Skocz do zawartości
sienkos

Epox 9npa+ Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Może uda mi się złożyć coś w rodzaju przeglądu tych płytek

Dołączona grafika

EPOX 9NPA+

1790586[/snapback]

...EpoX wziął sobie do serca co najmniej dwa problemy, zgłaszane przez użytkowników poprzednich wersji. W wersjach NF4 i NF4 Ultra ułożenie gniazd IDE jest takie, że można zainstalować kartę PCI-E x16 praktycznie dowolnej długości. Ponadto, BIOS został przesunięty pod drugi slot PCI, przez co ewentualny dostęp nie jest tak problematyczny jak przy ułożeniu tuż obok PCI-E x16. Wreszcie, złącza ATX 24pin są obrócone o 90 stopni, co powinno pomóc w układaniu kabli.

Jeżeli chodzi o parametry płyt, to najprawdopodobniej są one zbieżne z poprzednimi wersjami, aczkolwiek, jak przy większości rewizji, doznały pewnych poprawek. Dla zainteresowanych, poprzednie płyty EpoX z tej serii, głównie Ultra i SLI były wysoko oceniane przez HardOCP, Extremetch oraz Anandtech...

Do rewizji tej należą:

EPOX 9NPA3J

Była wyżej, więc nie będe powtarzał.

EPOX 9NPA3 Ultra

Dołączona grafika

Dołączona grafika

EPOX 9NPA3 SLI

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tu jeszcze fotka do tej co na razie nie ma opisu:

EPOX 9NPA3I

Dołączona grafika

Dziwi mnie płyta 9NPAJ-SLI, Chipset: NVIDIA NFORCE 4 4X i SLI :blink: Zwłaszcza że na stronie producenta nie ma płytek + albo- SLI, tylko po prostu 9NPAJ SLI

Drugim co mnie dziwi jest 9NPA3J i jej AGP x8, a ja go na tej mobo nie widze

Może jakiś błąd na stronce :-|

Info zaczerpnięte z http://www.pronox.com/pbn/lista.html

Możliwe że pojawiły się jakieś błędy, w końcu po tygodniu sesji i spaniu po 3-6 h na dobe przez 7 dni człek się robi omylny :-P

Jak co to dajcie znać to poprawie

Nie są to wszystkie modele które znalazłem, ale przynajmniej większość, i będzie to na jednej stronce.

Mam nadzieje że się komuś przyda.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK już poprawione

Jak coś jeszcze zauważycie to dajcie znać

Nie pasuje mi opis płyt

EPOX 9NPAJ-SLI, Chipset: NVIDIA NFORCE 4 4X i SLI

EPOX 9NPA3J AGP x8, a ja tam nie widze AGP, zresztą z tego co już wyczytałem to ma być tylko zmieniony PCB z 9NPA

Hmm... Jak coś znajdziecie na ten temat dajcie znać bo mi to bardzo nie pasuje, więc pewnie mieli błąd na stronce... :blink:

PS. Może by zmienić temat topicu aby dotyczył wszystkich modeli tej mobo, aby ludzie nie zakładali nowych i aby wszystko było w jednym miejscu, zwłaszcza, że mało ludzi ma coś do powiedzenia w tym temacie :?

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisach sprzętu na stronie Pronoxu często spotyka się błędy. Lepiej korzystać ze strony producenta.

Takie opisy płyt zamieszczone są w temacie: A64 - Płyty, procesory, porównania = Poradnik

Nie ma tam wszystkich płyt Epoxa obsługujących A64, więc może podrzuciłbyś to do Raptora żeby dołożył do reszty.

Przydałyby się jeszcze opisane opcje biosów poszczególnych płyt, które są interesujące dla miłosników O/C typu: napięcia vcore, vdimm, mnozniki, ustawienia pamięci itp.

Edytowane przez zdzisium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze poprzeglądam neta i popoprawiam ewentualne błędy.

Tylko cierpie teraz na totalny brak wolnego czasu :mur:

Sesje mam i ponad 20 przedmiotów do zaliczenia, do tego jeszcze już temat itd do obrony...

Ech ciężkie jest życie studenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jajca.

Epoxa 9NAP+ Ultra można już mieć za 340 zł

Dla mnie ta cena to hit.

to jest na pewno ta cu Ty masz? bo cena jest deko zabojcza ... :)

ps fajnie by było jak by ktoś z Warszawy z tą płytką chciał mojego procka potestowac :) chętni? :)

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukmek

czy w 9NPA+ ULTRA sa w zestawie okragle kable ide bo cos mi sie obilo o uszy w sumie za ta kase to i tak zamowie ta plyte mialem brac infinity ale...

edit:

a i jak jest na tej plycie z timingami czy sa wszystkie czy tylko te co byly pokazane w biosie??

Edytowane przez lucas234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest na pewno ta cu Ty masz? bo cena jest deko zabojcza ... :)

ps fajnie by było jak by ktoś z Warszawy z tą płytką chciał mojego procka potestowac :) chętni? :)

ehhh bys wszystko chcial testowac przed zakupem... zaryzykuj raz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też ją znalazłem, tyle, że opis troche nie pasuje bo nie ma Sata II.

Ale może to być też wersja Epoxa 9NAP Ultra, czyli bez plusa, bo one tańsze są.

A cena nie aż tak bardzo odbiega od normy, bo widziałem gdzieś w sklepie, gdzie była droższa o ok 20 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukmek

czy w 9NPA+ ULTRA sa w zestawie okragle kable ide bo cos mi sie obilo o uszy w sumie za ta kase to i tak zamowie ta plyte mialem brac infinity ale...

Tak, do płyty są dodawane takie kable.

Też ją znalazłem, tyle, że opis troche nie pasuje bo nie ma Sata II.

Ale może to być też wersja Epoxa 9NAP Ultra, czyli bez plusa, bo one tańsze są.

A cena nie aż tak bardzo odbiega od normy, bo widziałem gdzieś w sklepie, gdzie była droższa o ok 20 zł.

9NPA+ Ultra ma na bank SATAII

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche lamerskie pytanie ale w sprzecie jestem rok do tylu.. zastanawiam sie nad wymiana tego co w podpisie na ta plytke plus procek 64. obsluga SATA wyklucza dyski ATA, to jasne.. ale sa jakies przejsciowki? mam nowy dysk i nie chcialbym go sprzedawac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche lamerskie pytanie ale w sprzecie jestem rok do tylu.. zastanawiam sie nad wymiana tego co w podpisie na ta plytke plus procek 64. obsluga SATA wyklucza dyski ATA, to jasne.. ale sa jakies przejsciowki? mam nowy dysk i nie chcialbym go sprzedawac

Dlaczego wyklucza dyski ATA ???

Płyta ma dwa wejścia ATA (w sumie można podłączyć 4 urządzenia ATA).

Sam miałem do niej tydzień podłączoną Barracudę IV 80GB ATA i działała bez problemu.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9NPA+ Ultra ma na bank SATAII

No właśnie wiem że ma, a w tym opisie jest tylko ata i sata 150, czyli nie ma sata 300 (II) - dlatego mi to nie pasuje.

Może błąd w opisie, albo tytule i to inny model tam mają.

Już się spotkałem z takimi sytuacjami kiedy to już zadowolony że znalazłem grafike za tanie pieniądze, a potem się okazało, że błąd w tytule był i miała o połowe mniej pamięci. Na szczęście ich pomęczyłęm czy nie ma tam błędu, bo sami o nim nie wiedzieli i by mi złą opchneli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wyklucza dyski ATA ???

Płyta ma dwa wejścia ATA (w sumie można podłączyć 4 urządzenia ATA).

Sam miałem do niej tydzień podłączoną Barracudę IV 80GB ATA i działała bez problemu.

ta płyta z agito to jest NA BAK ta Twoja? bo epox wydał tych numerków kilka i ja sie gubie. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że to musi być błąd w opisie w agito.

Mają tam wersję 9NPA bez plusa

Ja kupiłem swojego 9NPA+ Ultra też w Agito, ale za cenę 420 zł.

Mam pewność, że to napewno 9NPA+ Ultra, ponieważ taki napis widnieje na laminacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym sie roznia 9npa bez plusa od tej z plusem bo ja pobieznie przegladajac stronke epoxa nie zauwazylem roznic oprocz braku firewire w tej bez plusa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że to musi być błąd w opisie w agito.

Mają tam wersję 9NPA bez plusa

Ja kupiłem swojego 9NPA+ Ultra też w Agito, ale za cenę 420 zł.

Mam pewność, że to napewno 9NPA+ Ultra, ponieważ taki napis widnieje na laminacie.

aczym sie różnią? bo na pierwszy rzut oka to wyglad ten sam, brak firewire w tej "BEZ +"

edit:

lucas234 sekundy ale to samo pytanko ;)

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że ta bez plusa nie ma SATA II (tak mi się wydaje)

teoretyzcnie nie może nie mieć sata2 jesli jest to nf4ultra bo sata2 jest w tym chipsecie. :) zaraz zerkne na strone epoxa :)

edit

http://www.epox.com.tw/eng/products_main.p..._cat=52&pos=215

ja tam nie wiem o co epoxowi chodzi - 3 plyty - nr1 ma firewire a 2 i 3 sa identyczne a maja inna nazwy :) co za firma, dobrze ze chociaż te płyty wyglądaja na spoko w użytkowaniu (z wygladu deko marne ;) )

2 i 3 roznia sie rozmieszczenie i 2 ma wiecej pcix1

edit2

ciekawe jak z biosem itp bo ta nr3 ma przy nazwie NEW! wiec moze cos usprawnili, dodali itp (EP-9NPA3 Ultra NEW!)

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit2

ciekawe jak z biosem itp bo ta nr3 ma przy nazwie NEW! wiec moze cos usprawnili, dodali itp (EP-9NPA3 Ultra NEW!)

Z tego co się orientuję, to 9NPA3 Ultra to poprostu nowa rewizja 9NPA+/Ultra.

Ma poprawione ułożenie niektórych elementów na PCB.

Wkońcu jest poprawione ułożenie gniazd ATA (w przypadku niektórych kart jeden port był blokowany).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EPOX 9NPA ULTRA rev. 1,1 kupiony w grudniu 2005(wyposażenie: 1 taśma IDE, 1 taśma FDD, 2x taśma SATA+przejściówka zasilająca, śledż USB2,0)

Dołączona grafika

Wszystkie 3 ULTRY posiadają SATA II. Wersja "NEW" oprócz kosmetyki na laminacie ma inny BIOS ("stare"ULTRY - 9NPA6103.BIN , NEW - 9n3i5a20.bin) i jeszcze biedniejsze wyposażenie.

Edytowane przez Piit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EPOX 9NPA ULTRA rev. 1,1 kupiony w grudniu 2005(wyposażenie: 1 taśma IDE, 1 taśma FDD, 2x taśma SATA+przejściówka zasilająca, śledż USB2,0)

Dołączona grafika

Wszystkie 3 ULTRY posiadają SATA II. Wersja "NEW" oprócz kosmetyki na laminacie ma inny BIOS ("stare"ULTRY - 9npa5c21.bin , NEW - 9n3i5a20.bin) i jeszcze biedniejsze wyposażenie.

Czyli jak dobrze zrozumiałem to te nowsze miają gorsze wyposażenie?

powiedziałeś też że różnią się biosem, czyli które mają lepszy - nowsze czy starsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja narazie jadę na biosie z 6 grudnia i nie narzekam (DRAM Configuration). Testowo wrzucę BIOS z 21 grudnia i zobaczymy co zmienili. Funkcje w biosach takie same. Przypuszczam że

różnic w wydajności między starymi a nową nie będzie.

Co do wyposażenia to akcesoria EP-9NPA3 Ultra .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@piit

jest na tej plycie pelna mozliwosc zmiany timingow w tym alf bo gdzies na jakims screenie widzialem ze sa tylko te podstawowe timingi czy mi sie przewidzialo a ha i czy korzystasz ze smartfana jesli tak to jak on sie sprawuje

Edytowane przez lucas234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DRAM Configuration to ponad dwadzieścia ustawień parametrów pracy pamięci!

Dołączona grafika

Smart Fan ustawiony na 35 stopni, po przekroczeniu tej granicy(co się nieczęsto zdarza) 2800 obrotów na starym 92Cu. Normalnie temperatura IDLE wacha się między 23-27 przy 1400 obrotów. Szkoda że nie można w ten

sposób kontrolować pozostałych wentyli.

Edytowane przez Piit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli chodzi o wentyl na mostku - ma on podgląd obrotów?

Bo na zdjęciach widać tylko dwa kable, którymi jest podłączony, więc wnioskuje że nie ma takiej możliwości.

Zgadza się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są inne gniazda z możliwością monitorowania obrotów wentyli (oprócz tego na CPU oczywiście :-P )

Bo i tak zamierzam zmienić chłodzenie mostka, ale chciałbym mieć możliwość sprawdzenia czy się kręci bez rozbierania budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi