Skocz do zawartości
manux

Rynek Laptopow W Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj na wyborczej przy okazji newsa o wejsciu Lenovo na polski rynek pokazali takiego paj czarta (zalaczony obrazek) z udzialem procentowym poszczegolnych producentow w naszym rynku. Zna ktos z was moze przyblizona wielkosc naszego rynku w sztukach sprzedanego sprzetu?

post-113246-1124913593_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO dziwne że niema Della, prawie każda większa firma u nich sie zaopatruje, czyli jakieś 10-15%

1612570[/snapback]

Czy ja wiem, w ostatnich latach pracowalem w dwoch duzych firmach i w zadnej Della nie kupowali tylko Thinkpady. Mam kilku znajomych w rownie duzych firmach i tez wszedzie Thinkpady. Nie sadze zeby Dell w Polsce mial wiekszy udzial w rynku niz IBM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe bo w artykule o Lenovo na IDG dali zupełnie inne dane na temat rynku laptopów w nasztym kraju.

1613376[/snapback]

Na IDG tabelka dotyczy rynku komputerow PC czyli laptokow i stacjonarek razem. W PL najwiekszy udzial w rynku stacjonarnych maja skladaki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na IDG tabelka dotyczy rynku komputerow PC czyli laptokow i stacjonarek razem. W PL najwiekszy udzial w rynku stacjonarnych maja skladaki :)

1613388[/snapback]

Aaa, masz rację :)

Na drugi raz dokładniej się przyjrzę.

A w kwestii składaków - ja się nie dziwię. Jakbym mógł to bym sobie notebooka też sam złożył :P

Jeśli chodzi o tajemnicze spółki to na pewno spółka "Pozostali" maczała w tym palce! Nowy lider sprzedaży notebooków w Polsce ! :lol:

Edytowane przez Thorinado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no faktycznie, rowniez dalem zlapac sie na "czytanie po łebkach", tamten wykresik nie dotyczy stricte laptopow.

Pozostali maja 28% rynku, az nie chce mi sie wierzyc ze nie daloby sie z tego wydzielic procentowego udzialu pozostalych producentow (CA, Actina, Aristo, LG, ASUS... bo w koncu nic wiecej u nas za bardzo nie sprzedaja)

Prawdopodobnie wyszloby ze IBM ma jeszcze mniejsza sprzedaz niz taki ASUS, CA czy chocby Actina ;)

I najwazniejsze, czy dojda do jakichs wnioskow dlaczego tak cienko im idzie... a przede wszystkim czy maja zamiar cos z tym zrobic

Obnizka cen do bardziej rozsadnego pułapu na pewno wyszlaby im na dobre :)

Edytowane przez TeQuila SunRise

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi