marcin2277 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Witam! Jestem linuxowym n00bem, więc zgodnie z wieloma postami na początek zainstalowałem Mandrive 2005 LE. Wszystko było w pożądku doputy, dopuki nie zechciałem zainstalować aMule. Podczas kompilacji wystąpił tzw. error: :mur: potrzeba wxGTK. Spoko. Przy próbie jego kompilacji napisało że potrzeba GTK+, więc próbowałem go kopmilować. Tu też wystąpił error: :mur: potrzeba Gliba, Pangoo i Atk. Zaczołem od Gliba - poszło wszystko ok. Atk i Pangoo równierz udało mi sie skompilować., więc powróciłem do GTK+. I znowu error: :mur: ku mojemu zdziwieniy wyskoczyło, że potrzebna wersja Gliba to min. 2.7.1 (takie coś wyskoczyło: Requested 'glib-2.0 >= 2.7.1' but version of GLib is 2.6.3 configure: error: Package requirements (glib-2.0 >= 2.7.1 atk >= 1.0.1 pango >= 1.9.0) were not met. Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you installed software in a non-standard prefix. Alternatively you may set the BASE_DEPENDENCIES_CFLAGS and BASE_DEPENDENCIES_LIBS environment variables to avoid the need to call pkg-config. See the pkg-config man page for more details. ) choć właśnie tą wersje skompilowałem 10 min. wcześniej. :mur: Nie wiem co zrobiłem źle lub czego nie zrobiłem ponieważ to mój pierwszy linux więc prosze was o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btal Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Źle, bardzo źle kombinujesz, i to pod górkę. Nic nie musisz kompilować, wystarczy że dodasz bazę pakietów (z konsoli, jako root): urpmi.addmedia rozne ftp://mandrivauser.de/rpm/GPL/andyrtr/2005/RPMS/ with hdlist.cz Później tylko "urpmi amule", odpowiedzieć "y" na pytanie czy ma ściągać pakiety zależne i będzie działać. Aha, wywal te rzeczy które wcześniej pokompilowałeś (make uninstall). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin2277 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedz już sie aMule ściąga, jakby niedajboże coś niezadziałało to licze na waszą pomoc a jak narazie to trzymajcie kciuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin2277 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Wszystko dziła jest OK. Już ściągam pierwsze pliki. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...