Skocz do zawartości
matdys

Intel P4 540 Lga

Rekomendowane odpowiedzi

ty chcesz na prescottcie miec 30*C??? zapomnij od razu...

a co do pytania to moze to:

http://www.4max.pl/default.asp?g=24&produkt=917

http://www.4max.pl/szukaj.asp?prod=&tekst=typhoon&x=0&y=0

tylko nie chce mi sie szukac gdzie najtaniej

Edytowane przez Sir_ice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega napisał powyżej... 30 stopni przy AC zapomnij... nawet przy najlepiej wntylowanej budzie.... a tym bardziej wykreconym do 3.9... ja mam TT BT i przy 3.6 w idle ... czyli tylko przegladanie necika....na min obrotach 48 stopni.... a ustawiony na 3.0.... 42-43 w idle .... nawet jak nastwaie wszystkie wentyle na maxa w budzie i na coolerze to moze w idle zejde do 39-40 max.... ale 30 na AC przy naszych grzaleczkach jest nie osiagalne... chyba ze bedzie zima i zrobisz sobie rpzeciag w chacie a kompa postawisz kolo okna... to jest szansa na 30stopni.... za ta cene troche wyboru: Pentagram 120CU+, Zalman 7700, TT BigTyphon, XP 120... jakikolwiek wezmiesz bedzie dobrze kazdy ma swoje wady i zalety... kupe juz bylo na forum o tych wentylach... poczytaj... testow wsieci tez nie brakuje...

Pozdrawiam Szem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zamontowałem Arctic Freezer'a 7 i oto wyniki.

Idle - średnio 32 stopnie.

Stress - Torture test na Prime95 około 55 stopni.

PS. W budzie mam dwa wentyle jeden wyciągający, a drugi wdmuciach!ący.

PS2. Pasta jaką zastosowałem to Arctic Ceramique - przypominam, że się jeszcze nie rozgrzała, więc 1-3 stopni może spaść w dół.

EDIT

Tak wygląda wnętrze mojego PC.

Dołączona grafika

Edytowane przez Beckson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS2. Pasta jaką zastosowałem to Arctic Ceramique - przypominam, że się jeszcze nie rozgrzała, więc 1-3 stopni może spaść w dół.

1613960[/snapback]

UUUUU... To ja mam na boxsie srednio 40 stopni a w stresie max 60 stopni, chyba kupie zalmana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ten 1614234[/snapback]

wlasnie przymierzam sie do czegos takiego...

hmmm 30* mowisz... to bardzo ciekawe... bardzo....

ja na moim pentagramie przy fsb 236 mam w idle 39-40* w stressie dochodzi do 66-67* pasta AS5.. no i huragan w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT

Tak wygląda wnętrze mojego PC.

1613960[/snapback]

Hmmm cacy widok :) Też mi sie marzy taki "system" :D ale chyba natne budowe i ustawie "wichurnika" pod kątem do freezera, rzecz jasna nie na tym co teraz mam bo tego nie warto ulepszać :D BTW Na czym polea torture test w prime ? nazwa brzmi tak jak by mogła zakatować mojego celka ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie przymierzam sie do czegos takiego...

hmmm 30* mowisz... to bardzo ciekawe... bardzo....

ja na moim pentagramie przy fsb 236 mam w idle 39-40* w stressie dochodzi do 66-67* pasta AS5.. no i huragan w obudowie.

1614278[/snapback]

mam J a one sie mniej grzeja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo tez zalezy od producenta plyty i sposobu a raczej miejsca umieszczenia "czujnika" i odczytu temeratury.. ja wczesniej mialem gigabyte i temeratury byly 8-9 stopni mniejsze.... przesiadlem sie na abita i .... wielkie galy ... chlodzenie zamontowane i posmarowane z zegarmistrzowska precyzja a tu na wstepi 8-9 stopni roznicy... poczytalo sie forum i czlowiek dowiedzial sie ze abity tak juz maja.... ze powiedzmy nie zawyzaja... tylko "dokladniej" podaja temerature procka... wiec osoby majace te same procki z tym samym chlodzeniem na plytach roznych producentow moga miec rozne odczyty....

Pozdrawiam Szem

Edytowane przez Szemhazej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcą. Pasta się już dogrzała i tempertaury spadły o 3*

IDLE - 29*

STRESS - 52*

Torture Test polega na jak największym obciążeniu proca w celu sprawdzenia jego stabilności, a także temperatur jakie osiąga.

Edytowane przez Beckson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... przesiadlem sie na abita i .... wielkie galy ... chlodzenie zamontowane i posmarowane  z zegarmistrzowska precyzja a tu na wstepi 8-9 stopni roznicy... poczytalo sie forum i czlowiek dowiedzial sie ze abity tak juz maja.... ze powiedzmy nie zawyzaja... tylko "dokladniej" podaja temerature procka... wiec osoby majace te same procki z tym samym chlodzeniem na plytach roznych producentow moga miec rozne odczyty....

1614495[/snapback]

Zgadzam się niestety, że te odczyty to jedna wielka loteria. A prym wiedzie chyba właśnie Abit. Ostatnio "gul mi skoczył" jak zaktualizowałem bios do mojej AS8 (ostatni bios wprowadzał rekalibrację czujnika temperatury CPU). Odczyty zmieniły się średnio o 8-10 stopni w dół. Wygląda to tak, jakby obniżono próg odczytu temperatury o te 10 stopni, bo nie chce mi się wierzyć żeby mój P4 2800@3000 w idle miał 36 stopni na boxie, a w stresie 48 . 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi