Skocz do zawartości
lukecz

Kt333 & Barton(2500) - Jest Szansa Ze Pojdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

WItam.

Mam okazje zmienic proca na AthlonXP 2500 na jadrze Barton. Plyta to AD75, na chipsecie KT333. I tu pytanie: czy pojdzie, czy ktokolwiek z Was obsadzal KT333 Bartonem? Zgodnie z tym co pisze KGB TUTAJ musze miec chipset w wersji KT333CE, niestety wydaje mi sie ze takowego nie mam :(. Stad pytanie czy na "zwyklym" KT333 poleci ten Barton (zdaje sobie sprawe ze to czy pojdzie to pewnie loteria, dlatego bardzo chcialbym rady wszystkich osob ktore mialy KT333 i Bartony)

Na mobo (DFI AD75) znajduje sie dip 100/133, natomiast w biosie mozna z FSB dojechac do 166 (mozna tez wybrac mnoznik 11) -> czyli teoretycznie nie powinno byc problemu... Z drugiej strony, DFI w swej liscie CPU Support nie wymienia mojej plyty jako obslugujacej Bartona (wymienia jej nastepny model - AD77)

Link do specyfikacji płyty na stronie producenta

Zdjęcie płyty

I maly OT: czy oplaca sie kupic Bartona 2500 za 300PLN (jesli nie to ile sie oplaca)? czy moze : wziąć z allegro 2600 za 316PLN?

Bede wdzieczny za wszelka pomoc i sugestie

Pozdrawiam

EDIT:

Googlując znalazlem TO. Ktos chyba wsadzil Bartona 2500 do DFI AD75 (ale napisal ze ma FSB problem, ocb??)

Edytowane przez lukecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswierzam temat (pierwszy i ostatni raz)

Skoro nikt nie moze mi pomoc bo nikt nie wkladal Bartona do KT333, to prosze tylko o podpowiedz, czy 300zl za Bartona 2500 to rozsadna cena.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barton pojdzie napewno ,ale czy pojdzie fsb166 - z tego co napisales (ze dfi nie wymienia proca na liscie) to fsb166 nie pojdzie

jezeli ten Barton milaby odblokowany mnoznik to zawsze mozesz ustawic fsb150 i podkrecac mnoznikiem

300pln za bartona 2500+ to cena troche nizsza niz zazwyczaj na allegro ,wiec calkiem znosna

pytanie tylko czy warto brac bartona za 300pln ,skoro sempy s754 kosztuja po 250pln i plyty do nich po 200pln

widze ze w podpisie masz 2000+ B0 ,wiec ja bym nie zmienial proca ,tylko krecil tego co masz (chyba ze ten barton ma odblokowany mnoznik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rezygnuje jednak z zakupu tego Bartona, tak jak mowia poprzednicy, lepiej chyba zainwestowac w Semprona (chyba bedzie to 2800+ 64bit - nie moge znalezc jego testow :/).

Czy taki Sempron 2800+ (64bit) bedzie duzo (jesli wogole ;) ) szybszy od takiego Bartona 2500(testy Sempa na Socket A ktore znalazlem na to nie wskazuja - licze ze na S754 wypada to lepiej...)?

KGB, piszesz ze mobo na Sempa mozna dostac za 200PLN, ktore sa warte polecenia z tych tanszych (pytanie to kieruje rowniez do wszystkich).

Dzieki za pomoc i odpowiedzi

Edytowane przez lukecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do mocnego podkrecania to podobno gigabyte (sic!) k8ns idzie dobrze (~260pln)

a do takiego laitowego to kazda plyta ,wiec gigabyte na ULI ,Asrock na ULI,NF3 to takie za ~200pln

no i jeszcze msi k8t neo ,epox 8hda5i ~250pln

ten epox jest ciekawy ze wzgledu na konstrukcje uniwersalna ,tylko troche drogi http://www.znak.pl/index.php?cid=327&scid=...id=s754Epo8HEAI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...