Efyr Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 JA mam pytanie odnosnie tej plyty: Czy Gainward GeForce 7800 GT GS nie będzie mi zasłaniał gniazd ide? I przy okazji ile i jakich wiatraków najlepiej założyć dla dobrego przepływu powietrza? Z góry dzięki za pomoc.Tu masz naszą dyskusje na temat grafiki 7800 na tej mobo: Zmierzyłem. Od śledzia do końca karty możesz mieć 218mm :-P Nie wliczyłem gniazd na monitor, tylko maxymalna wielkość laminatu, bo chyba tak też producenci podają. Czyli x1800 się mieści Wymiarów 7800 nie znalzałem ale jeżeli jest taka jak ultra 6800 to sie zmiesci - ehh zapytalem w topiku o GT moze sie ktos pofatyguje i zmierzy. Edit - juz znam rozmiar GTX -228 mm - nie da rady wcisnąć :? (zależy jak to jeszcze mierzyli) :-| Ja mierzyłem długość laminatu, czyli braknie Ci 1cm :? Chyba żeby zastosować jakiś kabel ATA z niskim gniazdem i jakoś go wcisnąć pod spodem :unsure: Ja wlasnie zmienilem plyte na tego Epoxa i karte graficzna na Radeona 1900xtx. Karta calkowicie zaslania IDE1 i konczy sie w miejscu w ktorym zaczyna sie IDE2. Jesli ktos chce uzywac IDE1 to wystarczy wylamac gorna czesc wtyczki kabla IDE i wlozyc go do gniazda IDE1 przed zainstalowaniem karty graficznej...W ostatnim masz odpowiedź: dłuższe grafiki zasłaniają jeden slot IDE, ale jak się postarasz; tzn obniżysz lekko wtyczke ATA tak jak sugerował Ghost to powinno wejść. Jak nie chce Ci się w to bawić to można poczekać na nowy rewers płyty, w którym przesunięto gniazda IDE. Było o nim kilka stron temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 przepływ nie ma chyba nic wspólnego z mobo :unsure: :wink: hmm 7800GT będzie chyba zasłaniał :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 a nie lepiej juz kupic 7900GT jest krotszy od 7800 i wydajniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 7900GT to jak 7800GTX :wink: bardzo udana karta jak narazie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffels Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 No to teraz mam dylemat: inna płyta albo inna karta graficzna. Ale się napaliłem na tego Epoxa a tu teraz taki zonk. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Nowa rewizja jest pozbawiona tej wady :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosik82 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Witam wymieniałem radiator na chipsecie dla zinteresowanych załaczam zdjęcie jest całkiem sporo miejsca niestety mocno się grzeje (narazie sprawdzałem tylko palucham) musiałem przełaożyc wentyl z ninjy żeby ciągną prosto z niego bo naprawde był gorący (zastosowałem AC 5) uwazem że jeszce dośc poważnym błedem konstrukcyjnym tej płyty jest to iż pamieci powinyy byc naprzemian. Spójrzczie jak to wygląda u mnie pomiędzy mamięciami nie ma nawewet milimetra przerwy radiatory na pamieciach prawie dotykają do siebie przez co chłodzenie pamięci jest raczej marne BTW Jakiego programu uzywacie do sprawdzania tem. A dysk mi strasznie hałasuje i wolno pracuje mam wrażenie że wolniej niz na ide (samsung 160 sata 2 ) myslicie że może byc to kwestia sterowaników ??(instawlowaliście coś ??) Pozdrawaim Janosik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 zalmanik się bez problemu mieści :D a co jest złego w takim rozstawieniu slotów DIMM? :? Epox ma tą zalete, że dla niego bez różnicy, w którym slocie RAM jest umieszczony, nawet na jednej kości :wink: więc ja nie widzę problemu :-P a w DFI były cyrki -> przy jednej kości 512 MB bootował się w slocie przy najbliższym złączu od strony procesora [pomarańczowy slot], natomiast przy 2 takich samych musiałem wkładać już w żółte sloty :lol:, a kości 256 MB bootowały się [ w pojedynke :wink: ] na żółtym slocie, najdalej oddalonym od CPU :-| czasami to doprowadzało człowieka do szału :-P a na 4 kościach normalnie się działało :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 jemu chodzi oto że te ramy się dotykają i jest gorsze chłodzenie, a to są chyba Geil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 w moim przypadku to i tak zwisa, bo zawsze jadę na 4x512 MB :wink: nie pomyślałem o tej kwestii, ale np. u mnie Geile value [w niebieskich radiatorkach] nie dotykają się i jest tyle samo luzu co na DFI :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosik82 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 jemu chodzi oto że te ramy się dotykają i jest gorsze chłodzenie, a to są chyba Geildokładnie o to mi chodzi Są to patryioty XBLK i narazie są ustawioene na 2 2 2 5 i 250MHz bez zwiększania napięcięcia i są dość ciepłe. ale najbardziej to wkuża mnie ten dysk :mur: Pozdrawiam Janosik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 eeee? 2-2-2-5 na 250 MHz na TCCD? :lol: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) U mnie wentylator wytrzymał 3 miesiące i wymieniłem go na Qolteca X370 (Zalmanopodobny) @janosik82 Sterowniki Nforce 6.70 i Seagate 80Gb. Edytowane 22 Marca 2006 przez Piit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Ja instalowałem jakiś sterownik od Caviara przy instalce systemu, nie wiem czy potrzebnie, bo inaczej nie próbowałem, nie wiem też czy coś to daje :unsure: Instalowałem też te sterowniki z płytki Epoxa do chopsetu. Piit czyżbyś miał obudowe Logica z przednim wyświetlaczem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 @Efyr Tak, czarne Q3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 @Efyr Tak, czarne Q3. Hehe, poznałem po pierwszym zdjęciu :lol: Wam coś daje zainstalowanie sterowników do dysków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosik82 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 eeee? 2-2-2-5 na 250 MHz na TCCD? :lol: :lol2: mało duzo ?? Widziałem że da sie jeszce wiecej ale narazie mam wrażeni że nowy komp jest wolniejsz szczególnie jezeli chodzi o dysk na sata 2 :mur: dysk piita jest fajniejszy też chce taki tylko przynajmniej 160 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 mało? :lol2: to jest NIEMOŻLIWE :-| TCCD chulają max na 225 MHz 2-2-2-5 1T na ok. 2,9V [2x512 MB] i to tylko najlepsze. Nie wątpię, że masz 250 MHz, ale na timingach 2,5-3-3-8 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 @janosik82 Pokombinuj coś z driverami od Nvidii, przeczytaj ten topic Wszystko O - Samsung Sp 160gb Sata Ii Ncq, info o dyskach sata 2 Jeśli nie planujesz w przyszłości RAIDu, a masz możliwość pozbycia się Samsunga to polecam ci Seagate 7200.9-160GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 A w którym gnieżdzie macie podpięte dyski SATA? Nie wiem czy to jakaś różnica przy SATA, ale przy ATA podobno była. I jeszcze jedno, czy nie trzeba gdzieś w biosie coś przestawiać dla dysków SATA1 I SATA2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosik82 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) mało? :lol2: to jest NIEMOŻLIWE :-| TCCD chulają max na 225 MHz 2-2-2-5 1T na ok. 2,9V [2x512 MB] i to tylko najlepsze. Nie wątpię, że masz 250 MHz, ale na timingach 2,5-3-3-8 :? No i oczywiście masz racje sa na 250 ale timingi mi się skasowały :( coś za ślicznie by było Bede musiał nad nimi popracować :( ustawiając sugerowałem się tylko tym http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1846&page=6 Piit dzięki za link jak go podałes to juz byłem w połowie wracajac do dysku to poprostu jest wolny połozyłem go na 2 gabkaach do ścierania naczyń i juz jest cichusieńki a już chciałem wracać do barakudy 80 :) . najwyrazniej bede go musiał sprzedac i kupic nowy alebo dokupic drugi i zrobic Raid0 Efyr dysk mam podpięty podpierwsze złacze BTW jest gdzieś na zdjęciach powyżej Pozdrawiam i wielkie dzieki za pomoc Janosik Edytowane 14 Marca 2006 przez janosik82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwek86 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) Ja mam dwa pytania. Czy nie ma roznicy w podkrecaniu miedzu wersja Ultra a zwykla, bo z tego co pisaliscie w porownaniu poszczegolnych modeli, w zwyklych wersjach brakuje orpogramowania wspomagajacego przetaktowywanie. I drugie pytanie, na jakie wersje plyt wcisne GF 7800GT? Na wszystkie obecnie dostepne, czy tylko na zrewidowane modele? Jak tylko na nowe rewizje, to podajcie mi jakie modele zostaly poprawione, zebym wiedzial czego szukac. Dzieki z gory za odpowiedzi. Edytowane 14 Marca 2006 przez piwek86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosik82 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Czy nie ma roznicy w podkrecaniu miedzu wersja Ultra a zwyklaultra jest na chipsecie ultra dajacym troche większe mozliwości choć mi wałaściwie nie potrzebnym co do mozliwopści innych płyt to wałsciwie pewnie bios jest podobny I drugie pytanie, na jakie wersje plyt wcisne GF 7800GT? Na wszystkie obecnie dostepne, czy tylko na zrewidowane modele? Jak tylko na nowe rewizje, to podajcie mi jakie modele zostaly poprawione, zebym wiedzial czego szukac. o grafach było juz wyżej więc tam sa parametry co do odległości co i jak porównaj ze swoją grafą i bedziesz wiedział Pozdrawiam Janosik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) no to dzisiaj zamówiłem tą płyte w komputroniku za 358zł, jestem ciekawy którą rewizje przyślą mi pozostało mi jescze nazbierać na grafike myśle nad dwoma http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24807 tą bym miał szybciej bo tańsza a ta http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21640 później i tak pod koniec wakacji zmienie na coś lepszego no i proc oczywiście http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18166 Edytowane 15 Marca 2006 przez Adler91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 mam do was wielką proźbe która z tych mobo to rewizja 1.1?? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25682 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16926 bo kupiłem tą pierwszą i nie wiem czy zamieniać bo chce rewizje 1.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Ze zdjęć wynika że obie to Rev. 0.x. Absolutnie nie sugeruj się zdjęciami zamieszczonymi w komputroniku. Raczej nie powinieneś dostać tak starych wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ja poprostu niechce tej nowej rewizji 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Nowa rewizja to całkiem inne nazwy płyt (EP-9NPA3 Ultra) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Dokładnie, a co Ci w tej przeszkadza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 w tej nowej przeszkadza mi to że niema przycisków reset i start i ogólnie jakoś z wyglądu mi sie podoba ta starsza rewizja(poniżej 1.1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...