nova Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Mam takie trochę laickie pytanie ;) Chcę podłączyć słuchawki z mikrofonem, żebym mógł przez Skype'a pogawędzić. Kartę dźwiękowa to SB Live! Połączona jest ze wzmacniaczem przez łącze SPDIF. Aby wszystko działało jak należy, musiałem we właściwościach miksera ustawić opcję Digital Output Only. Kiedy teraz do karty podłączę dodatkowo słuchawki z mikrofonem to wykorzystam wejście mikrofonu i analogowe Line Out. Osobnego wyjścia na słuchawki nie ma :/ W manualu piszą że do Line Out można podłązyć słuchawki 32 Ohm. Ale niektóre zestawy (np. Plantronics Audio40) mają impedancję 24 Ohm. Czy czymś grozi podłączenie słuchawek i niższej impedancji? I jesczcze jedno pytanie. Czy nie będzie to się gryzło, że jak będę chciał rozmaiać przez Skype to będę musiał w mikserze odznaczać opcję Digital Output Only, czyli nie będę mógł prowadzić rozmowy aby jednocześnie w głośnikach leciała muzyczka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 (edytowane) Ja myślę że od słuchawek o niższej impendancji nic się nie stanie. Natomiast jeśli chodzi o to, żebyś gadał na słuchawkach przez skype'a a na głośnikach leciała muzyka to trudne. Normalnie musisz odznaczyć digital output only i wtedy na słuchawkach będziesz mógł gadać, ale na głośnikach będzie cisza. Jednak karta wewnątrz ma piny z jeszcze jednym wyjściem spdif, które działa cały czas (a przynajmniej mój sb live miał) i wtedy mógłbyś naraz używać głośników i słuchawek, jednak grałoby w nich to samo - czyli naraz muzyka i rozmowa. Jedyne wyjście to zabawa sterownikami KX... Edytowane 23 Sierpnia 2005 przez Luk@s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nova Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (edytowane) Czyli chyba będę się musiał nauczyć z tym życ ;) Na początku będzie trzeba pamiętać żeby odznaczać w mikserze ale mam nadzieję, że później wejdzie mi to w krew ;) Wielkie dzięki za odp. Ok ta sama materia ale inne podłoże problemu. Mianowicie już wyjaśniam o co chodzi. U mnie śmiga jak talala ale dlatego że mam wzmacniacz podłączony SPDIF-em. Gdybym miał tak jak mój kumpel pewnie miałbym ten sam problem. Karta dźwiękowa to Audigy 2ZS i ma ją połączoną z wieżą przez wyjście Line-out. Ale gdzie on ma teraz włączyć słuchawki? Ma co prawda jeszcze dwa wyjścia line-out ale jedno jest na głośniki do surround a drugie na coś tam innego. W każdym razie normalny dźwięk idzie przez to Line-Out 1, dodatkowo w manualu jest napisane że to wyjście obsługuje słuchawki. Przez wyjście cyfrowe nie może tego zrobić bo nie ma w wieży cyfrowego wejścia :/ Czy jak będzie chciał przez Skype pogadać to będzie musiał wieże odłączyć a włączać słuchawki? Trochę bezsens. Fakt, możne dźwięk przez głośniki lecieć ale wtedy pogłos się robi. Edytowane 2 Września 2005 przez nova Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nova Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 (edytowane) Podbijam do góry żeby nie zakładać drugiego, tak bardzo podbnego tematu... ;) Troszkę poedytowałem ale ogólnie ta sama problematyka. Edytowane 2 Września 2005 przez nova Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 A wzmacniacz nie ma wyjscia na sluchawki? Troszke to utrudnia zabawe z kablai (przedluzacz do mikrofonu, zeby siegnal do tylu kompa, lub rozdzielenie kabla od sluchawek i mikrofonu na calej dlugosci), ale powinno zadzialac bez przepinania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nova Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 A wzmacniacz nie ma wyjscia na sluchawki? 1635575[/snapback] Przyszło mi jeszcze coś innego do głowy. Bo w tym kompie kumpla jest dodatkowo zintegrowana dźwiękówka. Czy jest możliwość używania tych dwóch kart jednocześnie. Chodzi o to żeby dźwięk na wieżę szedł przez Audigy a na słuchawki przez tą zintegrowaną. Płyta główna to MSI i kodek audio AC97. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...