Skocz do zawartości
Holyfire

Zakup Nowego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup nowego kompa ponieważ ten który posiadam już się lekko zestarzał.I tu prośba do was.Platforma głównie do gier i musi być podatna na OC

Poradźcie mi co kupić do 5000 zł.

Mój typ:

Procesor:AMD Athlon 64 3000+ Socket 939 Venice - 549 zł

Płyta główna:DFI LanParty UT NF4 Ultra-D - 592 zł

K.graficzna: LEADTEK PX7800 GTX 256 TD MyVIVO - 1999 zł

Twardziel:Samsung 160 GB Serial ATA/300 7200 rpm 8MB cache - 345 zł

Nagrywarka:DVD +/- RW ASUS DRW-1608P Dual Layer BOX czarna - 196 zł

RAM:2xA-Data 512 PC-4800 - 800 zł Poszukuje dobrych pamięci do OC i nie wiem czy te sprostają temu.Jakie według was są najlepsze pamiątki do OC??

Zasilacz: kolejna wątpliwość czy Chieftec 360W pociągnie to czy zainwestować w jakiś mocniejszy ??

Obudowa:Chieftec LBX-03B-B-B MidiTower ATX bez zasilacza - 270 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam sie ze ten szefo sobie nie poradzi ;) Niby 7800 mialo miec zmniejszony pobor mocy, ale dalej ma apetyt na Watty ;)

Pamieci ok, bo zapewne sa na Samsungach TCCD, ale mozesz poszukac czegos na bh5/6, ale nie wiem jak to dziala z A64, moze pozniej ktos sie wypowie ;)

I w sumie te odpowiedzi mogles znalesc ... poszukaj jeszcze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : ok

Płyta główna : ok

K.graficzna : ok

Twardziel : ok

Nagrywarka : Polecam NEC DVD+/-RW ND-3540A

Ram : ok

Zasilacz : coś z oferty Tagana, 420W lub 480W

Obudowa : ok [ ja jednak brałbym BigTowera, ze względu na dużą przestrzeń w środku, co za tym idzie lepszą wentylację [ oczywiście z dodatkowymi wentylatorami ]].

Nie napisałeś jednego - chłodzenie procesora - tutaj Arctic Freezer 64 [ ok 65-70zł ].

Edytowane przez andrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak bym proponował 7800, bo wydajność jest podobna, ale ile 2X6800GT bierze prądu...

Aha i twardziel to lepeij 2X segate baracuda 120... I w raid 0.

1613793[/snapback]

tylko nie baracuda........Samsung najlpeszym wyborem aktualnie jest :] ew. MAXTOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje zakup nowego kompa ponieważ ten który posiadam już się lekko zestarzał.I tu prośba do was.Platforma głównie do gier i musi być podatna na OC

Poradźcie mi co kupić do 5000 zł.

Mój typ:

Procesor:AMD Athlon 64 3000+ Socket 939 Venice - 549 zł

Płyta główna:DFI LanParty UT NF4 Ultra-D - 592 zł

K.graficzna: LEADTEK PX7800 GTX 256 TD MyVIVO - 1999 zł

Twardziel:Samsung 160 GB Serial ATA/300 7200 rpm 8MB cache - 345 zł

Nagrywarka:DVD +/- RW ASUS DRW-1608P Dual Layer BOX czarna - 196 zł

RAM:2xA-Data 512 PC-4800 - 800 zł Poszukuje dobrych pamięci do OC i nie wiem czy te sprostają temu.Jakie według was są najlepsze pamiątki do OC??

Zasilacz: kolejna wątpliwość czy Chieftec 360W pociągnie to czy zainwestować w jakiś mocniejszy ??

Obudowa:Chieftec LBX-03B-B-B MidiTower ATX bez zasilacza - 270 zł

1613584[/snapback]

Procesor za slaby i ramu malo lepiej kup pc3200 2x1024 tez wyjdzie 800zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor ma być do OC a ten model sie do tego najbardziej nadaje także ramy muszą temu podołać

1613929[/snapback]

Po oc na dluzsza mete moze okazac sie za slaby a co do ramow to do najnowszych gier np.Battlefield 2 potrzebne jest conajmniej 15GB ramu zeby grac na full detalach :wisielec:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po oc na dluzsza mete moze okazac sie za slaby a co do ramow to do najnowszych gier np.Battlefield 2 potrzebne jest conajmniej 15GB ramu zeby grac na full detalach :wisielec:

1613955[/snapback]

Co Ty człowieku opowiadasz??? Venice za słaby????? To jaki procesor byś proponował do tej platformy?? Może P4 Extreme Edition :lol: Jak chłopak sobie weźmie Venice'a z selekcji to będzie śmigał aż miło!! Sporo ten BattleField 2 wymaga, aż 15GB ramu!! WOW, mam nadzieje, że masz płyte która ten ram obsługuje :wink: Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie...póki co Venice to najlepsze rozwiązanie (tak jak rok temu XP-M2500 :) )...

a 2x1024 ?? ...ciekawe co by sobie podkręcił...:|...jak już coś to 4x512 ale koszta rosną...

ogólnie wszystko git - tylko zasiłka inna (tak jak już ktoś wspominał - Tagan 420/480 dobrym wyborem - zresztą poszukaj topiców o zasiłkach a się dowiesz wszystkiego)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dział Sprzedam ;] Co do Venicka to raczej 2x1 GB albo 3x512 na 4x to już trzeba brać E6 ale i tak on miewa problemy na 1T ( temat Venice w dziale socket 754/939/940) Co do BH to także są sprzedawane, przykład allegro co do dysk RAID 0 jak najbardziej. Chłodzenie zainwestowałbym w Big Typhoona dalej obudowa BigTower, przykładowo Chiefteca może być używana zawsze to 100 zł do przodu, zasilacz Tagan 480W też używany. Co do Ultra-D DFI na allegro ostatnio była oferta za 499 zł no i tak mamy przykładowo 200 zł więcej na procesor aby kupić selekcjonowany :). I to by było na tyle, jak bierzesz TCCD to też jakieś nówki z allegro ale takie sklepowe a nie "raz włożone" - inaczej przebrane. No i to na tyle ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venice z E6 niestety także nie radzi sobie z 4x512 więc najlepiej będzie 2x1Gb tylko tutaj z kręceniem to katastrofa ale wkońcu s939 to nie socket A więc pamięci śmiało asynchronicznie mogą jechać poza tym nawet najlepsza jakość nie zrekompensuje ilości, lepiej brać 78000gtx bo możesz potem wsadzić kolejną, w wielu testach jest wydajniejsza jedna karta, venice z selekcji sprzedaje PITer, o zasilaczach pisze benito jego najnowsze dzieło http://www.tweak.pl/artykul/zasilacze2005 wiec musisz sam się zdecydować jakby kaski nie starczyło to Huntkeya HK-350AP poza tym ja za 5000zł to wpakował w dwie kolumny i wzmacniacz a nie głośniczki do kompa które co najwyżej pierdzieć potrafią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumny i wzmacniacz stoją obok kompa więc nie musze inwestować w jakieś "pierdziawy" :P

Monitor i mycha też jest więc potrzebne tylko pudło z bebechami ;]

Komp i tak idzie na fakturke więc troche kasy mi sie uda odzyskać z zakupu.

Edytowane przez Holyfire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... poza tym ja za 5000zł to wpakował w dwie kolumny i wzmacniacz a nie głośniczki do kompa które co najwyżej pierdzieć potrafią.

1614710[/snapback]

Kolumny i wzmacniacz stoją obok kompa więc nie musze inwestować w jakieś "pierdziawy" :P

1615142[/snapback]

Nie kazde glosniczki komputerowe to pierdziawy i nie kazdy zestaw kolumny + wzmacniacz to full wypas. To taki maly OT ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej x2 6800GT niż 7800GTX - hahahaha stary to było dobre .... wydajność podobna a zapomnieliscie o nowych efektach? tego nie mają 6800gt a i cena przemawia za 7800GTX do x2 6800gt bys musial drogi zasilacz a pozatym SLI według mnie jest przereklamowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Quciksilver no spoko nie każde to pierdziawy np te http://www.tronix-computers.pl/index.php?c=shop&id=258

odnośnie zestawu to na bank bym brał:

7800gtx

dysk samsung 200gb

2gb (2x1gb) ramu hmm i tu problem bo coś sensownego do kręcenia w Polsce dostać to masakra, a moiim zdaniem teraz 2gb do grania to podstawa

hk 400AP

np taka buda http://www.logicconcept.pl/produkty/obudow...cej.php?co=402k bez okien i masz dwa wentyle 120 i do tego jeszcze 92 więc ładny przewiew a cena to chyba tylko 150zł ewentualnie zależy co lubisz okna itd

venice selekta 600zł

dfi tą co podałeś

DVD może coś innego ale razcej nie nec bo np u kumpla widziałem go w akcji i strasznie głośny a tematu o DVD dawno nie odwiedzałem ale chyba LG coś dobrego zrobił

za resztę kasy kupić browce, ale i tak dużo zostanie więc np kolejny dysk pada może WC komuś z tweaka polecić żeby złożył za drobną opłatą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi