Skocz do zawartości
Artik16

Procek Socket A Byle By Lepszy Od D1800

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Duron 1800, Asrock K7s8x 2x256MB DDR400, Galaxy 6600GT i zasilacz Chieftec GPS 350EB-101a i mam takie pytanie czy jest jakiś procek do 300zł co byłby sporo lepszy od Durnia, tylko chodzi o procesor nowy i nie podkręcany. Byle by polepszył warunki dla 6600gt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nowy to chyba tylko Sempron 3000+ na jądrze Barton, ale on kosztuje coś koło 400 złotych. Chyba lepiej sprzedać starą płytę oraz proca i kupić jakiegoś Seprona S754 + płytkę na NF3 250 ewentualnie spróbować podkręcić to, co masz.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecił jeszcze jakiegoś Bartona, ewnetualnie (jak nie chcesz podkręcać) to najwydajnieszego z Atlonów, czyli (chyba) 2600+. Z tym że na twojej płycie nie wiem jak bedzie z ich wydajnością. Ale jak zauważył luk1999 trzeba sie chyba rozglądać za czyms na s754 lub 939 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tyle że teraz może mi braknąć na S754, a pozatym mój zasilacz nie wytrzyma chyba. Bo Sempron na S754 + płyta główna to może i kasę zdobędę bo to co zarobie to mi raczej nie starczy. Ale mam Chieftec 350GPS EB101A i nie wiem czy uciągnie narazie Sempa 2500+ i płyte nForce3 250 + 6600gt i spawara dvd :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na Semprona 2500+ ze względu na 256KB L2 i Płytę Gigabyte GA-K8T800 na Via K8T800 na AGP 8Xi czy ten zestawik byłby dużo szybszy od mojego Asrocka Sis746FX i Durona 1800?? Bo nie wiem czy warto pakować 500zł po to by 6600gt nie mógł pokazać na co go stać, chociaż w 60%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i lepiej tego Bartka tyle że na Chieftec GPS350EB 101A sobie nie wykręcę go na 200Mhz, zwłaszcza że w kontakcie mam 210V zamiast 240V, i z tąd mam niskie napięcia. A pozatym Athlona XP już nie kupię w moim mieście. Tylko Semprony Albo Athlony 64 i oczywiście Intele. Bo po dostaniu wypłaty i oddaniu długów zostanie mi około 450zł i oczywiście mogę liczyć na 30-40zł od rodziców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kup sobie Sempa na rdzeniu thorton zbartonuj go najlepiej gdyby był to model z mnożnikiem 10-10,5-11-11,5 powyżej jeśli będziesz chciał startować na fsb 200 będzie trzeba dovoltować, chyba ze trafisz na model z odblokowanym mnożnikiem a jeśli chcesz zmieniać płytę to polecam DFI to na razie tyle, a i jeszcze S754 to platforma bez przyszłości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za taką kase nie ładuje sie juz w socket A :mur:

a co do zasilacza to raczej uciągnie, chyba ze ja mam magicznego modecoma 300gtf który ciagnie spermona 2600@2600mhz i gigabyta k8ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie teraz chcę taki proc by mi karta pochodziła w miare dopóki nie kupię S939 za rok zostało mi 330zł na procka, to Semprona 2600+ mogę łyknąć lub Bartka, wolałbym sempa bo mogę w pewnym sklepie a bartka to już tylko na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez sens. mialem takiego duraka jak ty i bez problemu chodzil 185x13,5 2V co daje 2,5ghz malo? pewnie za duzo 2V :> moja sztuka na 166fsb (ze 133) chodzila bez podnoszenia napiecia. a 2,25ghz starczy spokojnie. i naprawde szkoda kasy na bartona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez sens. mialem takiego duraka jak ty i bez problemu chodzil 185x13,5 2V co daje 2,5ghz malo? pewnie za duzo 2V :> moja sztuka na 166fsb (ze 133) chodzila bez podnoszenia napiecia. a 2,25ghz starczy spokojnie. i naprawde szkoda kasy na bartona.

1617981[/snapback]

Tylko musiałbym kupić jakąś płytę do O/C oraz jakieś chłodzenie bo takie napięcie tylko z drutmodem. Mi osobiście chodzi bez problemu na 155x13,5 na napięciu 1,5V+5%,czyli 1,575V.A jakbym kupił jakiegoś AthlonaXP który się dobrze podkręca + jakaś tania płyta na nforce2 i by grało tylko o jakich oznaczeniach musiałby być ten Athlon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bedzie szybszy szyna 333 przyśpieszy trochę ramy bedziesz miał zapis ~2050MB/s odczyt ~700MB/s, pozatym 256 pamięci podrecznej L2 bedziesz mógł ogladać 3 filmy na raz :D zauważysz jakiś progres w FPS'ach i rochę chybciej beda się ładować aplikacje i gry mnożnik nawet całkiem całkiem powinien polecieć na 2200MHz, osiagniesz to na standardowym chłodzeniu i prawdopodobnie bez zmiany napięcia i bedziesz miał coś na podobę Bartka gdzieś nawet widziałem, że TBredy i Thortony z 256L2 przacują praktycznie jak Bartony na tych samych taktowaniach wiec sądze ze te 512L2 to tylko cieszy oczy i nic wiecej (takie jest moje zdanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

melsoon - nie ten sempron :E chyba chodzilo o 2,6+ - ten ma co prawda 128kb L2 ale kop przy wiekszym L2 w grach taki jak wogole (to samo w k7 w zasadzie, dlatego durak dobry... ;) ) ale kompletnie inna architektura. wydajniejsza. przy standardowym 1,6ghz to to jednak cienkie jest. ustawic HTT300 napiecie 1,5V i powinno dzialac (bo ja jestem wrozka i wiem co kto wyciagnie :lol: )

ale mowie ci. ten asrock (k7s8x tak?) w rev 3 to swietna plytka. po zatym na wsparcie dla 166fsb. kolega na tym kreci. doszedl do chyba 199mhz :) tylko wygrasz jakiegos tam honeya czy cos i mozesz nawet tajmy regulowac. :)

ale nie - ten bos nie lubi kart nvidii... :E. a vcore nie mozesz wiecej podbic? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak chodziło mi w mojej poprzedniej wypowiedzi o semprona 2600+ 128KB to on ma ale L1, a tego kopa np pomiędzy TBredem a Bartonem (na takim samym taktowaniu) nie odczujesz bo praktycznie jej nie ma wg tego testu który ogladałem, a co do duraka ogólnie mówiąć dostawał zawsze i był w tyle za AXP (biorąc pod uwagę takie same taktowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obecnej sytuacji cenowej nie ma sensu kupowac czegokolwiec co jest zwiazane z socket a... semprony 64 box kosztuja po 200 z hakiem.

@ Artik16

Przelec ten temat od gory do dolu i zobacz ile razy napisales posta pod postem, tak nie wolno. :rulez: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli do czerwca to poszalej z durakem, pozakładaj wszystkie mody na płytkę, zmień BIOS na 2.52a, dowal durakowi 2GHz i zAthlonuj go (nawet nie wiem czy się da) pobaw się płytka poprostu, tak ja ja swoim byłym Celkiem 0,4GHz@0,7GHz (rip) :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz uciagnie z palcem w d taki zestaw wiem bo mam tego chiefa i to dobra zasilka.

Kup semprona 2600+ 64 bit do tego płyta k8ns i będziesz zadowolony.

a jak kupisz coś na s.A to za 2 miesiace będziesz sobie pluć w brode co za badziewie kupiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak mówicie, prubiowalem tego ?Durona przez łączenie mostków ale nie poskutkowalo a lutowalem go lutownicą zgodnie z instrukcją bios mam 2.20a lupię jakieś dobre chlodzenie na durona i puszczę go na 155Mhz FSB i będzie git dobra dzięki ibede dalej zbieral na S939 lub 754. Zamykajcie chyba ze ktoś hcce rozwijać ten temnt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...