift powoduje zmianę tablicy znaków [strony kodowej, języka, układu klawiatury - nie wiem dokładnie czego]

skutkuje to min zamianą y na z i innymi kataklizmami. wiem, że przywrócenie tego jest banalne, ale przyznam, że męczące.

czy ktoś z was wie, jak można wyłączyć ten globalny skrót windowsa? lub ogólniej - gdzie się te skróty konfiguruje? bo z powodów różnych nie mogę wywalić innych układów klawiatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisales jaki system, wiec przyjmuje XP..

Panel sterowania -> Opcje regionalne -> Jezyki -> Szczegoly -> Ustawienia klawiszy

Edytowane przez FiDO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisales jaki system, wiec przyjmuje XP..

Panel sterowania -> Opcje regionalne -> Jezyki -> Szczegoly -> Ustawienia klawiszy

wielkie dzięki :)

dokladnie jak napisal fido. jak usuniesz tam wszystkie z listy poza 'polski programisty' to nie bedzie mial miedzy czym przelaczac

napisałem w poście, że nie mogę wyłączyć innych zestawów [często pisuję po francusku, ten 'dziwny' układ klawiszy jest wtedy zbawieniem]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP ma jeszcze taki głupi zwyczaj, ze przy zainstalowanych kilku ukladach klawiatury potrafi czasem zmienić układ tylko dla jednego programu, z którego aktualnie się korzysta, chociaz w całym systemie jest ustawiony i działa ten własciwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi