Skocz do zawartości
sienkos

Epox 9npa+ Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie. Z pewnością coś nowego ukaże się.

Pewnie tak...

Tyle że ja dziś już chciałem złożyć zamówienie i w ciągu najblizszych dni mieć już nowy sprzęt :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z maila od Apollo.pl:

Płyty są zamówione. Czekam na info od dystrybutora. W przypadku dostepności

dotrą do mnie w przeciągu dwóch dni (...)

A wiec jest jeszcze szansa, ale znowu... nic pewnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz mam opka 144,płytke,jeszcze grafika i jazda :)

kolejne 2 głupie pytania :

1) czy da sie wersje nie-ultra zmodowac w jakis magiczny sposób na sata 300 ? tak jak to sie dało w dfi zrobić

2)czy opłaca sie zmienic

twinmosy http://proline.pl/shop.php?prodid=TWINMOS+512+400+C2.5

na http://proline.pl/shop.php?prodid=DDRAM+512MB+PC500+KM

zastanawiam sie czy dokupic jeszcze 2x512 twinmosów,czy sprzedac i kupic 4xkingmax,chociaz za pare zł więcej mam : http://allegro.pl/show_item.php?item=84120290 ??

przepraszam za OT,ale męczy mnie to a o pamięciach moja wiedza jest mizerna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z maila od Apollo.pl:

Płyty są zamówione. Czekam na info od dystrybutora. W przypadku dostepności

dotrą do mnie w przeciągu dwóch dni (...)

A wiec jest jeszcze szansa, ale znowu... nic pewnego...

Tylko że tam te mobo są droższe o 60 zł :angry:

A mogą jeszcze nie wiedzieć, że już nie dostaną

tak było w kilku sklepach, jak wcześniej pytałem, to mówili, że na dniach będą, a potem że już nie będzie :sad:

@ adamm84 tu masz topic o pamiątkach, tam ci raczej szybciej odpowiedzą http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=29&t=171507

Zwłaszcza, że wydaje mi się, że już było tam coś o tych pamiątkach.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ adamm84

Nie pakuj się w 4x512MB, za dużo problemów ze stabilnością, głównie w grach. Bawiłem się z tym trochę, ale w końcu kupiłem G.Skille z podpisu i śmigają super (270@3-4-4-8 bez najmniejszych problemów). Zresztą ich test jest w wątku o pamięciach 2x1GB.

Co do przeróbki chipsetu non-ultra na ultrę - chyba jeszcze nikt tego nie próbował, co nie znaczy, że tego się nie da zrobić :wink: A tak na marginesie SATA 300 to się tylko ładnie nazywa, nie warto kombinować z płytą dla jakichśtam cyferek, wyjąwszy może NCQ, z którego są faktyczne korzyści (jeśli ktoś ma taki dysk).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie to znaczy ze kontroler pamieci w A64 ma problemy z 4x512 mobo nie ma tu nic do tego

Myślałem, że takie problemy były tylko na s.754 a na s.939 już nie występują :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie występują, ale to nie kwestia płyty czy socketu (w moim przekonaniu :wink: ), a zintegrowanego kontrolera pamięci, który po prostu "nie wyrabia" <_<

Nic na to nie poradzisz, czy masz DFI, MSI czy Epoxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie pasował na tej mobo na cpu Arctic-Cooling Freezer 64 Pro?

Bo z jednej strony pamiątki, a z drugiej ten pechowo umieszczony kabel zasilania :?

A na mostek podpasuje niebieski zalman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Cypher za odpowiedź

Poszukałem troche na necie i znalazłem kilka testów mobo i troche jej zdjęć

Tu wkleje kilka zdjęć z biosu bo o te najtrudniej, a są przecież najważniejsze :D :

Za sam ten ekranik opłaca się mieć Epoxa :-P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A ty jeszcze kilka linków z testami płytki i jej dokładne zdjęcia:

http://www.overclockers.ru/lab/15927.shtml

http://www.hwupgrade.it/articoli/skmadri/1280/index.html

http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=2465

http://www.it.com.cn/f/diy/057/16/144943.htm

http://www.benchmark.co.yu/article.php?oli...form22=+Idi%21+

http://kubokubo.jp/motherboard/ep-9npa+/ep-9npa.html - tu same zdjęcia, ale za to dokładnie każdy element mobo se obejrzymy :)

Jak coś ciekawego wyczytacie z tych linków to dajcie znać :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Efyr

Te zdjęcia są z jakiegoś starego biosu (właśnie zauważyłem, że z marca). Ja mam wrześniowy i opcji jest więcej. Przybyły dzielniki pamięci powyżej 200, napięcie na memki dobiło 3,2v a napięcie na procu można obniżyć o 0,1v (standardowo Epox daje na Venicy 1,45v). Nowsze rewizje nie wprowadziły raczej nic, co by mnie do nich przekonywało (chyba muszę napisać maila do Epoxa o ten nieszczęsny dzielnik 180, a i 150 niektórym by się przydał :wink: ).

Edytowane przez Cypher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walcze z opteronem 144,narazie jest tak :

ht x3

napięcie 1,55

htt 270

twin mosy na 213 t1 i t2 na 2,7v

mostek na 2,6v

kazdy 1mhz więcej i nie wstaje,to juz koniec podkrecania czy mozna cos zawalczyc ?? moze zmiana pamieci, te niecałe 2,45 ghz testy przechodzi

czy moge dowoltowac ram i mostek na maxa, tzn 3v i 2,8

Edytowane przez adamm84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Efyr

Te zdjęcia są z jakiegoś starego biosu (właśnie zauważyłem, że z marca). Ja mam wrześniowy i opcji jest więcej. Przybyły dzielniki pamięci powyżej 200, napięcie na memki dobiło 3,2v a napięcie na procu można obniżyć o 0,1v (standardowo Epox daje na Venicy 1,45v). Nowsze rewizje nie wprowadziły raczej nic, co by mnie do nich przekonywało (chyba muszę napisać maila do Epoxa o ten nieszczęsny dzielnik 180, a i 150 niektórym by się przydał :wink: ).

Hmmm... czyli bios wygląda jeszcze lepiej :D

Mam nadzieje, że w końcu na dniach pojawią sie te nowe rewizje, bo starych już nigdzie nie mają na magazynach :angry:

Dziwne jest dla mnie, że wycofali już stare modele, a nie postarali się aby już nowe były :blink:

Już bym śmigał na nowym kompie a teraz musze czekać :mur:

Sprecyzuj są czy czy nie! Bo jak dla mnie to mi się wydaje że brak i termin dostawy bliżej nie określony klik

Pisałem do nich i odpisali, że nie mają i nie wiadomo kiedy będą

Hmmm...

Przyjrzałem się na zdjęciu różnicom pomiędzy starą a nową rewizją ultry - i nie podobają mi se wszystkie zmiany w nowej :?

Na plus:

+Przesunięcie gniazd IDE

+Przesunięcie głównego zasilania

+Radiator na chipie troche dalej od portu grafiki

Na minus:

-Przesunięcie układów zasilających (teraz tam znacznie ciaśniej :-| )

-Kondensatory znacznie bliżej gniazda CPU :mur:

-Brak prycisków power i reset na mobo :angry:

Neutralne: :)

+/-Nowa jest węższa o 25 mm, co oznacza że elementy mogą być ciaśniej rozmieszczone (ale niekoniecznie :-P )

+/-W nowej gniazdo do wiatraka (te na smej górze) ma 4 zamiast 3 bolców (ciekawe czemu to służy :huh: )

Jakby ktoś nie wiedział to tu linki do zdjęć:

Stara rewizja

Nowa rewizja :D

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox trochę przekombinował z tą nową rewizją. Przyciski na mobo bardzo ułatwiają mi życie i to też miało jakieś swoje znaczenie, gdy wybierałem płytę. Zmiana gniazda zasilania niewiele daje, bo dalej jest pod prockiem. Kondensatory są niecałe pół cm bliżej proca, co może mieć niebagatelne znaczenie, gdyby przyszło komuś montować Ninję albo coś równie wielkiego. Jedyną zaletą jest zmiana gniazd IDE. Teraz przynajmniej można bez obaw wkładać potwory pokroju x1900 czy 7800.

Pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności biosów i podkręcalności. Oby tutaj nie namieszali, bo renoma upadnie nagle i niespodziewanie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox trochę przekombinował z tą nową rewizją. Przyciski na mobo bardzo ułatwiają mi życie i to też miało jakieś swoje znaczenie, gdy wybierałem płytę. Zmiana gniazda zasilania niewiele daje, bo dalej jest pod prockiem. Kondensatory są niecałe pół cm bliżej proca, co może mieć niebagatelne znaczenie, gdyby przyszło komuś montować Ninję albo coś równie wielkiego. Jedyną zaletą jest zmiana gniazd IDE. Teraz przynajmniej można bez obaw wkładać potwory pokroju x1900 czy 7800.

Pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności biosów i podkręcalności. Oby tutaj nie namieszali, bo renoma upadnie nagle i niespodziewanie <_<

Mam nadzieje, że w biosie nie będzie się różnic, a jeżeli już to na lepsze :unsure:

Chętnie bym kupił starą i miał już spokój, ale nigdzie nie mają ich już na stanie

Jak byście wiedzieli o jakimś sklepie gdzie jeszcze je mają, bądź gdzie mają już nową wersje to bardzo bym prosił aby dać mi znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Efyr

w apollo ponoc sa bo pisze ze sa dostepne

Dziękuje Ci lucas234 bardzo, że dałeś mi znać :)

Sprzęt już zamówiony, ale zamówiłem jeszcze kilka innych rzeczy, których nie mają na stanie, więc troche poczekam

Mam nadzieje, że to nie pomyłka i rzeczywiście to ta mobo, jutro się pewnie dowiem bo złożyłem zamówienie już po zamknięciu sklepu.

PS

Co ciekawe warto pisać do sklepów, że gdzie indziej można to samo dostać taniej niż u nich. Tak napisałem do apollo i może dlatego cene obniżyli, a inny sklep mi odpisał że poprawią cene :D

A kiedyś w supermarkecie powiedziałem, że w tym obok mają taniej, ci zadzwonili do nich i po potwierdzeniu obniżyli cene :lol:

Nie ma to jak konkurencja :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam na okres 2tygodni płytę Epox 9NPA7I. Interesuje mnie czy da się w jakiś sposób sterować prędkościa wentylatorów. W biosie jest obszerna zakładka jednak nie daje ona rzadnych rezultatów. Podobnie program windowsowy Epoxa a takze speedfan. Nie posiadam wentylatora 4pin bo takie jest gniazdo tylko 3 pin. Proszę o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś dostałem już Epoxa 9npa+ Ultra :D

Ale mam pytanie odnośnie wyposażenia:

Czy macie w wyposażeniu sledź z gniazdem COM2 i GAME?

To byłby 3 śledź, bo są jeszcze z USB i IEEE

Z instrukcji wynika, że powinien być, ja natomiast go nie otrzymałem :huh:

Ale co dziwne w recenzjach na dwóch stronkach, gdzie znalazłem zdjęcia wyposażenia tej mobo też nie ma tych śledzi :blink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Już nie wiem, czy ten śledź istnieje tylko w instrukcji, czy rzeczywiście powinien być w pudle

Prosiłbym abyście napisali, czy Wy otrzymaliście tego śledzia.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry Efyr nie znam odpowiedzi na twoje pytanie. Ale mam swoje własne - kluczowe pytanie. Jakiej marki są kondensatory na tych płytach. Podobno wcześniejsze modele Epoxa padały jak muchy. Co spowodowało że producent zaczął stosować kondensatory Sanyo.

Mam nadzieje że na Twojej płycie są Sanyo. Mógłbyś zlookanąć.

Dziękuję

Edytowane przez bellon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Efyr gdzie kupileś tą płytę i ile zapłaciłeś?

Kupiłem w Apollo, ale ledwo się pojawiły, to zamówiłem (jeszcze raz dziękuje lucas234 za informacje), a wieczorem już nie było :-|

Koszt to 343 zł

Sorry Efyr nie znam odpowiedzi na twoje pytanie. Ale mam swoje własne - kluczowe pytanie. Jakiej marki są kondensatory na tych płytach. Podobno wcześniejsze modele Epoxa padały jak muchy. Co spowodowało że producent zaczął stosować kondensatory Sanyo.

Mam nadzieje że na Twojej płycie są Sanyo. Mógłbyś zlookanąć.

Dziękuję

Te zielone, bliżej gniazd na myche, klawiature, itd są firmy Sanyo,

natomiast czarne (w pobliżu CPU) chyba Rubycon czy coś takiego, bo niewyraźna czcionka

Tu na tym zdjęciu widać te zielone Sanyo, natomiast te co tam są fioletowe u mnie są czarne-Rubicon, co ciekawe na tych zdjęciach inne kondensatory (te mniejsze) są też czarne-Rubicon, natomiast u mnie poza zielonymi występują już tylko czarne-Rubicon

Dołączona grafika

Czyli wynika, że chyba mam już zmienioną wersje

Ale jak pytałem w pewnym sklepeie, który handlował Epoxami o ich awaryjnośc, to odpowiedieli, że nie był bardziej awaryjny od innych firm.

Odnośnie tego śledza, to w instrukcji napisane że to opcja :rolleyes: A zmyliło mnie to, że wszystkie inne rzeczy jako opcjonalne mam. Ale mimo wszystko prosiłbym jeszcze o wypowiedź ludzi, którzy mobo posiadają, czy mają tego 3 śledzia.

Edytowane przez Efyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem w Googlach i o tych RUBYCONach są same dobre opinie, także życzę wysokich osiągów.

Ja już się raczej na tą wersje i rewizje nie załapię, a nowa mi nie odpowiada. Brak tych kilku elementów które stwarzały wrażenie profesjonalnego podejścia do sprawy. Teraz bez tego przycisku restart na mobo i z tymi kolorami wszystkimi to taka jakaś bez wyrazu ta płyta. Wiem że to nie ma w sumie znaczenia ale ja mam tak że mi na przykład nie podobają się LanParty od DFI jak już to wolę Infinity. Dobrze że jeszcze zostawili laminat - zielony jak w Kasprzaku Unitry. :wink:

Edytowane przez bellon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam sorry za mały OT ale jak kręcą się obecne A64 3000+ jakiego proca najlepiej szukać? patrząc po tygodniu produkcji czy coś innego się liczy? na swoje usprawiedliwienie mam to że jestem od 3,5 roku posiadaczem 8RDA3+ i bartka 2500+ (240Mhzx10) planuję zakup 9npa+ ultra bo w moim kompie nie widzę innej płyty poza EPOX-em :) Dzięki za jakiekolwiek info

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi