Adler91 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 seria 9NPA3 to poprostu nowa rewizja tych płyt, a ultra różni się czipsetem, na 9NPAU jest czipset nForce4 Ultra a na 9NPA jest nForce4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Hmm, mam pytanko... ;) Czy wersja bez Ultra jest dużo gorsza ?? I czym się dokładnie różni?? I jeszcze jesli bedzie ktos wiedział.. to czym się różnią płyty z serii 9NPA3.. Adler91 już Ci praktycznie odpowiedział, ja jeszcze dodam, że na razie z tego co wiemy to 9NPA3 różni się od poprzedniej rewizji brakiem przycisków power i reset i lekką zmianą w rozmieszczeniu elemntów. Na razie nikt na forum jej nie ma, albo się nie pochwalił, więc nie wiadomo czy są jeszcze jakieś różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Puszczalem na tej mobo HTT 380x6 (Prime stable) wiec nie bedzie problemow, a bios to jak cos aktualizujesz w 30 sekund B) A tak na marginesie tez mam selekta tyle ze Venice 3000 E6 @2600 1.42v i mialo chodzić - ale 2500 na 1.42v to max, zeby dobic do 2600 potrzebuje juz 1.5v (100% stable) - testowany byl na DFI - więc wnioskując z twojej wypowiedzi Xtereme Addict to gdybym zmienil za jakis czas plytke na DFI to moze sie okazac ze jednak 1.42v i 2600 pojdzie bez problemu? możliwe. Mówię, że na moim procu nie ma różnic w voltach i OC między Epoxem i DFI, a aczkolwiek ja mam starą rewizje i dość dobrą sztuke [patrz podpis] Musiałby ktoś jeszcze porobić testy Właśnie robiłem sobie Prima na 300x9 1.525V i troche sie zdziwiłem napięciami, ponieważ w idle 1.52 (tak pokazuje programik dołączony do Epoxa oraz CPU-z) a jak włącze Prima to jest 1.49V :blink: Czy tak ma być ?? na DFI też są spadki :wink: Tez tak mam, to raczej normalne ja wohl Hmm, mam pytanko... ;) Czy wersja bez Ultra jest dużo gorsza ?? I czym się dokładnie różni?? I jeszcze jesli bedzie ktos wiedział.. to czym się różnią płyty z serii 9NPA3.. przydomek ultra oznacza płyte opartą na "nforce 4 Ultra" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HigBee Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Adler91 już Ci praktycznie odpowiedział, ja jeszcze dodam, że na razie z tego co wiemy to 9NPA3 różni się od poprzedniej rewizji brakiem przycisków power i reset i lekką zmianą w rozmieszczeniu elemntów. Na razie nikt na forum jej nie ma, albo się nie pochwalił, więc nie wiadomo czy są jeszcze jakieś różnice. no to ja sie pochwale - ja mam 9NPA3-Ultra do roznic wymienionych powyzej moge dodac ze plyta jest węższa od standardowej plyty ATX o jakies 5 mm nie wiem co jeszcze bo nie mialem w rekach zadnej innej 9NPA z ciekawostek : - wszystkie kondensatory od RUBBYCONa , a to bardzo dobry znak - w nowym BIOSie ktory dzisiaj wgralem dodano dzielniki 183 i 150 narazie wrazenia po 3 dniach - Bardzo Dobre za wiele nie moge napisac bo glownie walcze z ustawieniami pamieci chce jak najwiecej wycisnac z moich nowych G.SKILLi jak macie pytania to "walcie jak w dym" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 (edytowane) Sprawdziłem na stronie Epox'a -> nowe dzielniki dodali do wszystkich płyt z "3" na końcu, czyli najnowszych rewizji :? może obudzą się i dokończą dzieła ze starą dobrą 9NPA series :D nie licząc - EP-9NPA3 SLi, w której jest dopiero "official release" Edytowane 13 Kwietnia 2006 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Marne szanse, że będą jeszcze pamiętać o naszym starym dobrym 9NPA :razz: Teraz mają nowe dziecko :lol: A ciekawe czy nowe biosy by nie pasowały do naszych mobo :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Gdybym miał drugą mobo i miał możliwość hotflasha to bym zaryzykował. Winflash pod windowsem wywala info o niewłaściwym IDE, ale kontynuować można :wink: pytanie kto zaryzykuje? :D Z technicznego punktu widzenia - powinno działać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Taa... Teraz chętnego trza znaleźć :-P ja tam akurat takich mnożników nie potzrebuje :razz: Ale pamiętam, że niektórzy tu bardzo chcieli miec jeszcze inne mnożniki niż były B) Jest szansa Panowie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) Ciekawe jak ten Epox z trójką na końcu się podczas O/C sprawuje?? Bo jak nie znajdę 9NPA+Ultra to sobie "trojkę" sprawie i zdam relacje :D no to ja sie pochwale - ja mam 9NPA3-Ultra do roznic wymienionych powyzej moge dodac ze plyta jest węższa od standardowej plyty ATX o jakies 5 mm nie wiem co jeszcze bo nie mialem w rekach zadnej innej 9NPA z ciekawostek : - wszystkie kondensatory od RUBBYCONa , a to bardzo dobry znak - w nowym BIOSie ktory dzisiaj wgralem dodano dzielniki 183 i 150 narazie wrazenia po 3 dniach - Bardzo Dobre za wiele nie moge napisac bo glownie walcze z ustawieniami pamieci chce jak najwiecej wycisnac z moich nowych G.SKILLi jak macie pytania to "walcie jak w dym" Jakie max HTT udało Ci się osiągnąć?? Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 panowie nie radze wam wgrywania biosu z 9npa3 ultra do 9npa+ ultra bo plyta na 99,9% nie wstanie przedewszystkim plyty te maja zupelne inne kontrolery I/O i pewnie wiele innych roznic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 inne kontrolery I/O? :blink: pierwsze słyszę, przecież kontroler I/O znajduje się w nForce 4? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 W "starych"modelach jest WINBOND W83627THF a w nowych FINTEK F71872F. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 W "starych"modelach jest WINBOND W83627THF a w nowych FINTEK F71872F.Ciekawe, które lepsze? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) Sam jestem ciekawy czy w nowych poprawiło się monitorowanie temperatur i napięć? Na poparcie słów lucas234 Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez Piit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 ale to są czujniki a nie kontrolery :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) uklady te sa zarowno czujnikami temperatury, regulatorami obrotow, jak i kontrolerami I/O takich urzadzen jak klawa na ps2 porty firewire porty com i lpt sa podpiete do nf4 przez magistrale lpc Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Przyznaje racje :D W takim razie pozostaje poczekać aż Epox sam wypuści nowy bios albo poprosimy kogoś by ładnie biosik zmodował :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 A co tam wgrać można :razz: Po co komu monitoring temperatur, obrotów wentyli i stacja dyskietek :lol: A myszka i ktawiatura to już całkiem niepotrzebne :lol2: Wtedy by można było robić extremalne OC B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 wiecie gdzie można jeszcze dostać ja w dośc dobrej cenie??? bo jak szukam to raczej niedostepna, na allegro brak :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 w komputroniku jest http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22569 zamawiaj bo im się chyba coś rypneło w cenniku i mają po 329zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HigBee Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 wiecie gdzie można jeszcze dostać ja w dośc dobrej cenie??? bo jak szukam to raczej niedostepna, na allegro brak :/ ostatnio wogOle EPOXy bardzo ciezko dostac dlugo szukalem zanim znalazlem w internecie bo w okolicy to juz nikt nie mial moja 9NPA3-ultra kupilem z Gliwic w sklepie GigaMike solidny mlody czlowiek prowadzi ta firme sprowadzil szybko w umowionym terminie na odbior osobisty ma gdzies blisko hurtownie bo sprowadzenie towaru zajmuje mu jeden dzien polecam Go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Czyli już mamy dwoćh posiadaczy nowej rewizji. Pochwalcie się osiągami. Jakie max HTT uzyskaliście? Jakie napięcia max na poszczególne podzespoły można ustawić itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 (edytowane) kurde..... chcialbym miec tego epoxa 9npa+ ultra..... tak samo jak wiele osob , gdyby epox wypuscil jeszcze "pare" sztuk plyt z tej serji to by zarobil extra kase, bo tego modelu (9npa+ ultra) chyba juz nigdzie nie ma :( Edytowane 16 Kwietnia 2006 przez pawelekmal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22569 zamów w komputroniku, poczekasz 2-3 dni i płytka twoja i to z SLI za 329zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 mam znajomego w sklepie komputronik na jana pawla i mi powiedzial ze ich dystrybutor nie ma tej plyty i nie beda jej mieli......moze poprosze go zeby cos zalatwil bo jest tam specjalista od spraw sprzedazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 mam znajomego w sklepie komputronik na jana pawla i mi powiedzial ze ich dystrybutor nie ma tej plyty i nie beda jej mieli......moze poprosze go zeby cos zalatwil bo jest tam specjalista od spraw sprzedazyjak cos bedzie to daj znać, ultra/sli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 mam problem z moją mobo, gdy podkręcałem ustawiłem mnożnik HT x3, CPU ratio na x10 a FSB na 210MHz, pamięci na DDR 200 i po ponownym restarcie wyświetla błąd że załadował się w trybie save i że mam zmniejszyć częstotliwość CPU?? co robie źle? i co to jest te 1T lub 2T? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 1T i 2T to ustawienia do ramu. Daj 2T i może inne timingi poluzuj, bo możliwe, że to pamięci nie dają rady na takich timingach jakie masz ustawione. Albo najlepiej sprawdź osobno ile Ci da się podkręcić samego proca - dajesz pamięci na mały dzielnik np 100, a z procem lecisz ile da rady. I też osobno pamięci - mały mnożnik/ratio proca i kręcisz pamiątki. Przy podkręcaniu pamięci warto pobawić się timingami - zazwyczaj na niższych pamięci się lepiej kręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) zleciałem teraz wszystkimi ustawieniami w dół Pamieci na 2T DDR200 CL3 HT x2 CPU Ratio x6 FSB 210MHz napięcia na auto i znowu ten save mode. Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez Adler91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GZesiolek Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 (edytowane) zleciałem teraz wszystkimi ustawieniami w dół Pamieci na 2T DDR200 CL3 HT x2 CPU Ratio x6 FSB 210MHz napięcia na auto i znowu ten save mode. Clear BIOS... Edytowane 27 Kwietnia 2006 przez GZesiolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...