/// Kaszpir /// Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Witam ! Jko że wczoraj miałem chwilkę czasu postanowiłem podkręcić mojego MINTA HISA ATI 8500LE na więcej niż fabryczne 250/500. Jako że są pamięci 3.6ns pomyślałem że można nieźle je podkręcić ;) Za pomocą ołówka podniosłem napiecie na pamieciach i za pomoca miernika sprawdzałem jakie jest napiecie. Niestety powyżej 3.6V zaczynają się na ekranie pojawiać "śmieci" już przy starcie komputera. Zastanawiam sie czemu ? Pmaieci to Hynixy a widzięłm że ludzie podbijali napiecie nawet do 4.1V ... Rdzeń kiepsko się podkręca , tylko do 275Mhz , pamieci do 550Mhz. Na 280 rdzen i 560 pamięci też działa ale zostawiłem malutki zapas mocy;-) Zastanawiam się jedynie czemu nie moge podwyższyc wyżej napiecia aby uzyskać większe taktowanie pamieci. Aha , jakie jest bezpieczen max. napiecie dla rdzenia ale takie gdzie nie trzeba będzie wymieniać chłodzenia i czy jest sens podkręcsć rdzeń ? czy tylko zająć się pamieciemi ;-) Może podacie jakieś wyniki a różnych taktowaniach rdzenia i pamieci ? DZIĘKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symbiont Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Ponuje ogolne przekonanie ze lepiej podkrecac pamiec niz rdzen ale zawsze mozna go troche podciagnac. Co do tych Hynixow to tez mam w moim radku i artefaktuja bez zmiany napiecia :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 No ja dawalem nawet 4.2v na tez hynixy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 No ja dawalem nawet 4.2v na tez hynixy :)a w jaki sposób ? Ja jak zwiększyłem napiecie na samych pamieciach do 3.6V to już w biosie były przekłamania. Napiecie mierzyłem miernikiem a "bawiłem" się ołowkiem w celu zwiększania napiecia ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...