kozer2005 Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Witam. Mam NF7 i starego Athlona 1700+ 0,13 B0. Zawsze używałem 98SE.Stabilność XP-ka przy częstym zmienianiu sprzętu i jego podkręcaniu mnie nie zadowalała. Teraz wypada to sprzedać i się przesiąść na S754.Puki dopłata jest minimalna :-) Podzieliłem dysk na 2-ie partycje.Na 1-j 98SE, na 2-j XP. Problem dotyczy napięcia procesora. Na XP-ku nie mogę ustawić powyżej 1.9v. Na 98 wszystko działa normalnie. I jak ja mam zrobić benchmarki, jak mój procek wymaga 2.15v dla stabilnego 2300Mhz ? Testy na 98SE sensu dużego nie mają dzięki kontrolerowi pamięci.Ten kto używał 98SE na nForce2 wie jak on się "zatyka".PCMark na nim odpada. Powtarzam: Chodzi o zwiechy przy ładowaniu systemu na napięciu wyższym niż 1.9v.Taktowanie nie gra roli.Może być 1Ghz lub 2Ghz.Efekt ten sam. Widzi ktoś w tym jakąś logikę??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Sam system nie jest tu winny, XP jest po prostu bardziej czuły na błędy dlatego na 98 jest OK. Nie napisałeś nic o pamięciach a to one są pewnie temu winne. Podaj cały konfig to bedzie można coś więcej powiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozer2005 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedź. Nie jestem taki głupi,żeby tego nie wiedzieć. :mur: Wszystko ustawiłem na standard. Szukałem co go wywala i znalazłem. Jest to tak, jak pisałem wyżej. Jedynie zmiana napięcia procka na wyższe niż 1.9v. Pozdrawiam i proszę czytać dokładniej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 co z tego ze win 98se jest "stabilny" to tylko pozorna stabilność, xp przy dobrym oc bedzie lepszy, poza tym grasz w jakies gry wogole ? wiekszosc wiele wymaga juz min win xp, 98se nie uzywam od 2lat conajmniej. Ja logikę widzę, zbyt wysoka temperatura procesora. przy vcore powyzej 2V to juz niezle wc trzeba i temperatura koniecznie musi byc nie wieksza jak 40C - 45C jakie masz pamieci? jakie fsb ??? moze pamieci nie daja rady ? jak 2.3GHz nie idzie to daj 2.15GHz i dajsobie spokoj z wyzsza czestotliwoscia, nadgon za to wyzszym fsb i lepszymi timingami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozer2005 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 "Pozorna stabilność" - nie rozśmieszaj mnie.Prime99, superPi, StabilityTest, ... Wszystko przechodzi. Nie jest to wina pamięci, fsb, agp, itd. Podkreślam jeszcze raz: ZMIENIAM TYLKO NAPIĘCIE PROCESORA I XP-K NIE WSTAJE. RESZTA NIE TKNIĘTA. TAK JAK PO CLEAR CMOS. Już bardziej czytelnie nie da się tego opisać. Co do temperatury. 50'C Win98SE stabilny jak skała. Gry: Stabilność zawsze testuję grą FarCry z AA i AF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Podaj caly config Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozer2005 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 NF7 + A1700 + 2x256 Hynix D43 + 9550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...