Skocz do zawartości
benny640

Kłopoty Z Kartą Dźwiękową Na Msi 815ept(6337)

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam od niedawna płytą MSI 815EPT (6337), procesor celeron 800(8x100),gdy podkręce procesor choć o drobinę to po uruchomieniu

Windowsa z systemu znika karta dźwiękowa która jest wbudowana na płycie.Gdy spowrotem ustawię na 100 Mhz wszystko wraca do normy.Sam procesor daje się podkręcać maksymalnie na 124 Mhz, przy 133Mhz Windows nie odpala się.Może coś powinienem ustawić w Biosie Lub to jakiś błąd systemu .Jeżeli mieliście podobny przypadek proszę o pomoc. System memory frequency ustawiłem na 133,Auto detect DIMM/PCI clk iSpeardSpectru wyłączyłem na 133MHZ Windows nie ruszył a poszedł na 125 MHZ, ale karta dzwiekowa nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam od niedawna płytą MSI 815EPT (6337), procesor celeron 800(8x100),gdy podkręce procesor choć o drobinę to po uruchomieniu

Windowsa z systemu znika karta dźwiękowa która jest wbudowana na płycie.Gdy spowrotem ustawię na 100 Mhz wszystko wraca do normy.Sam procesor daje się podkręcać maksymalnie na 124 Mhz, przy 133Mhz Windows nie odpala się.Może coś powinienem ustawić w Biosie Lub to jakiś błąd systemu .Jeżeli mieliście podobny przypadek proszę o pomoc. System memory frequency ustawiłem na 133,Auto detect DIMM/PCI clk iSpeardSpectru wyłączyłem na 133MHZ Windows nie ruszył a poszedł na 125 MHZ, ale karta dzwiekowa nie działa.

1608786[/snapback]

Pewnie wylacza sie przy podniesionej magistrali PCI :), nie przeskoczysz tego, ale dla pewnosci mozesz jeszcze spradziwc czy w tabeli przerwan w biosie znika Multimedia Device, jak znika to patrz zdanie wyrzej. Musisz zrezygnowac z AC97 albo z podkrecania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeczywiście wyłączyłem AC97 i podłączyłem kartę dzwiękową pod PCI i Jest OkAle mam pytanie jak powinienem zworkami na płycie ustawić żeby procesor poszedł na 133 Mhz a PCI I AGP pracowało na swoich normalnych parametrach mam 4 możliwości

1. Auto

2. 66,6 --->100

133 --->100

3. 133--->66,6

100--->66,6

4. 100--->133 dodatkowo w biosie możliwość też 0 1 MHz aż do 166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi