Skocz do zawartości
mechl!n

- Historia Kilku Nagrzewnic -

Rekomendowane odpowiedzi

no cóż gdyby jeszcze zrobić gwinty na jakieś wiatraki, to była by świetna, ale i tak poziomu nie opuszczasz, dobra robota

1626280[/snapback]

W blaszkach nie będzie otworów mocujących wentyl- z kilku powodów. Raz- blaszki są przy samych lamelach a do optymalnej pracy nagrzewnicy potrzebny jest 2-3cm shroud. To dlaczego nie zrobiłem takowego? To kwestia indywidualna- wentyl można założyć z jednej i drugiej strony chłodnicy, może ciągnąć lub dmuchać. Żuk ma takie gabaryty, że "wchodzi" na niego jeden wentyl 120x120 lub dwa 80x80 (być może też 92x92- muszę to sprawdzić). Zbyt dużo opcji aby pokusić się o zintegrowanie shrouda z chłodnicą...

1614879[/snapback]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DzięX.

Jeśli chodzi o lamele- tak jak zamierzałem oczyściłem je i psiknąłem lakierem bezbarwnym- nie udało mi się niestety doprowadzić ich do stanu lśnienia przez co mają kolor jasnobrązowy niż czystomosiężny. A na fotkach wyszło-jak-wyszło - jak już pisał fipa to kwestia oświetlenia i mierności mojego webcama (nie "trawi" on dużych białych i czarnych powierzchni).

Dziurek na wentyle nie będzie, bo:

1. blaszka ma grubość 1.5mm więc żadnego gwintu nie "utrzyma",

2. blaszka styka się z powierzchnią lameli więc wentyl znajdował by się 1.5mm nad nimi a to trochu mało ;-)

Być może dorobię do chłodniczki kartonowego shrouda i psiknę na czarno. Obaczym...

...Twój garaż wygląda jak wyrocznia każdego wc'ekowca :>

Eee... zaraz tam wyrocznia... Zwykły mini-szrot ;-) :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Finy (lamele... zresztą- jak zwał tak zwał) prostowałem za pomocą dwóch szerokich szpachelek- jedna z jednej druga z drugiej strony lamela.

A nagrzewnic nie zbieram ;-) - ot akurat tyle aktualnie mam ale zbytnio się do nich nie przywiązuję i bez żalu (no... prawie) będę się z nimi rozstawał.

Ganeon -> słuszne stwierdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!n mam 2 takie same nagrzewniczki podobne do tej twojej od zuka

wlasnie sie wybieram po krocce ( od miesiaca :/ )

i chce zrobic je podobnie jak ty zrobiles w tym poscie

i teraz pytanka do ciebie

co wlutowales zeby wkrecic krocce? nakretki to nie sa awiec co?

gdzie to kupic ?

jak sprawa wyglada z ta szpachla ? to jakas samochodowa? ile schnie ?

i ile kosztuje? :P

i jeszcze

jak zrobiles takie idealne dziury? pewnie masz jakas gwintownica ?

z gory dzieki za help

Edytowane przez robocat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem, ja wiem!

1. pewnie są to kawałki rury mosieżnej nagwitowane prze niego osobiście. mozna tez takie cuś kupić w sklepie hydraulicznym (mosiezne, ładne, pochromowane - ok 2x dłuższe - piłka do metalu) - za 3,50

2. ok 12h, w zależności ile dodasz utwardzacza (mozna spokojnie zejść do 1h, ale moze wtedy popękać) - ok 4,5 - 18 złoty (zalezy od wielkości, z najwiekszej mzna sobie nawet trabanta zrobić)

Edytowane przez Ganeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie moge sie pozbyc ze swojej mimo wszystko sladow lutowania , cyna zostala w kanalikach , chyba lepiej bedzie isc w Twoje slady i szpachla oraz czarny mat. No nic , przyszly wlasciciel sie bedzie tym bawil bo jak narazie to wyglada to tak

Dołączona grafika

Dołączona grafika

do oddania w dobre rece.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem, ja wiem!

1. pewnie są to kawałki rury mosieżnej nagwitowane prze niego osobiście. mozna tez takie cuś kupić w sklepie hydraulicznym (mosiezne, ładne, pochromowane - ok 2x dłuższe - piłka do metalu) - za 3,50

2. ok 12h, w zależności ile dodasz utwardzacza (mozna spokojnie zejść do 1h, ale moze wtedy popękać) - ok 4,5 - 18 złoty (zalezy od wielkości, z najwiekszej mzna sobie nawet trabanta zrobić)

1628507[/snapback]

aha czyli mam pytac o rure mosiezna nagwintowana

a jaki to rozmiar bo nigdy nie moge sie w tym polapac? chciabym wkrecic krocce 12mm

nie napisales czy to szpachla samochodowa... domyslam sie ze tak

okej to juz mniejwiecej wjem ocb

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wlutowales zeby wkrecic krocce? nakretki to nie sa awiec co?

gdzie to kupic ?

Wprawdzie pytanko nie do mnie, ale o ile widze, to wlutowal cos takiego:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Nie pamietam fachowej nazwy, ale to sie zaklada na lutowane rurki mieddziane, co by miec gwint.

UPDATE:

Fachowo to to jest mufa gwintowana.

Edytowane przez Sarenka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te gniazda są przylutowane czy na kleju?

jeżeli to lut to jak zalałeś je 'od dołu'?

mi nie udało sie wyciąć idealnych otworów i musiałem kleić ;/, otwory wierciłem ale wiertło za bradzo rwało blache i pomogły tylko obcęgi:/

a Ty jak to robisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Redukcja przed i po przeróbce:

Dołączona grafika

Gniazda oczywiście lutowane- cyna ma tą właściwość, że wpływa we wszytkie szczeliny- nawet te niewidoczne.

paprotek -> nie wiem, nie zastanawiałem się nad tym. Mam "trochę" roboty więc nie wiem czy znalazł bym na to czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi