Didymos234 Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Wielka prośba do Was: chcę się przesiąść na 64 bity, ale za bardzo nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem dla mnie. Konkretnie chodzi o Mobo, grafe no i powiedzmy proca - ale to już najmniejszy problem. Zastanawiałem się nad AMD 3000+ na Asusie A8N-E (NF4 Ultra): http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/...ASUS_A8N_E.html Płyta wydaje się sensowna, cena także (ok. 400zł) - ale pytanie czy to dobry wybór, i jeśli nie najlepszy to dlaczego ?!. Procek jak procek, jak nie starczy $ to najwyżej wezmę 2800+... No i dalej - grafa - najgorsza sprawa - dawno się w tym temacie nie obracałem - tym bardziej że chyba trzeba się przesiadać na PCI-E ? Myślałem o ATI X700 Ultra, widziałem gdzieś na allegro po 500-600zł (dla mnie MAX jak na kartę!)... Co o tym myślicie ? Jakieś inne propozycje ? No więc podsumowując - jaka płyta pod A64 (oczywiście s939) + grafa - no i jak to chłodzić (na mobo radiator na mostek?) i co na procka - jakiegoś miedzianego Zalmanka ? Co za grafę kupić do 500-600zł. Nie wiem czy Ati, czy może coś z NV (6600 GT - ale chyba sporo droższe ;/)... Ogólnie błagam o pomoc, każdy komentarz mile widziany, naprawdę... Pewnie ostatnio sporo ludzi się przesiada na 64 bity, więc może jakieś porady co do sprzętu ? Jeśli chodzi o kasę, to za procka+Płytę+grafę (z chłodzeniem) maksymalnie 1500zł myślę, no ale to MAX. Kłaniam się i dzięki z góry ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sienkos Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 co do grafy ja bym polecal cos takiego i to chyba kupie: http://www.pcprojekt.pl/index.php?str=kata...d_produktu=1995 z testow ktore czytalem to leje 6600gt. w sumie 40 zeta wiecje niz Twoja granica ale moze warto dolozyc. co do plyty tez mialem ten dylemat ale juz sie praktycznie zdecydowalem na epoxa 9NPA+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zobacz moj sig, sprzet ma 2 dni. Dlugo sie zastanawialem co kupic z ograniczona kwota i padlo na plyte asus wlasnie ten model co chcesz kupic. Bardzo fajna plytka, mozesz poczytac o niej jest specjalny topic o asus. Dalem za nia 385zl i w tej cenie nic lepszego nie kupisz na nforce4ultra. Procesor, hmm 2800+ ? te procki sa tylko na socket 754, teraz musisz kupic najmniej 3000+ najlepiej venice cana ~480zl. Jak trafisz na dobry proc to poleci na HTT 300, a kazdy powinien isc na 250-270. Grafa tu osoba wyzej poleca dobra grafa, ale dla mnie te 120zl bylo juz za duzo i tak musialem sie zmiescic w znacznie nizszej cenie 520zl za grafe Gigabyte 6600 Turboforce Ultra Edition czyli tak naprawde to jest czysty GT z obnizonym taktowaniem GPU o 50 MHz :) czyli zegary 450/1000. Wersja box, za 520zl rewelacja. Nie zapomnij policzyc cooler, jak ma sie kase na styk to 66zl moze zabraknac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 gdzies tutaj na forum czytalem ze asusy nie sa zbyt dobre i lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> cos innego... moze msi k8n neo4-f za 400 tyle ze w stosunku do asusa nie ma active armour i sata2 (jak dla mnie zbedne) ale z tego co czytalem to jest lepsza... poczytaj troche forum i sam zdecyduj byc moze jakies dfi czy cos innego co do grafy kupuj x800gt, nie ma co sie zastanawiac, 6600gt w tym momencie sie nie oplaca bo kosztuje tyle samo, jesli juz cos taniej to za 480 masz chlodzonego pasywnie x700 gigabyte ktory jest lepszy niz 6600, x700pro/ultra daruj sobie, wydasz kase na nic, lepiej podkrecic zwyklego (patrz moja sygnatura) co do proca bierz 3000 czyli najnizszy mozliwy i koniecznie venice.... na socket 939 nie dostaniesz 2800 venica aha i jesli cenisz cisze to musisz dolozyc 20pln na radiator na chipset (patrz moja sygnatura), we wszystkich plytach te wiatraki to wyjce... nadaja sie tylko do kasacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Po pierwsze dzięki dla moda za przeniesienie tematu... Ale wracając do tematu: oczywiście że racja, że 2800+ jest tylko na 754, dlaqtego biore 3000+ Venice - proste. Ale płyta - jak nie Asus A8N-E, to może GIGABYTE GA-K8NF-9 ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61881697 No i niezależnie od płyty - jaką brać chłodnice na CPU - coś z Zalmanów i słynnej serii Cu, czu może Freezera 64 (wydaje mi się strasznie duży, choć i w Zalmanach trzeba chyba czasem coś odgiąć :/ ?) No - czyli pomóżcie wybrać płytę. Grafe wezme CHYBA X700 (PRO?). No i pamięć - kupić duala 2x512, czy na razie 1x1GB i czekać na kaske żeby miec 2x1GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...