Skocz do zawartości
Garreat

Nowe Mobo...

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze, witam wszystkich na forum, jestem tu nowy :thumbup: .

Po około pięciu latach używania mojego kompa (Celek 600MHz, Riva TNT2 M64 32MB, 384MB RAM, mobo GB 6BX7+ _owned_) naszła chyba wreszcie pora żeby coś zrobić w kierunku lepszego sprzętu :).

Ogólnie interesuję się informatyką, sprzętem ale nowy komp, MÓJ komp to nie przecież pierwsze z brzegu komponenty, no więc trzeba się zastanowić. Pare miechów czytania ^^ no i uzbrojony w teorię lecę na Komputronik poskładać coś sensownego. Z początku skłaniałem się do architektury Intela, ale z czasem zrewidowałem swoje poglądy i stwierdziłem że znacznie lepsze będzie dla mnie AMD... kompa używam generalnie do wszystkiego... granie (ponad 50% mojego czasu przed monitorem), internet itd przy czym nie zajmuję się żadną kompresją video ani obróbką grafiki na poziomie y600beta900 ;) więc wybór chyba oczywisty.

Pozostało mi kilka wątpliwości które opiszę później... w każdym razie, jeśli miałbym zamawiać kompa w tej chwili to konfiguracja wyglądałaby o tak:

Mobo: Gigabyte K8N Ultra-9 Nforce 4 Ultra

Proc: AMD Athlon 64 Venice 3000+ bulk

Cooler proca: Arctic cooling Freezer 64

RAM: 2x512MB DDR400 Kingmax CL 2,5

VGA: Leadtek Geforce 6800GT 256bit 256MB RAM

Dysk: Hitachi 7K80 80GB SATA II

Nagrywara DVD: Nec 3540A bulk

Zasilator: Chieftec GPS-400AA-101A 400W ATX 2.0 bulk

Obudowa: Modecom Platinium bez zasilacza of coz

I wentyl do niej: Arctic Cooling Fan 3 TC

Dobra, czas przejść do "wątpliwości" ;).

Podstawowa z nich dotyczyła doboru mobo... normalnie nie moge z tym spać ;).

Po przeglądnięciu ofert sklepów, stron producentów, opinii użytkowników itd. swój wybór zawęziłem do 2 płyt:

ASUS A8N-E i Gigabyte K8N Ultra-9

Dlaczego jestem wstępnie na GB? Przede wszystkim dlatego, że nie ma cholernego pierdzącego wiatraczka na chipsecie. Na wielu zagranicznych forach userzy skarżyli się na ten sam problem: nie chodzi o sam, podobno uciążliwy szum tegoż coolerka, ale o to, że w użytkowanym intensywnie komputerze badziew ten nie wytrzymuje i walą mu się łożyska. Przez to otrzymujemy niepokojące odgłosy prosto z obudowy :(. Podobno płyty ASUSa z serii EYAZ mają cooler w poprawionej wersji, ale wciąż nie wszystkie płyty na rynku są z EYAZ. Do tego inni userzy skarżyli się na cienką pracę zintegrowanych muzycznych - problemy z przednimi głośnikami w zestawach 5.1 (ALC-850) i sieciówek - mają problemy z pingowaniem, wysypują komputer przy prgramach p2p. Problem FSB>250 przy 1T na pamięciach mnie mało obchodzi, gdyż RAMów wyczynowych nie mam w planach a i podobno Athloniki wolą wyskoie timingi niż wysokie FSB RAMów. Nie działa nTune... Na plus Asusa można zaliczyć cenę, rozmieszczenie złącz, 2 dodatkowe złącza wiatraczków (pomijam chipset + CPU + zasilanie) i radiator na przetwornikach, który imo jest i tak dla picu ;). Niemniej płyta, jak na swoją cenę jest zdecydowanie warta uwagi.

Co ma za to GB? Ma FireWire i drugą sieciówkę, które zawsze może się przydać. Do tego o 4 więcej SATA (choć to już bardziej w kategoriach bajeru). Minusy GB - radiator na chipsecie gorący, chociaż wszystko ok, to grzałka nie wskazana of coz. Jednak wole to jak wiatraczek, którego zamiana poniesie za sobą dodatkowe koszty i utratę gwarancji. Napięcie RAMów można podnieść tylko do 2.8V - choć tutaj sprawa ma się podobnie jak z problemem FSB>250 u ASUSa. nTune nie działa również tutaj, choć w modelu GA K8NXP-9 i jego odpowiedniku na SLI kwestię tą rozwiązały nowe biosy. Można liczyć na to samo myślę :). Występują pewne problemy z odczytem napięć i prędkości wiatraków w pragramach typu SpeedFan, Everest. Ciekawe, że soft GB podobno radzi sobie z tym dobrze. Podobno specjalne łatki rozwiązują te problemy... Niestety GB posiada tylko 3 standardowe wejścia wentylków :(. Jednego można podłączyć do złącza chipset fan (pasywne chłodzenie, więc jest pusty). Co w przypadku, gdybym chciał więcej?? Zostaje przejściówka molex -> 3pin. Rozmieszczenie złącz bez zarzutów. Ponadto GB charakteryzuje się nieco wyższą nominalną wydajnością (bardzo zbliżoną do płyt Epoxa i MSI).

W kwestii OC obie płyty są niemal identyczne... proca można kręcić do FSB 300 i może nawet wyżej, na RAMach są pewne ograniczenia, które jak już pisałem są dla mnie mało istotne. GB oferuje możliwość zmiany napięcia chipsetu (która i tak mi sie nie przyda ;)).

No i cóż, to by było na tyle :D. Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że dotrwaliście do tego momentu ;).

Z góry thx za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi