Skocz do zawartości
Tasior _

Dylemacik co do mobo

Rekomendowane odpowiedzi

:?

Czesc.

Moze to juz klasyka pytan ale mom taki oto dylemat

zamierzam zmienic dotychczasowego kompa i nie bardzo wiem co wybrac a pozatym jest jeden i zawsze ten sam klopot czyli kasa.

Najwiecej problemow mam co do wyboru plyty po wstepnej analizie materialow w necie i taki wstepny wubor padll na solteka sl-75drv ale jest jej mlodsza siostra sl-75frv na kt 400 jednak o niej nie znalazlem jeszcze zadnego artykulu z recenzji . Czy warto doplacic za nia te kilkadziesiat zlociszy . Czy znacie moze cos innego godnego polecenia w tym przedziale cenowym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeznaczyc chce na nia gdzies miedzy 400-500 sztuk zlota.

na i jak narazie jestem bardzej zmieszany niz bylem i zaczynam bardziej sie sklaniac ku gigabyte . Co do teo solteka o mnie kusil system anti burning cos tam. Ale na benchmarku byla recenzja kilku plyt i ta akurat cos slabo sie spiisala. A moze poczekac na poprawiona wersje kt400?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na i jak narazie jestem bardzej zmieszany niz bylem i zaczynam bardziej sie sklaniac ku gigabyte . Co do teo solteka o mnie kusil system anti burning cos tam. Ale na benchmarku byla recenzja kilku plyt i ta akurat cos slabo sie spiisala. A moze poczekac na poprawiona wersje kt400?

nie kupuj Solteka sl5drv!!!

po 1 . owszem ma system burning ale uwierz sam po paru tygodniach bedziesz sobie wszystko ustawiał i burning ci bedzie niepotrzebny.

po 2. ta płyta nie działa na FSB 166 własciwie na wiekszej FSB niz 158-160 bład techniczny solteka

owszem wydajnoosć jest ok i stabilnośc równiż bardzo dobra ale w tej kwocie wybrał bym Gigab. albo Epoxa (skłaniam sie ku temu drugiemu)

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sobote w maliby pc na gieldzie w wawie qpilem asusa a7v8x (wersja uboga) za 505 zeta i nienazekam. Chociaz troche zaluje ze nie wziolem epoxa 8k9a byl w tej samej cenie, ale mieli go tylko na jednym stanowisku i widac bylo ze niejeden ta plyte juz macal brudnymi palcami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kupuj Solteka sl5drv!!!

po 1 . owszem ma system burning ale uwierz sam po paru tygodniach bedziesz sobie wszystko ustawiał i burning ci bedzie niepotrzebny.

po 2. ta płyta nie działa na FSB 166 własciwie na wiekszej FSB niz 158-160 bład techniczny solteka

owszem wydajnoosć jest ok i stabilnośc równiż bardzo dobra ale w tej kwocie wybrał bym Gigab. albo Epoxa (skłaniam sie ku temu drugiemu)

pozdrówka Wizjo

To juz historia !!! Wszystkie aktualnie sprzedawane solteki DRV5 chodza z palcem w [gluteus maximus] na fsb166 z PCI 33MHz.Dzielnik 1/5 jest i basta.Mam taka i goraco polecam.Stabilna szybka i niedroga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byl jakis test tego solteka 75frv na benchmark.pl... poszukaj...tzn byla w porownaniu plyt...anyway gdzies tam jest ;)

Aha... ja bede mial nieco odmienne zdanie i nie polece gigabyte'a... mialem juz 2 plyty od GB i obie byly fabrycznie uszkodzone ... mecze sie z serwisem do dzisiaj.. w sumie final nastapi chyba jutro (mam nadzieje).. i maxymalnie sie zrazilem do GB... mam nadzieje ze etraz si nie zawiode bo wygralem epoxa 8k5a2+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz testy:

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=4&re...ctr_str_numer=5

wygral gigabyte

http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/.../strona-10.html

w tescie wygral Gigabyte :) pobil nawet Asusa:P

czytalem jeszcze test na zagranicznym serwisie (nie pamietam nazwy:-( i tez wygral Gigabyte - wiekszosc sie nie myli :)

a tak ogolnie to wszystkie plyty lepszych producentow - Soltek, Asus, Epox, gigabyte,MSI, Abit na KT 400 sa dobre a roznice sa nieznaczne - kierowalbym sie bardziej cena (tutaj Gigabyte miazdzy konkurencje zarowna cena jak i wydajnoscia - dalem 430 zl z LANEM czyli wersja 7VAX :P)

co do KT 333 to dalbym sobie siana i wybral KT400 - lepiej miec agp *8 i 6 kanalowy dzwiek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SOLTEK 75 DRV5 DDR KT333 AGP PRO UDMA 133 SocA 395,00

SOLTEK 75 FRV DDR KT400 AGP x 8 UDMA133 SocA 445,00

EPOX 8K5A KT333 U133 dźwi. SocA 420,00

EPOX 8K9A KT400 U133 dźwi. SocA AGP x 8 490,00

EPOX 8K9AI KT400 U133 dźwi. + LAN SocA AGP x 8 510,00

GIGABYTE GA-7VAX KT400 U133 dźwi. SocA 450,00

GIGABYTE GA-7VAX KT400 U133 + LAN dźwi. SocA 470,00

Micro-Star KT3 ULTRA2 KT333 U133 DDR333+ dźwięk 430,00

Micro-Star KT4 V KT400 U133 AGP x 8 + dź. SocA 540,00

ASUS A7V8X KT400 AGPx8 dźw.6 kan. LAN USB 2.0 530,00

aktualny cennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszystkie powyzsze odpowiedzi. Po wnkliwszych badaniach przekazanych sugesti zaczalem sklaniac sie ku GA-7VA.

Mam jeszcze jedno male pyt . obsadzajac w tej plytce Athlona 1700 ew 1800 jaka grafe polecilibyscie:

GF4 MX440SE 64MB TV -268 sztuk zlota

Radeon 9000 64 MB TV -370 sztuk zlota

czy moze cos innego w granicach 350 sztuk zlota?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400-500 zl?

Wiec coz Ci moge polecic jak mojego Gigabytea Ga-7VAX [VA jezeli nie potrzebujesz LANu], lub moje drugie MoBo ktore kupilem za smieszne pieniadze, czyli MSI Kt4 Ultra.

Co do karty graficznej, to w tej granicy cenowej Sapphire Radeon 9000, lub HIS Radeon 9000... :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GigaByte GA-7VA

Zlozylem juz kilka kompooff na tej plytce i jest naprawde miodna.

Sam mam Gigabyte GA-8PE667Ultra, wiem ze to pod P4 ale chce tylko wskazac na fakt ze ekonomicznie, Gigabyte robi swietne plyty za niewygorowana kase

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz historia !!! Wszystkie aktualnie sprzedawane solteki DRV5 chodza z palcem w [gluteus maximus] na fsb166 z PCI 33MHz.Dzielnik 1/5 jest i basta.Mam taka i goraco polecam.Stabilna szybka i niedroga.

tak a pewnie wszystkie które nie chodziły wyparowały z hutrowni i sa już tylko w sprzedazy te działające.

w wiekszosci sprzedawcy mają 2 wersje a uzytkowni i tak sie nie kapnie wiec wciskają te starsze aby je jak najszybciej sprzedać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...