Skocz do zawartości
HoMisiek

Niepoprawne Dzialanie Zegara Rtc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam nastepujacy sprzet: Celeron 2,4 GHz S478 FSB 400MHz , 512 DDR 400 MHz (przy FSB 400 MHz pamieci chodza na 266 MHz), plyta główna: ASUS P4PE-X (chipset Intela, AGP x4, max FSB 800 MHz), karta grafiki: Sapphire Radeon 9600 XT 256 MB AGP 4x/8x (sterowniki: Catalyst 5.7) dysk: Maxtor 120 GB 7200 obr/min 8MB cache

Problem objawia sie tym, ze gra Need For Speed Underground 2 nie chodzi plynnie. Nawet przy 800/600 i srednich detalach mozna to odczuc. Gdzies na innym forum osoby mialy podobny problem. Okazalo sie, ze ich zegar w Windowsie nie chodzi plynnie. Obserwujac zegarek widac, ze 5 sekund idzie plynnie.. natomiast co 6 sekunda ma maly przestoj. Tak dzialo sie ludzom na plytach glownych Abita, oraz innych opartych o Chipset nForce2. Jak juz pisalem moja plyta oparta jest o chipset Intela, a takze wystepuje to zjawisko.. tzn. 6 sekunda jest nieco dluzsza. Na tamtym forum ludziom pisali, iz konieczna bedzie wymiana plyty glownej, im szybciej tym lepiej <_< Troche to dla mnie glupie, bo skoro wlasnie to mialo by byc przyczyna.. to kto wypuscil by tak niedorobione plyty na rynek :unsure: Szczerze watpie w powiazanie tych 2 rzeczy, no ale kto wie.

Ponoc czasami mozna wyeliminowac ten problem z zegarkiem podkrecajac magistrale FSB..

stad moje pytania:

1) czy ktos spotkal sie z takim problemem i wie jak temu zaradzic? sprawdzcie swoje zegarki systemowe..

2) jak podkrecic magistrale FSB? jesli to nie bedzie problemem to prosilbym o jakies linki od obeznanych osob. Wiem, pewnie ktos napisze ze temat byl poruszany wielkokrotnie, jednak szukajac wyswietla mi sie taki nawal informacji.. a malo ktory post jasno przestawia to zagadnienie.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.

Edytowane przez HoMisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat o NFS:U2+szukanie frazy "tnie"

Frequently Asked Questions

edyta:

jak wyglada sprawa w innych grach? tez sa zaciencia? jesli tak to

1)zmiana sterow grafiki na starsze. moga byc cat'y, omegi, dna itp

2)ostatnie stery do mobo

3)scan czy jakies robactwo sie nie zaleglo

I zmien tytul na konkretniejszy bo ten moze odnosic sie do 90% forum :mur:

Edytowane przez Orgiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy inne gry wczesniej tez chodzily podobnie, nie wiem jak teraz bo wczoraj zmienilem system. Dzisiaj sprawdze czy podobne zjawisko wystepuje w przypadku innych gier na swiezym OS'ie. Znalazlem taki temat o zegarze RTC. Jezeli okaze sie, iz nie mozna niz z tym zrobic to :mur: .

Co do sterownikow od grafy to mam Catalyst 5.7 na dolaczonych driverach od grafiki (wersja Catalyst 5.4) dzialo sie to samo. Sterowniki do plyty glownej mam te, ktore dolaczyli do cd.. niestety nie ma nowszych na stronie producenta. Dzisiaj posprawdzam inne gry i dam znac, co i jak.

------------------

Edit1: Nazwe tematu zmienilem, bo tamta faktycznie nic konkretnego nie sugerowala.

------------------

Edit2: Wlasnie odpalilem NFS U2 w rozdz. 800/600 na najgorszych detalach (doslownie wszystko wylaczone co tylko mozna), no i nie zobaczylem tego co spodziewalem sie zobaczyc.. gra chodzila plynnie ale i tak momentami przycinala. Przy tym taktowaniu proca, grafice i ustawieniach gry, wydaje sie to niemozliwe :mur:

Edytowane przez HoMisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm doszedlem do sedna problemu, mierzylem poprawnosc zegara i chodzi co do sekundy a to, ze co 5 sekund sie koryguje to jest normalna sprawa w Windows XP..

przyczyna mojego problemu jest sam procesor, Celeron 2.4 GHz FSB 400 MHz, rzeczywista 100 MHz, i 128 cache'u. Wszystkie procki z tej rodziny to muły. Celeron D jest o niebo lepszy, dlatego wpadlem na pomysl aby wymienic procka na Celka D , FSB 533, rzeczywista 133 MHz.. jednak napotkalem spory problem.

Mianowicie na tej stronie wypisane sa kompatybilne procki, jest wsrod nich Celeron D.. jednak na stronie producenta w dziale Support wypisane sa procki ktore plyta obsluguje... i tak kolejno dla P4PE-X nie ma tam celerona D nawet przy aktualizacji biosa na najnowszy tj. ver. 1007, co lepsze plytka P4PE-X/SE tez w/g info producenta nie obsluguje Celerona D.. mimo biosa w wersji 1008, a plytka P4PE-X/TE obsluguje Celerony D po aktualizacji biosa na ver. 1008. Wszystkie plyty oparte o jeden chipset :angry: , nie rozumiem czemu producent nie zaimplementowal to najnowszego biosa plyty P4PE-X obslugi Celka D :mur:

w Googlach znalazlem forum gdzie jakis chlopak pisal, ze na jakims Abicie nie chodzi mu Celek D na AsRocku tez nie chodzi, a na P4PE-X rusza odrazu.. wiec juz zglupialem :-| nie wiem komu mam wierzyc..

Rozwazajac kupno Celerona D kierowalem sie tym, ze plyte glowna juz posiadam. Bo jak przyjdzie mi kupic proca i okaze sie, ze plyta nie przyjmuje tego procesora to sie chyba zastrzele.

Stad moje pytanie:

Czy ma ktos moze plyte P4PE-X w tej wersji bez zadnych SE i TE i wkladal do niej Celerona D? Czy procesor jest obslugiwany przez podstawowa wersje tej plyty?

Bo jesli czeka mnie wymiana plyty, to bede juz inwestowal w sprzet AMD.. zawiodlem sie na Intelu. Jak mozna wypuscic Celerona (mowa o starej rodzinie procesorow Celeron chyba C1 jeszcze ze 128 KB cache'u) o tak malej wydajnosci :/ o dziwo producent zarzekal sie, ze procek ten mial byc do prac biurowych i rozrywki domowej z nowymi grami wlacznie, jednak po tym gdy okazalo sie, ze proc sobie nie radzi, zwinieto info o grach i pozostawiono jedynie zastosowanie procka do pracy biurowej :mur: Jak mialem Pentium II to nie bylo takich 'walkow' :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to chodzi, ze chcialbym uniknac wymiany plyty.. jesli bedzie to koniecznoscia to jzu wiem co wybrac, prawdopodobnie moj wybor padlby na Semprona 2800 S754 64bit, ma chyba najlepszy stosunek wydajnosci do ceny. No i plyta odpowiednia do tego, prawdopodobnie ASUS'owska.. ale tak jak mowilem, nie usmiecha mi sie ladowanie kupy kasy w kompa. Dlatego glownym priorytetem jest dla mnie wstawienie Celka D na obecna plyte glowna..

Poki co czekam na jakiegos "luznego" procka, ktorego moglbym przetestowac na mojej plycie.

Stad moje pytanie jest ciagle aktualne: "Czy ma ktos moze plyte P4PE-X w tej wersji bez zadnych SE i TE i wkladal do niej Celerona D? Czy procesor jest obslugiwany przez podstawowa wersje tej plyty?"

Edytowane przez HoMisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi