Lateral Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 (edytowane) Jestem w trakcie zmiany konfiguracji i w związku z potrzebą wymiany zasilacza moją uwage zwróciły Topowery: P5 450W i P6 420W . Pytanie jest nastepujące: Jakie są różnice między P5 i P6 (z punktu widzenia technicznego) oraz jak to się przekłada dla tzw. normalnego użytkownika. Zasilacz będzie służył do napędzania: MSI SLI Platinum, AMD64 Venice 3000+, 2x512 RAM Grafika 12-16 potokowa (tego typu pobór mocy) 1xHDD 1xFDD, 1xDVD RW, Chłodzenie powietrzem (4szt.) Procesor i grafika będzie poddana OC :) Z góry dziękuję za rzeczowe komentarze lub za ewentualne inne propozycje zasilaczy. Edytowane 23 Sierpnia 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 P6 w stosunku do P5: dużo bardziej skomplikowana budowa, przekładająca się na 3 niezależne od siebie linie napięciowe, kiedy w P5 masz 2. to najważniejsze. Do twojego sprzętu wystarczy P5/450. Ale zapewne P6/420 to bardziej przyszłościowy zakup bo ma większą rezerwę mocy niż jakiekolwiek P5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 a co lepiej kupic - Topower z serii P6 czy Tagana ? - ktory z nich ciszej pracuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorr Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Witam Obie marki są znakomite. Ja osobiscie mam Tagana 530W U15 i jestem w 100% zadowolony - trzyma napięcia i jest cichy. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baka Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 mialem P5, teraz mam P6 i moge powiedziec ze zarowno 1 jak i 2 jest bardzo cichy, co do napiec to nie wiem, nie sprawdzalem ich miernikiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davero Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Do twojego sprzętu wystarczy P5/450. Ale zapewne P6/420 to bardziej przyszłościowy zakup bo ma większą rezerwę mocy niż jakiekolwiek P5. 1610443[/snapback] A z czego miałaby wynikać ta rezerwa mocy na korzyść P6 skoro P5 ma mieć moc teoretycznie o 30W większą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Właś nie sam sobie odpowiedziałeś........teoretycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Podane P5 450 i P6 420 mają podobną obciążalność linii 12V (zresztą na stronie producenta co innego, Zenfist co innego a Angela to w ogóle nie wiadomo co podaje :-)). Powstaje pytanie co jest "obsługiwane" przez 3.3V i 5V i ile mocy pobierają te elementy w typowych konfiguracjach. ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 W obecnie produkowanych kompach linia 3,3V i 5V jest obciążana do jakiś 150W a głównie przez: zasilanie RAMu zasilanie kart AGP/PCI-E zasilanie kart PCI zasilanie elektroniki napędów i innych elementów płyty głównej. Z czego z reguły najwięcej pobierają karty graficzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...