Skocz do zawartości
Varrol

Ma ktoś FCE? Mam pierwszy egzamin w piątek!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bede pewnie za rok zdawał. Więc jako możesz zdaj relacje w pt wieczorkiem... A mój kolega chyba zdawał jakiś czas temu i... oblał. Niechce Cię straszyć, ale słaby on z anglika jakiś strasznie nie był :wink: Może jutro jak go spotkam w szkole to pogadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bede pewnie za rok zdawał. Więc jako możesz zdaj relacje w pt wieczorkiem... A mój kolega chyba zdawał jakiś czas temu i... oblał. Niechce Cię straszyć, ale słaby on z anglika jakiś strasznie nie był :wink: Może jutro jak go spotkam w szkole to pogadam.

W sumie z anglika też nie jestem taki zły, bo na maturze (a zdawałem nową) miałem całkiem niezłe wyniki.

Np. Z rozszeżonej, która jest na podobny poziomie, co FCE (mam testy FCE z zeszłęgo roku i porównałem) miałem 75ptk. więc tak jakbym zdał na B. A od tego czasu wziąłem sporo korepetycji pod względem FCE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem zdawac pare lat temu, ale sie rozmyslilem.

Z Tego co wiem to speaking  nie jest taki trudny.  

Powodzenia  

PS Ile teraz kosztuje FCE?

Speaking jest najłatwiejszy - przynajmniej dla mnie - ale jest niestety najbardziej stresujący - na szczęście są na to środki :lol:

FCE kosztuje ok 500zł - trochę drogo, jeśli o mnie chodzi, ale gdyby był tani, to ludzie przystępowali by do niego nie przygotowani, (bo może się uda - a jak nie, to mała strata).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek mam pierszą część "Speaking" i jestem trochę zdenerwowany. Nie znosze ustnych egzaminów. Macie jakieś rady co mówić i co warto powtórzyć - coś z waszego doświadczenia. Trudno zdać?

FCE to pikus...serio...ja juz zdawalem go 3,5 roku temu (jak mialem 17 lat chyba) i szczerze Ci powiem ze specjalnie sie do niego nie uczylem...zdalem na C ale to mi wystarczy...a w tym roku w czerwcu zdalem CAE tez na C...i znow powiem ze mi to starczy bo tak jest na prawde...CAE jest troche juz rzeczywiscie trudniejszy ale nie do przesady... CPE ponoc wymiata ale na razie go sobie odpuscilem....

Na speaking'u przede wszystkim duzo gadaj, nawet rzeczy wydawaloby sie niepotrzebnych np: "You know...." , "Yes I agree with you" , "You're absolutely right" itp. Im wiecej gadasz tym lepiej (ale pozwol tez dojsc do slowa swojemu partnerowi :lol: )

Podsumowujac NIE PRZEJMUJ SIE...jesli jestes dobry z angola (miales na maturze pisemnej i ustnej 5 (jak ja :lol: :lol: :lol: :lol: )) to napewno zdasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem dumnym posiadaczem tego dyplomu! :twisted: 8) :twisted:

Zdałem go w tym roku ( chyba czerwiec, ale nie jestem pewien) a wyniki dostałem w sierpniu ( chyba).

Jeśłi mature zdałeś na 5 z anglika to nie masz się czego bać 8) . Ja do matury musze jeszcze poczekać ( mam 15 lat ). Ale i tak będe musiał ją pisać z anglika. Więc jakie rady? :

- nie masz się czego bać lub cykać, jeżeli się przyłożysz to napewno zdasz. 8)

- na "Speaking" dużo rozmawiaj ( używaj mądrych wyrazów :D ) ale niech między tobą a drugim gościem będzie rozmowa. Oceniom cię dodatkowo za podtrzymywanie rozmowy ( czy coś w tym stylu... nie pamiętam :lol: )

- dont worry by happy :D jeżeli będziesz zestresowany może ci żle pujść albo bardzo źle ( to 2 w moim wypadku :cry: ) ręce mi się trzesły przez cały egzamin, jak wyszedłem ze sali to miałem pot na czole i na plecach.

Mi najlepiej poszły: Listening, Reading, Use of Englisch.

Jak chcesz to moge ci przesłać skan dyplomu ( jaki ja skromny jestem :wink: :lol: :D )

Powiadom mnie jak przyjdą wyniki - pochwal się. :twisted:

a tak wogule to:

POWODZENIA!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek mam pierszą część "Speaking" i jestem trochę zdenerwowany. Nie znosze ustnych egzaminów. Macie jakieś rady co mówić i co warto powtórzyć - coś z waszego doświadczenia. Trudno zdać?

Ja zdawałem kilka lat temu (wtedy coś koło 300 pln kosztowało). Niestety dzień przed egazaminem tym 3-częściowym (bo speaking i listening) miałem innego dnia był mecz nba a ja jako wielki fan nie mogłem odpuścić i oglądałem do 5.30 a o 7.30 wstałem i pojechałem na egzamin. W sumie całość zdałem tylko na c ale i tak bo byłem zadowlony...

Najtrudniejszy był u mnie listening (chociaż niezły z tego jestem) bo była zła akustyka i do tego temat marny (coś o butach a nawet podeszwach...)

Tak szcerze to się trzeba postarać by nie zdać. Problem tylko w tym że przy 61 % (bo podajrze od 60% się zdaje) i przy 79% masz C a nawet ci tego nei napiszą :(

Miałem zdawać na studiach jeszcze LCCA ale jakoś brakło chęci...

Więc nie pękaj bo będzie spoko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uaaah! Już jestem po Speakingu. Nie było nawet tak źle, praktycznie jak już wszedłem do pokoju, to nerwy mnie opuściły i pełnu luz - ale zasługę za to ponoszą środki uspokajające :lol: Ale jak mi poszło, to nie powiem, bo nie mam pojęcia - myśle, że dobrze, bo dużo nawijałem.

Co do maturki, to zdawałem nową, więc za nia nie było ocen - ale była bardzo podobna do FCE. Podstawowy zdałem na 98ptk. pisemny i 95 ustny, a rozszeżony na 75 (ale poziom rozszeżonego jest powalający, niektórzy mówią, że nawet wyżej od FCE - zwłaszcza listening), poza tym poprawiłem trochę mój angielski od matury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi lepiej powiedzcie czy ktos zrobil Zentralmittelstufeprufung?

Mialem zamiar w tym roku zdawac i ZMP i ACE, ale cus mi sie zdaje ze dwoch nie pociagne.

Po Niemiecku... to jeszcze daleko przedemną (jeżeli w ogóle).

BTW. Jestem już po wszystkich częściach FCE, ale jak mi poszło, to nie powiem. Jednak wydawał mi sie łatwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholercia trzeba by tez kiedys za angielski sie ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ale jesli juz to zdecydowanie za TEFELa Ale to za rok narazie trzeba skonczyc DALF

Grzesio: a ZD robiles przed Mittelstufe? Bo sie zastanawiam czy nie sprobowac chociaz moja gramatyka niemiecka troche kuleje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh luzik na tych egzaminach najwazniejsza jest wiara w siebie:) na prawde nie sa takie trudne sam mam zdane FCE , w tym roku zreszta a od razu idac za ciosem wlasnie skonczylem zdawanie CAE i powiem ze nie duzo trudniejsze a poszlo mi calkiem niezle:) trza byc dobrej mysli:) co prawda nie wiem jaki poziom jest na naszej maturze (jeszcze 2,5 klasy lo :P) ale skoro poszlo ci varrol wtedy niezle to na luzie zdasz FCE (pooc matura ma byc odpowiednikiem FCE:)) powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholercia trzeba by tez kiedys za angielski sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ale jesli juz to zdecydowanie za TEFELa Ale to za rok narazie trzeba skonczyc DALF

Grzesio: a ZD robiles przed Mittelstufe? Bo sie zastanawiam czy nie sprobowac chociaz moja gramatyka niemiecka troche kuleje ;)

Niet, nie robilem ZD

Zabralem sie od razu za ZMP, i ciekaw jestem jak to bedzie - w czerwcu egzamin :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i gramatyke znać na blaszke

gramatyki to ja sie chyba nigdy nie naucze :( jakos nie potrafie... jak mam cos powiedziec napisac to jakos powiem ale jak ktos mnie zapyta powiedz cos tam w czasie jakims to legne :(

E tam nie przejmuj się, będzie dobrze, ja zamierzam :lol: zdawać w grudniu, heh, nie jest tak xle 5 a anglika mam w LO bez problemu, co do testów to ic dadzą kilkadziesiat pytań w kilku testach, bodajżę 5 części pisemnego i rozwiązujesz, masz uzupełnic prefixes prefixów samych jest około 18stu, lecz łączą się one, np. z rzezownikiem, przyiotnikiem, zależy czy jest to przeciwieństwo, czy nie itd. , przyda ci sie powtórka z Phrasal verbs : np. bring back smth, bring smth back - oba podobne lecz znaczą po polsku cos innego. powtórzyć warto takżę multi-part verbs, będzie tego od groma a i w usnym warto używać ich. Przykładowy pkt z zadania. podkreś prawidłową odpowiedź:

By next August, I ........... my exams and I'll be ready for a holiday.

A) will have been finishing

B) am finishing

C) will be finishing

D)will have finished

Prawidłowa odpowiedź to bodajże D :)

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej zapytaj osobę która cię do tego przygotowuje ...

no ale najważniejsze to żeby ci się łatwo rozmawiało i nie yyyy hmmm... tylko też typowi pomagaj .. będę zdawał za rok też się boje bo kumple co zdajo to po 18 lat a ja kurde co wylece taki 15 :) i kurde zajebiście podobno jest .. tak nam mówili .. nie stresuj się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

looki: mnie nikt nie przygotowuje ja sadze ze moja wiedza juz jest wystarczajaca na FCE ale moge sie mylic :( troche przespalem bo jak widze tutaj wiekszosc ludzi FCE zrobila w wieku 17-18 lat inni nawet wczesniej... a ja mam juz prawie 21 lat :( musze sie pospieszyc i dogonic reszte ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allen 3 najbardziej by mi pasowało E. I will finish ;-)

Ja zdawałem w czerwcu i dalej czekam na wyniki :D

Ale musze postraszyć tych co dopiero beda zdawać: było trudne!!! :?

Ale serio gadam, wszyscy moi kumple stwierdzili, ze byl dużo trudniejszy niz w poprzednich latach!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allen 3 najbardziej by mi pasowało E. I will finish ;-)

Ja zdawałem w czerwcu i dalej czekam na wyniki  :D 

Ale musze postraszyć tych co dopiero beda zdawać: było trudne!!!  :? 

Ale serio gadam, wszyscy moi kumple stwierdzili, ze byl dużo trudniejszy niz w poprzednich latach!

NIetety innej odpowiedzi nie ma niż A-D. Z tego co słyszałem to podobno, maja się teraz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za ludzi na egzaminach, bo za dużo osób zdaje, podwyższyć poziom muszą czy coś w tym stylu. Mimo wszystko trzeba się beidze lepiej starać. Od jutra miałem zaczac gramatyle powtarzac, już widzę że nie powtórzę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi