Skocz do zawartości
Laozi

Bios ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Moj problem jest nastepujacy, otoz mam plyte glowna gigabyte, chyba nie wazne jaka. i instalowalem nowy bios przez windows, w tym samym momencie padl mi zasilacz.. teraz przez ten wypadek komputer czesto sie restartuje a wlaczac to go trzeba 2 razy bo nie ruszy inaczej... wciaz, nie wiem czy to napewno przez bios bo podkrecalem procka ostatnio... ale jesli bios - czy mozna to jakos naprawic czy trzeba kupic nowy ?! aha i gdzie kupic nowy bios bo sporo sie rozgladalem i nie widzialem nic...

[[ bios award. 2mbits. ver-F4 ]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj jeszcze raz bios, czasem nowy bios moze byc gorszy od starego i na nowym moga wystepowas resety. Kosc biosu mozesz kupic w sklepie komputerowym lub na Alegro. Mozesz terz sie pobawic timingami pamieci bo nowy bios mugł je zle skonfigurowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, a jak zmieniac timing pamieci ?

no wlasnie nie wiem.. ja pozniej instalowalem ten bios na nowo, ale ten sam i dalej jest ten sam problem, nie wiem jak zainstalowac wczesniejsza wersje biosu bo jest tylko opcja update - brak innych mozliwosci, no przynajmniej mi nic nie wiadomo o nich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laozi napisał(a):

Moj problem jest nastepujacy, otoz mam plyte glowna gigabyte, chyba nie wazne jaka. i instalowalem nowy bios przez windows, w tym samym momencie padl mi zasilacz.. teraz  przez ten wypadek komputer czesto sie restartuje a wlaczac to go trzeba 2 razy bo nie ruszy inaczej... wciaz, nie wiem czy to napewno przez bios bo podkrecalem procka ostatnio... ale jesli bios - czy mozna to jakos naprawic  czy trzeba kupic nowy ?! aha i gdzie kupic nowy bios bo sporo sie rozgladalem i nie widzialem nic...

[[ bios award. 2mbits. ver-F4 ]]

1613063[/snapback]

Wgraj jeszcze raz najnowszy bios ze strony producenta i nie zadnym WinFlaschem bo to sie wlasnie tak konczy, odlalasz kompa z dyskietki systemowej 98 albo czegos takiego i flasciach!esz z DOSA. Przy okazji sprawdz jak ze stabilnosciami napiec na tej nowej zasilce. Powodzenia :).

Jak podkrecales procka ostatnio to jeszcze zobacz czy na plycie nie postrzelaly kondensatory, bo tak sie wlasnie zachowuje :? :? :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytki Gigabyta maja dual bios -- dwie kosci programowales głowna kosc i sie uwalila

dlatego przy uruchamianiu kompa odpalasz raz

- płyta próbuje startnąc z uwalonego biosa

- reboot płyta kuma ze nieteges i startuje z zapasowego (nieuaktualnionego pewnie w dodatku)

jak ożywić tą kostkę to nie wiem

poczytaj manuala albo doka do flaszera gigabitowskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi