[Shinigami] Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 (edytowane) Siema panowie, pisze bo wpadłem na kilka ambitnych pomysłów :) Związane z chłodzeniem ale uznałem że to nie WC a zastosowane elementy miejscami nie pasują w wiatraki :D 1 Zamknięta obudowa wielkości UPS i w jej wnętrzu system 2x wentyl. -> chłodnica lub nagrzewnica -->Wentyl-->tunel wentylacyjny do kompa -----------zalana borygo albo innym shitem----------------też zakończony wentylem 2 Umieścić w kompie chłodnice zalaną chłodziwem na z wentylami przed i za nią wiejącymi w kierunku mobo itd przy kompie ustawionym w ten sposób ---> instalacja wyglądałby tak 2x FAN chłodnica 2x FAN 3 Zamknięta puszka z intercoolerem samochodowym obłożona czynnikiem chłodzącym z przenośnych lodówek, z jednej strony wlatuje powietrze leci przez IC i wylatuje chłodniutkie z drugiej strony :D 4 Wolno stojący lub zamknięty w obudowie z miejscem na wentyle które by wytwarzały obieg powietrza, przez IC z jednej strony by wlatywało ciepłe powietrze a z drugiej chłodne Oczywiście dwa ostatnie pomysły zakładają odpowiedniej długości rury ;] albo zrobić patent z samochodu i przyczepić IC do obudowy (tak dla szpanu :D ) Edytowane 23 Sierpnia 2005 przez Shiningami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 tylko jest jedno male ale ;) taki system nie da ci nic bo i tak intercooler ma temperature otoczenia ;) czym bys go nie zalal to i tak to bedzie mialo temperature otoczenia ;) no chyba ze to bedzie ciekly azot ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 No i dlatego zamkne go w puszcze np. po UPS i obłożyć ( lub zalać ;p ) tym badziewem z przenośnych lodówek czy suchym lodem, metal by obniżył swoją temperature podobnie jak powietrze przechodzące przez niego. Jednak przemyślałem drugi raz "konstrukcje" :D i doszedłem do tego że lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> obudowe od ups wsadzić suchy lód i zrobić w nim dziure na wylot, ( chyba jednak lepiej wsadzić rure dłuższą od obudowy żeby było się oco "przyczepić" :D ) po obu stronach wiatrak i ziu do obudowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ze suchy lod nie jest wieczny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (edytowane) Wiem o tym :) ale zanim zamieni się w gaz troche czasu minie. Niestety nie moge znaleźć niczego co by się nie rozpuszczałoi samo nie wymagało ciągłego chłodzenia :/ puki co z nietypowych metod jedyna słuszna to freon ale kiedyś słyszałem o wiecznie zimnych płytach kuchennych, z tego co pamiętam są odlewane z cieczy tak zimnej że sama siebie zamroziła na kostke lodu. Ten ziomek używał jej w jednym z programów http://discoverychannel.co.in/kitchen/index.htm Edytowane 24 Sierpnia 2005 przez Shiningami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 lód to stała postać wody a nie jakiejs tam cieczy :).. no chyba że ja mam meble z lodu drewnianego :D... a co do tych płyt wieczeni zimnych.. to coś nie wierzę, że nie wymagają zasilania :)... nikt by tego w kompach nie użył jeszcze? perpetum mobile wynaleźli, czy mie coś minęło przez parudniowa nieoebcność na tweaku :D ale chętnie bym to zobaczył... żeby sie upewnić.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 hehe sam bym chciał zobaczyć :D narazie udało mi się w TV na discovery :D Program nazywał się kitchen chemistry i przerabiali dział deserów i słodkości ( po programie musiałem coś słodkiego wszamać bo nie wytrzymałem :D ) no i zaczeło się od rekordowo szybko zrobionych lodów ( 15 sekund i masz papu :D ) potem pokazali jak w domu se zrobić tabliczke po czym przeszli do owijania ciasteczek zimną czekoladą no i tu pojawiła się ta płyta. Nie jest to jakieś perpetum mobile bo wymaga energii :) cieplnej rzecz jasna :) sądze że okres rozmrażania jest bardzo dlugi. A w kompach pewnie nie ma bo człowiek nie może myśleć o wszystkim :D BTW Wieczne pióro też nie jest wieczne ziom :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 czyli jak zwykle "chuyt martetindody" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...