Skocz do zawartości
Kagan

Wszystko O Pentium 4 505/505j/506j

Rekomendowane odpowiedzi

SIEMKA ALL. Ostatnio pare osób (w tym ja) zainteresowało się p4 505... więc piszcie wszystko co o nim wiecie!!! :D

czekam na wasze odpowiedzi. pozdro

p.s. prośba do moderów o przylepienie topicu!

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chroni przed pewnymi rodzajami wirusów, zapobiega zapchaniu pamięci jeżeli dobrze pamiętam. A co do procka jeżeli tylko ktoś ma okazje kupić egzemplarz który wkręca sie na szyne 200 to na jego miejscu brałbym z pocałowaniem ręki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chroni przed pewnymi rodzajami wirusów, zapobiega zapchaniu pamięci jeżeli dobrze pamiętam. A co do procka jeżeli tylko ktoś ma okazje kupić egzemplarz który wkręca sie na szyne 200 to na jego miejscu brałbym z pocałowaniem ręki

1613244[/snapback]

tylko jaka będzie dobra pod niego płyta z jakichs tanszych:D??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego P4 podkręciłem tak dla małego testu na 3,9 GHz. Wszystko było stabilnie przeszedł SuperPI 16MB. Dalej już nie kręciłem, bo miałem kiepskie chłodzenie (BOX COOLER).

PS. Ostatnio dowiedziałem się, że mam najlepszy steppnig do O/C - chodzi oczywiście o E0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak?

pisalem juz o tym w innym temacie mialem taki procesor i po przekrosczeniu szyny 200 HT bylo aczkolwiek widzialem procki ktore po tym zabiegu dalej HT nie mialy:)

co do podkrecania to 230 max szyne mialem i full stable dalej nie probowalem

duzo mniej sie grzeje niz seria na szynie 800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc który nie ma FIZYCZNIE HT NIE BEDZIE GO MIAL!!

1614135[/snapback]

skąd wiesz..... najlepszym sposobem na dowiedzenie sie tego jest zakup tego proca....może ktoś go ma i sie wypowie??

to dziwna sprawa... na jednym działa na drugim nie... :blink:

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 505j i póki co daje się podkręcić na 3380MHz. Szyna na 169MHz. Podniesienie do 170 konczy się natychmiastową zwiechą systemu.

Mam wrażenie że to problem z pamięcią, póki co testuje.

1618907[/snapback]

1. Te twoje Hynix'y to 400MHz?? Jeżeli nawet nie to nie wydaje mi się, żeby pamiątki padały.

2. Zwiększałeś napięcie na procku? Jeżeli nie to nie znacznie podnieś.

3. Jak nie podnosiłeś napięcia RAM'u to możesz troszkę podnieść.

4. Jak powyższe czynności nie pomogą, to poluzuj timingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już skorygowałem podpis. Rzecz dotyczy pierwszego konfigu.

Co ciekawe zmieniałem dzielniki, przez co pamięć miała dużo mniejsze taktowanie, ale efekt był identyczny.

Zredukuje jeszcze CL,RAS itp moze to cos zmieni.

1618995[/snapback]

A HT działa ci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po różnych testach okazuje się że mój procek (P4 505J) ma zablokowaną górną granicę FSB. Na 169MHz*20 chodzi idelanie, jeden MHz więcej i zwiecha taka że tylko reset cmosa pomaga.

Bez obciążenia temperatura 28-32 st. w zależności czy mam zamkniętą obudowę (cooler Pentagram CU120+na 1200 obr.) przy stresie 55st. max.

Wygląda że spokojnie wytrzymał by więcej. Potwierdza to tezę że nowe procki z serii "J" to dobry materiał do podkręcania, byle by nie miały zabezpieczeń takich jak w tym procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodawałem, ale niewiele. z 1.37 na 1.5V.

Nie wiem jak wysoko mogę podnieść napięcie żeby nie uszkodzić procka.

1635059[/snapback]

siema. 1,5v jest bezpieczne jeśli masz dobre temperaturki, na 1,55 tez bedzie działał, ja miałem swoją celine i szla z 1,325 na 1,65 także spoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi