kukifas Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 witam. chciałbym się Was spytać czy istnieje jakaś możliwość założenia hasła na profil w XP professional, ale takiego którego nie dało by się w innych kontach, gdy nie są one ograniczone. :wink: trochę zamotałem, ale chodzi mi to że chcę mieć hasło na swoje konto, a gdy czasem brat wejdzie na swój profil to się bulwersuje, że nie może niczego zainstalować, bo musi mieć konto 'z ograniczeniem' aby nie zmienił mi hasła. a może mogę mu jakoś 'nadać' te ograniczenia? wtedy wybrałbym tylko żeby nie mógł 'zarządzać' kontami. w szukajce nie znalazłem nic co by zaspokoiło moją ciekawość, pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=70161 Sposobem opisanym wyżej zablokuj plik nusrmgr.cpl(aplet konta użytkowników), lub cały panel sterowania blokując plik control.exe :) Pozdrawiam, Cebix. Edytowane 24 Sierpnia 2005 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 nie działa, chodzi mi o to żeby jego konto też było 'administratorem' lub 'z ograniczeniem' ale żeby to ograniczenie było związane tylko z dostępem do kont użytkowników. ps. poza tym nie mogę znaleść pliku nusrmgr.cpl, w ogóle nie mam w kompie żadnych plików *.cpl. może windowsowa szukajka zawiodła? w jakim katalogu go masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 No to po prostu wg. tego poradnika ustaw bratu nową grupę, nazwij ją jak chcesz, daj mu pełne prawa, tylko ten plik .cpl mu zablokuj. No i najlepiej zablokuj mu też zmienianie tych opcji blokowania rzeczy ;) A co do plików .cpl to musisz je mieć, bo inaczej panel sterowania by ci nie działał :D. Pewnie masz je ukryte, wyłącz ukrywanie plików systemowych w zakładce Widok w Opcjach Folderów. I tak btw te pliki znajdują się w katalogu windows\system32 :) Pozdrawiam, Cebix. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...