mechl!n Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 (edytowane) Fotki na interii więc czasowo mogą być niedostępne. Większość darmowych FTP jakie znalazłem nie pozwala na hotlinkowanie a więcej szukać mi się nie chce (założyłem 10 kont). Jeśli znacie jakiś bezproblemowy FTP (z wyjątkiem lycosa i imagesharka) proszę o info. UPDATE: zmieniłem serwer- ciekawe czy nie będzie jakichś limitów... Jedną z wielu modyfikacji (poczynionych w czasie mojej absencji na wodnym) jaką chcę Wam przedstawić jest modyfikacja nagrzewnicy od znanego polskiego busa- żuka :-). Jest to modyfikacja "in progress" więc na efekt końcowy przyjdzie poczekać kilka dni. Cała nagrzewnica wykonana jest z mosiądzu- zbiorniki, kanały i lamele. Ciekawe jaki ma to wpływ na jej wydajność... Oto ofiara modyfikacji: Jak widać poprzedni właściciel "modował" ją czarną farbą ;-). Nagrzewnica okazała się grzechotką- potrząsanie nią powodowało "grzechotanie" zbędnej jej zawartości. Cel modyfikacji pozostał niezmienny- czyszczenie mechaniczne i nadanie nagrzewnicy PRO wyglądu. W tym konkretnym wypadku doszła jeszcze przeróbka nagrzewnicy na dwuprzejściówkę. Wnętrze- stosunkowo czyste. W zbiornikach było jednak full luźnego kamienia który grzechotał :-) (wielkości uniemożliwiającej wypadnięcie przez rurki). Tylko jeden kanał był całkowicie zatkany. Kilka kąpieli we wrzątku z proszkiem do prania + przetykanie kanałów brzeszczotem całkowicie ją wyczyściło (nawet z farby): Jak widać nawet lamele (które poprostowałem oczywista) odzyskały kolor mosiądzu. Rurki w pokrywach zbiorników okazały się zgrzewane- stanowiły integralną z nimi całość- na nic zdało się rozlutowywanie. Cóż... uciąłem je: Otwory zalutowałem groszówkami. "Tylną" pokrywę zbiornika "odchudziłem"- skoro ma to być dwuprzejściówka nie było potrzeby aby tylny zbiornik był tak wysoki jak w jednoprzejściówce. W górnej pokrywie zastosowałem podział znany z łady- gumowa przegroda. Odpowiednio wyprofilowaną gumę grubości 1cm wkleiłem w pokrywę silikonem- całość po skręceniu drutami (bo guma miała odpowiedni naddatek i odpychała pokrywę zbiornika) zlutowałem: Otwory czekało "wypełnienie" gniazdami z gwintem 3/8": Tu już wlutowane: Boki wykonałem z odpowiednio wyprofilowanej blaszki: Pozostaje [szpachlowanie + szlifowanie] x dużo i malowanie. Zastanawiam się, czy lameli nie psiknąć tylko lakierem bezbarwnym- jakoś nie podobają mi się płaskie lamele malowane na czarno... Nie wiem tylko czy uda mi się "wyciągnąć" z nich biel mosiądzu (jakoś się na to nie zanosi). Ewentualnie psiknę je na inny niż czarny mat kolor... - CDN - prawdopodobnie w weekend Edytowane 26 Sierpnia 2005 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 wow jak zwykle perfekcyjna robota:) jak tylko dorwe jakiegoś żuczka to zrobie go na twój wzór ;) hmmm do tych blaszek będzie mozna przykręcić wentylek 12cm??? tzn tak jak w serii black ice??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Fotki nie działają (transfer przekroczony), wyślij mi je na maila skinny500@o2.pl to wstawie je na serwer i pośle linka na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomarek Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Moglibyśmy razem pracować,też lubie dobrą robote. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Midzio, zwłaszcza ta obudowa i proste finy!! Możesu pomalowac blache na czarno a finy z zewnątrz na czerwono. Może by to fajnie wyglądało .. nie wiem, tak tylko strzelam!! Przyszłym posiadaczom wc polecam nagrzewnki Mechl!na, mam takową i sprawuje sie cudownie. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 W blaszkach nie będzie otworów mocujących wentyl- z kilku powodów. Raz- blaszki są przy samych lamelach a do optymalnej pracy nagrzewnicy potrzebny jest 2-3cm shroud. To dlaczego nie zrobiłem takowego? To kwestia indywidualna- wentyl można założyć z jednej i drugiej strony chłodnicy, może ciągnąć lub dmuchać. Żuk ma takie gabaryty, że "wchodzi" na niego jeden wentyl 120x120 lub dwa 80x80 (być może też 92x92- muszę to sprawdzić). Zbyt dużo opcji aby pokusić się o zintegrowanie shrouda z chłodnicą... Bomarek -> prawdopodobnie tak- widziałem Twoje WC :-). Miazga82 -> rozważam takie rozwiązanie. Jeśli nie uda mi się "wybłyszczyć" lameli zostaną psiknięte na żółto, pomarańczowo, czerwono lub brązowo. Niestety pierwsze próby na innej nagrzewnicy nie wypadły zbyt pomyślnie- farby te nie są matowe, niedokładnie kryją i jakoś tak błyszczą. Dostępu do matowych nie mam (tylko czarna). Może jednak przeproszę się z czarnym matem na lamele (bo reszta będzie czarno-matowa oczywiście). Zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 NIestety nie będzie to wydajniejsze niż duży fiacior/poldek miałem obie więc moge porównać, a 2 x 120 da się zmieścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 BENITO -> cudów się nie spodziewam... mniej kanałów, proste i mosiężne lamele, mniejsze wymiary (oprócz grubości). "2 x 120 da się zmieścić" - być może w przypadku jednoprzejściówki. Po przeróbce dosuwając maxymalnie do gniazd 3/8" wentyl 120x120 drugi wchodzi mniej-więcej w połowie (+ pamiętaj że o połowę obniżyłem pokrywę drugiego zbiornika). Być może podejmę się testów odpicowanych nagrzewnic wszystkich dostępnych mi marek: fiat/poldek, łada, żuk, japońce duże/małe, harrisy duże/małe. Przydało by się coś takiego- wreszcie wiadomo by było której nagrzewnicy należy się miano królowej. Być może to nie łada :) ... Pierwsze szpachlowanie: - CDN - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Własnie z Mućkiem cośtakie go niedługo będziemy robić. Już mamy BIP i BIP2 na stanie , a z proline weźmie sięjeszcze Extreme i porównamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 ogłośmy zrzutke nagrzewek userów tweaka :lol: każdy kto moze niech da inny model [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Własnie z Mućkiem cośtakie go niedługo będziemy robić. Już mamy BIP i BIP2 na stanie , a z proline weźmie sięjeszcze Extreme i porównamy. 1617083[/snapback] Znaczy będziecie porównywać BIPy czy BIPy i samochodówki? Bo porównanie samych BIPów gdzieś już chyba widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Znaczy będziecie porównywać BIPy czy BIPy i samochodówki? Bo porównanie samych BIPów gdzieś już chyba widziałem. 1617565[/snapback] Bipy i nagrzewnice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 no no no, Mechl!n podziwiam twoj zapal do babrania sie z tym zlomem :D wazne ze dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Bipy i nagrzewnice :) 1617667[/snapback] do boju Panowie, do boju jak najprędzej! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Ostatnie (mam nadzieję) poprawki: "Dół" już wyprofilowany na gotowo: ryba -> zawsze to jakaś odmiana- ile razy można pokazywać modowanie fiata ;-). - CDN - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 no wiesz odmiana odmiana, ale moze kiedys sie szarpniesz na przerobienie miedzianej duzej chlodnicy na kilka malych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 bardzo ładna :D boki są z blachy tzn nałożona blacha na nagrzewke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Jak zawsze profesjonalna robota ;) Jak widzialem Twoja nagrzewke fiata na allegro co kupil miazga to naprawde nie moglem wyjsc z podziwu! Sie dziwie ze wtedy sie na nia nie szarpnalem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Hehehe, no licytować trzeba było ostro! Pytanko do mechl!na: jak i czym formujesz boki po szpachlowaniu? I jak to robisz ze to takie równe wychodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Jeśli miałbym takie zdolności jak ty Mechl!n to spróbowałbym zintegrować jakiegoś schrouda od razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 A ja tylko podziwiam prace :) Sam już zlokalizowałem nagrzewke kadeta, kto wie może się na niego szarpne :wink: Tyle że 3 klasa lo może kolidować z hobby... mechl!n chyba najśliczniejsza nagrzewniczka jaką widziałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Dzięki. Myślałem o kupnie chłodnicy np od syreny, warszawy (o ile dobrze pamiętam miedziano mosiężne i układ lameli jak w BIPach/fiatach) i zrobieniu z niej kilku mniejszych. Problemem jest brak blaszek mosiężnych/miedzianych z których trzeba by wykonać pokrywy zbiorników... Ale nie mówię nie :-). Szpachlowanie- strasznie upierdliwa robota- pisałem już o tym kilka razy. Najpierw obróbka pilnikiem, następnie najgrubszym papierem, następnie papierem na drewnianym klocku w celu wyprofilowania założonych kształtów. Później uzupełnianie braków, szlifowanie, uzupełnianie, itd. Na końcu szlifowanie całości stosunkowo drobnym papierem (500). To tyle 8-). Boczne blaszki przyklejone do nagrzewnicy silikonem/szpachlą- zależy co bardziej mi pasuje. Ople (a właściwie harrisy) mam trzy- tico (na ukończeniu), corsa i rekord. Nie omieszkam zaprezentować ich modyfikacji i chyba pokuszę się o porównanie ich wydajności. Dziś kończę szpachlowanie- wieczorem malowanko więc być może jutro zamieszczę foty gotowego żuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 kupiłem dzisiaj szpachle ale z włóknem szklanym,, innej nie było ;/ jak z jej obróbklą? tak jak w zwykłej? moduje rekorda :D oby był szczelny...<_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Nawet szybko Ci to idzie. Z opowieści mechlika wynika że Twój garaż wygląda jak wyrocznia każdego wc'ekowca :> Gratuluje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 no cóż gdyby jeszcze zrobić gwinty na jakieś wiatraki, to była by świetna, ale i tak poziomu nie opuszczasz, dobra robota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Ładna, tylko jedno mnie zastanawia, dlaczego na każdej focie finy wyglądają jakby były innego koloru. NA pierwwszej wyglądają tak jakby były pomalowane na czarno, na przedostatniej jakby były aluminiowe, a na ostatniej tak jakby były miedziane. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 teraz to to nie jest nagrzewinica z zuka a z mercedesa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 Ładna, tylko jedno mnie zastanawia, dlaczego na każdej focie finy wyglądają jakby były innego koloru. NA pierwwszej wyglądają tak jakby były pomalowane na czarno, na przedostatniej jakby były aluminiowe, a na ostatniej tak jakby były miedziane. :D 1626315[/snapback] Oswietlenie... Tylko dlatego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 1 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2005 (edytowane) No no... z takiego złomu takie cudo zrobić. Respect B) Edytowane 1 Września 2005 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...